Hamster

hamster

Guldhamster, teddyhamster, dvärghamster & Co. – Hamstrar finns i olika storlekar och färger. Deras söta utseende och den behändiga storleken gör de till uppskattade husdjur, speciellt i familjer med barn. Hamstrar är dock inte alltid så mysiga som de ser ut. De små gnagare är rätt känsliga och har krävande behov som ska uppfyllas.

Karaktär

Liten med snygg!

De vänder på dygnet och gömmer sig under dagen i de mörkaste hörnen – hamstrar är riktiga ensamvargar. Medan de krafsar, gräver, springer och för ett riktigt oväsen i sin bur under natten, behöver de under dagen strikt tystnad. Höga ljud från stereoanläggningen, lekande barn eller från dammsugaren tål de trötta gnagarna lika lite som människors kontaktförsök som gärna vill klappa de och hålla de. Den som väcker de och lyfter de ur sitt gömsle, riskerar kontakt med hamsterns vassa små tänder.

Är hamstrar det rätta husdjuret för barn?

Vid en närmare titt på hamsterns egenskaper, blir det snart tydligt att deras behov inte alltid passar ihop med barnens. Medan de flesta barnen drömmer om ett eget husdjur för att kramas, vill hamstrarna ha det tyst och bli lämnad i fred under dagen och ska helst inte vidröras. När det sedan blir mörk ute och de små gnagarna äntligen varvar upp, blir de små tvåbenta varelserna snart trött och ska lägga sig. Hamstern passar säkerligen inte som husdjur för barn, som gärna vill sätta den söta gnagaren på en vagn i leksakståget eller köra runt den i dockvagnen. Dock kan äldre barn, som redan kan ta hänsyn till det lilla husdjurets behov, och inte ska lägga sig så tidigt, ha mycket roligt med den ivriga busen.

Bara titta inte krama

Att titta på när hamstern krafsar med sina små fötter i sanden, gräver gångar, staplar träspån till små gömslen och springer sina varv i löphjulet är lika fascinerande för stora och små. Den som nöjer sig med att titta på underhållningen och ändå lägger sig sent, kommer snart att älska den lilla hyresgästen med sina särskilda egenheter. När deras behov och dygnsrytm accepteras kan vissa hamstrar med mycket tålamod, fingertoppskänsla och små godbitar till och med bli tama. Men de blir aldrig ett djur man kan krama, där sätter ju redan deras lilla och sköra kropp stopp för.

hamster i handen © Randy Tarr Photography / Getty Images

Utseende

Guldhamster och teddyhamster

Den mest kände bland hamstrarna är förmodligen guldhamstern, som även kallas för “syrisk mellanhamster”. Teddyhamstern eller angora-hamstern hör till släktet guldhamster men har i skillnad till den klassiska guldhamstern en lång päls.

Guldhamstrar når en kroppslängd på 15 till 18 cm och väger bara 85 till 150 g. Utöver den typiska vildfärgade pälsen finns de i många färgvariationer: från krämfärgad via svarta och svart-vit-fläckiga ända till trefärgad-fläckiga, vit-brun-svarta guldhamstrar. Beroende på färgningen och pälsen kallas de även för schecken, vitband, siam-, ryss- eller sidenhamstrar.

Dvärghamstrar

Som husdjur hålls fyra olika dvärghamsterarter. Till dessa hör:

  • Kinesisk dvärghamster
  • Rysk vintervit dvärghamster
  • Campbells dvärghamster
  • Roborowskis dvärghamster

Med en kroppslängd på 7 till 10 cm och en vikt mellan 25 till maximal 50 g är dvärghamstrar betydligt mindre och lättare än sina släktingar, guldhamstrarna. Den längsta av de, den kinesiska dvärghamstern är en så kallad långsvanshamster och blir inklusive svanstippen ändå bara 12 cm lång. Ännu mindre och skörare är Roborowskis hamster, den minsta bland dvärghamstrarna.

Hamster-köp

Vad du ska tänka på när du köper en hamster

Om du funderar på att skaffa dig en hamster som husdjur ska du först bestämma vilken hamsterart du tycker bäst om. Inga hamstrar blir gamla, men guldhamstrar räknas allmänt som lite mer robusta än deras dvärgsläktingar. Men även en guldhamster lever bara två till fyra år. Medan vissa föräldrar kanske ser den korta livslängden som en fördel för att barnen kan “träna” umgänget med ett husdjur under en överskådlig tid, ska barn lära sig att hantera den tidiga döden av sin lilla kompis.

Kostnader och handlare

Tyvärr gör den korta livslängden och det fördelaktiga inköpspriset (en hamster kostar bara mellan 50 och max 200 kronor) att det är lätt att bara köpa en hamster. Dock ska insatsen och kostnaderna för grundutrustningen, foder, strö samt eventuella veterinärbesök inte underskattas. Medan buren och det passande tillbehöret går på cirka 1 000 kronor, kostar fodret och ströet cirka 200 kronor per månad. För njuta av din hamster så länge som möjligt ska du inte bara hålla hamstern så att det passar arten, du ska även avstå från billiga erbjudanden på Internet och skumma djurhandlare. Tyvärr korsas och förökas många “mode-hamsterarter” utan hänsyn till eventuella ärftliga sjukdomar. För att vara säker att din hamster är frisk, ska du helst köpa djuret i den lokala zoo-affären eller direkt från uppfödaren.

hamster äter

Den rätta hamsterutrustningen

Även om de är mycket små har hamstrar ändå krav på sitt hem. En tillräcklig stor bur samt tillräcklig med material för att gräva, klättra, gömma sig och bygga är baskraven för ett bra hamsterhem. Därför ska buren nog inte vara mindre än 100 x 50 x 50 (B x H x D). Rent allmänt: ju större desto bättre – ju mer plats det finns desto mer omväxlande kan hamsterhemmet inredas. Alternativt kan du även hålla din hamster i ett ombyggt akvarium eller terrarium. Det har fördelen att hamstern kan gräva ned sig djupt i ströet utan att hö, halm, sand eller spån ramlar ut mellan burspjälorna och hamnar på mattan eller parketten. Därför rekommenderas en underdel med mycket hög kant även för vanliga burar. För tillräcklig luftcirkulation borde akvariet upptill bara tillslutas med ett galler. Buren får säkerligen bättre cirkulation men det är viktigt att hamsterburen aldrig utsätts för tvärdrag.

Här finns vår sortiment på hamsterfoder och burtillbehör!

Vad ska finnas i en hamsterbur?

Buren eller hamsterterrariet ska fyllas med ett tjockt lager av strö så att de små gnagare har tillräcklig utrymme för att krafsa och gräva. Det bästa är nog mer fibrösa ströblandningar bestående av hö, halm, hampa, flis av mjukt trä, lin eller majsfiberträ. Sågspån passar inte för hamster. Hamstern borde även få tillräcklig med material för att bygga boet, till exempel hö, halm, träull och remsor av papper och papp. Utöver standardutrustningen – som består av sovhydda, foderställe och dricksvatten – borde hamsterns hem innehålla många upplevelsemöjligheter. Även om man har svårt att tro det under dagen så går hamstern under natten på upptäcktsfärd; den klättrar, kravlar, hoppar, tränger in sig i trånga håligheter, gömmer sig i smala gångar och springer runt under kvistar och stenhögar.

Äventyrsvärldar mellan hamsterhjul, kokosnötter och sandbad

Ett trälabyrint, kvista, papprullar, korkbark, halva kokosnötter, stenar, tegelrör och äggkartonger, fördelade på flera plan är precis det som den lilla upptäcktsresande behöver. Även ett sandbadkar borde finnas i hamsterns bur. För det rekommenderas chinchillasand, som du häller i en minst 20 cm stor skål eller ett område i hamsterburen som skiljs av på annat sätt. Om du även vill sätta upp ett löphjul i buren, ska du se till att det inte är för liten så att ryggraden inte kröks för mycket medan den springer. Och det borde ha en sluten löpyta för att hamsterns små fötter inte ska komma i kläm någonstans.

I princip finns inga gränser för inredningen av hamsterbostaden – endast material av konstmaterial, plast och lack borde inte ges till gnagarna. En upplevelserik bur ersätter förresten inte frigången som din hamster borde få då och då. Men för att förhindra att hamstern försvinner under soffan eller bakom gardinerna och tuggar på sladdarna borde dess område i rummet dock begränsas.

Hamster näring

I djuraffären finns ett stort urval av hamsterfoderblandningar, som består av olika sädesslag, blommor, torkade örter och frukter. Nötter, oljesäd och vete borde dock ha en liten andel. Utöver ett högvärdigt torrfoder kan du roa din hamster med särskilda godbitar. En fingernagelstor bit paprika, en halv gurkskiva, en liten morotsskiva, ett russin eller ett nypon kan nästan ingen hamster motstå – och med lite tålamod kommer den till och med äta dig ur handen och med tiden till och med vänja sig vid att bli klappad. Utöver det borde hamstern, för att täcka behovet av animaliskt protein, två till tre gånger per vecka få en torkad gräshoppa, en mjölbagge eller keso.

En gullig hamster

Hamster-skötsel och bur-rengöring

Om din hamster hålls på rätt sätt och får den rätta kosten behövs ingen mer omvårdnad för hamsterns tänder och päls. Hamstrar är mycket renliga djur, som putsar sig som katter regelbundet och håller pälsen ren. Och även att rulla sig i sandbadet behövs för att sköta den lille gnagarens päls och klor. Men för att rengöra buren är hamstern dock helt beroende av sina människors hjälp. För att undvika uppkomsten av bakterier och en stark ammoniak-lukt ska ströet bytas ut regelbundet. Särskild uppmärksamhet kräver då toaletthörnan, den platsen där hamstern brukar lätta sig. För att underlätta det arbetet kan du skaffa en så kallad smådjurstoalett, som de flesta hamstrar accepterar utan problem. Ibland, minst två till tre gånger per år, borde även hela buren inklusive inredningen genomgå en noggrann rengöring (hamstern ska tas ur buren under tiden). Se även till att vattnet byts dagligen och att fodret i matskålen är fräsch.

En hamster som husdjur: för- och nackdelar sammanfattade

Även om hamstrar är mycket billiga i inköp: de är levande varelser och har behov som alla husdjur. De ska matas, deras hem ska rengöras, vattnet och ströet ska bytas regelbundet och deras rörelsebehov ska tillfredsställas med kreativa byggmaterial och regelbundet utlopp. Hamstern rekommenderas inte som djur på prov för barn som vill ha ett eget husdjur, eller som ersättare för folk som inte vågar att skaffa en katt eller en hund. Hamstern behöver en ägare som tar dess behov på allvar, som accepterar dess behov på ro och enskildhet under dagen och som inte störs av att hamstern under natten ökar varvet och för väsen i sin bur. Även om du hör till den sortens människor som klarar sig med lite sömn, borde den i alla fall inte placeras i sovrummet. Från könsmognaden är hamstrar förresten absoluta ensamvargar och de tål en annan hamster i buren lika illa som att jämt bli klappade av sin människa. Till skillnad mot till exempel hundar och katter delar hamstrar inte behovet av närhet. Men om det räcker för dig att bara titta på när hamstern på kvällen bygger, gräver och klättrar eller när den “hamstrar” i buren och kan acceptera dess egenheter, kommer den lilla gnagaren som husdjur säkerligen ge dig mycket glädje.

Våra mest populära inlägg
7 min

Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)

Nu blir det taggigt: Afrikanska Pygmeigelkottar är visserligen ovanliga som husdjur, men de blir allt mer omtyckta. De söta igelkottsfilmerna som cirkulerar på videoplattformarna bidrar säkert också till att de små insektsätarna blir allt vanligare i våra hem. Att ha igelkottar, något som är mycket krävande, är dock omstritt bland naturvårdarna.

5 min

Skillnaden mellan harar och kaniner

Vid första anblicken ser harar och kaniner ganska lika ut: långa öron, stora runda ögon och en mjuk päls. Men trots vissa likheter är de två olika arter. Den här artikeln förklarar de viktigaste skillnaderna mellan harar och kaniner.

8 min

Marsvin

De är utan tvekan de mest populära husdjur bland gnagare – marsvinen. Varför är dessa gosiga ullknyten så populära och vilka krav har de på sin skötsel och sitt foder?