Diarré hos kattungar

Diarré hos kattungar

Symptom, orsaker, behandling

Det är en spännande tid när man får en kattunge – för båda parter! Det spelar ingen roll om du har haft katt i många år eller är färsk som kattägare. Detta är en förändringens tid och små kattungar behöver speciell uppmärksamhet. Njut av varje minut – de små liven växer snabbt!

På samma sätt som att du måste ta med småbarn till läkare behöver kattungarna komma till veterinären då och då. Regelbundna hälsokontroller är ett måste. Alla katter bör undersökas en gång om året, men kattungar bör besöka veterinären oftare än så för att få grundvaccination mot vanliga infektionssjukdomar. Ibland måste katten också gå till veterinär med typiska ”barnsjukdomar”. Ett symptom som ofta underskattas är diarré hos kattungar.

Diarrésymptom

Diarré är biologiskt sett en rening av kattens kropp. Kroppen gör sig av med oönskade ämnen eller sjukdomsframkallande mikroorganismer. Diarré är med andra ord en förnuftig sak som oftast inte bör hållas tillbaka.

Rent praktiskt är diarré allt annat än skönt för katten. Beroende på hur svåra kattungens symptom är tar den sig kanske till kattoaletten och du upptäcker problemet först när du städar kattlådan. Du känner en genomträngande lukt eller upptäcker mjuka lortar. Kanske har du också sett att katten har klet i pälsen eller så har den haft ”olyckor” i lägenheten.

Det är en otrolig belastning för kattungens kropp att få diarré. I synnerhet kan kattungar bli uttorkade ganska så snabbt av den mjuka avföringen. Kroppen är liten och den tål nästan inte förändringar i vätskenivån. Lätt diarré hos en vuxen katt räknas som ofarligt och kan oftast behandlas med lättsmält mat. Men om en kattunge får diarré bör du uppsöka veterinär.

Så detta är något man måste ta på allvar.

Orsaker

Om din kattunge har diarré kan det ha flera olika orsaker:

  • Stress: Att flytta till ett nytt hem är en omvälvning för en liten kattunge! Att skiljas från modern och syskonen och att vänja sig vid den nya bostaden har ofta samband med stress. Diarré kan vara ett tecken på nervositet. Om inte veterinären kan hitta någon fysisk orsak till diarréerna är detta en trolig anledning.
  • Foderomställning: Din katt fick ett visst foder på djurhemmet, hos uppfödaren eller hos den förra ägaren. Om du bestämmer dig för att ge den något annat kan omställningen ställa till det för kattens matsmältning. Om du ställer om till en annan fodersort, bör du alltid göra detta steg för steg: Blanda några teskedar av det nya fodret, lite mer för varje gång, i det foder kissen är van vid. Efter några veckor kan du byta ut fodret mot den nya sorten.
  • Intolerans: Katter har också allergier. Det finns katter som är känsliga mot tillsatsämnen i mat som kommer från växter och återigen andra som är allergiska mot vissa tillsatsämnen eller köttsorter. Man behöver ofta tid och tålamod för att kunna identifiera foderintolerans. Här kan din veterinär bistå med tips och råd!
  • Infektion: Nästan alla katter blir någon gång sjuka. Om katten får akut diarré är det oftast på grund av en virusinfektion. I regel är det möjligt att se det i ett avföringsprov. Med de rätta medicinerna som du fått rekommenderat av veterinären blir katten snart pigg och kry igen!
  • Parasiter: Parasiter trivs bra i tarmarna på små katter. Det är ett måste med snabb avmaskning av kattmödrar och kattungar som har fått mask. Hursomhelst får kattungar ofta mask eller encelliga tarmparasiter ändå. För en mask är inte den andra lik! Bland parasiterna hittar vi förutom de kända spol- och bandmaskarna också hjärt- och lungmaskar och encelliga parasiter som t.ex. giardier. Maskkurer har ofta bara ett visst verksamhetsområde. Därför är det viktigt att veterinären kan se på kattens avföring för att fastställa vilken sorts mask det är och skriva ut rätt maskmedel. Det är viktigt att du följer doseringsrekommendationen på förpackningen! En liten kattkropp kan oftast inte klara av en överdos.
  • Förgiftning: Kattlivet är spännande! Men en kattunges kropp tål inte alla växter eller ämnen i flytande och fast form. Det är allvarligt med en förgiftning, och en förgiftning kan också leda till att kattungen dör. Typiska tecken på förgiftning är att katten dräglar mer, tuggar fradga och yrsel. Om detta händer, bör du åka direkt till djurakuten!
  • Främmande element: Kattungar tar nästan allt möjligt i munnen som inte är fastmonterat. De främmande elementen kan täppa till matstrupen och mag-tarm-regionen. Kroppen kommer sedan att försöka att göra vägen fri genom att kräkas. Främmande element i kattens kropp är ett allvarligt tillstånd på samma sätt som förgiftning och det kan sluta med döden! Uppsök veterinär omedelbart!

Behandling

Som du säkert förstår kan diarré hos katter ha många olika orsaker. Det finns även många olika behandlingsmetoder beroende på symptom, orsak och svårighetsgrad. Många ägare med vuxna katter använder gärna en huskur som de tycker är bra. Detta är dock inget man bör prova på kattungar. Kattungars diarréer är allvarliga tillstånd. De kan i hög grad torka ut katten och dessutom få dödlig utgång. Därför bör du uppsöka veterinär omedelbart så katten kan få rätt behandling.

Lycka till med dig och din kattunge!

Våra mest populära inlägg
3 min

Kattens ålder

Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?

10 min

Kastrering och sterilisering av katter

Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.

7 min

Coronavirus hos katter

Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.