Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.
Är covid-19 farligt för min katt?
31.03.20: I slutet av 2019 tillkännagavs de första fallen av den nya infektionssjukdomen covid-19 bland människor i Kina och hundratusentals människor över hela världen är för närvarande sjuka. Frågan om varifrån coronaviruset SARS-CoV-2 härstammar är ännu inte helt löst. Enligt aktuella vetenskapliga teorier överfördes denna sjukdom, som drabbar andningsvägarna, till människor via fladdermöss, myrkottar eller ormar.
Federal Research Institute for Animal Health (Friedrich Loeffler Institut, FLI, ett statligt forskningsinstitut för djurhälsa i Tyskland), har hittills ansett att det är osannolikt att SARS-CoV-2 kan överföras från människor till katter och vice versa. I Belgien har dock för några dagar sedan en sjuk katt med andningsproblem och diarré visat sig vara smittad med SARS-CoV-2. Kvinnan som äger katten hade coronasjukdomen covid-19. FLI betonar emellertid att detta är ett isolerat fall. Katten övervakas för närvarande av veterinär och mår under omständigheterna bra.
Viruset har också hittats på nosen och i munnen hos två hundar från Hong Kong, men eftersom deras antikroppstiter mot viruset för låg antar läkarna att hundarna kontaminerats av sjuka människor i omgivningen genom fysisk kontakt.
Bör jag vara rädd för att släppa ut min katt?
Det finns för närvarande inga vetenskapliga bevis på att katter kan överföra det nya coronaviruset till människor. Om din katt mår bra kan den lämna huset och fortsätta ströva i omgivningen. Det är dock alltid klokt att vara noga med hygienen när du har ett husdjur. Tvätta händerna efter kontakt med djuret och rengör foder- och vattenskålar samt kattlådor regelbundet.
Vad händer med min katt om jag måste stanna i karantän?
Sitter du i karantän får du inte lämna huset eller lägenheten på minst två veckor. Om din katt är en innekatt kan den använda sin kattlåda som vanligt. Om du har en frigående katt kan den också gå ut i trädgården eller i kvarteret via kattluckan eller du kan släppa ut den själv genom dörren. Om du inte har tillräckligt med foder, kattsand och så vidare kan du beställa det online eller be närstående handla åt dig. För närvarande erbjuder många leverantörer kontaktlösa leveranser, där paketen läggs framför dörren.
Förutom covid-19 finns det sedan länge kända katt-coronaviruset FCoV. Det är mycket vanligt och kan vara livsfarligt för katter. Följande artikel förklarar vilka sjukdomar detta coronavirus kan leda till, kattens olika symtom och hur katter kan skyddas mot viruset:
Coronavirus hos katter – spridning och egenskaper
Till coronaviruset hos katter hör feline enteric coronavirus (FECV) samt ett virus som uppstått ur det, feline infectious peritonitis virus (FIPV). Dessa båda virus indelas också i två olika typer (serotyp I och II) med olika egenskaper.
Feline enteric coronavirus (FECV)
Detta virus är mycket utbrett bland katter, och särskilt katter hos kattuppfödare drabbas ofta. Katterna kan smittas genom direkt och indirekt kontakt via luftvägsutsöndringar, förorenad avföring och urin. Till exempel smittar katter varandra genom förorenade matskålar, kattlådor eller när de leker. Virus kommer in i magen och tarmkanalen genom munnen. Där förökar de sig och attackerar sedan de regionala lymfkörtlarna och fagocyterna (makrofager) i immunsystemet.
Feline infectious peritonitis virus (FIPV)
Medan feline enteric coronavirus (FECV) är mycket utbrett är infektioner med feline infectious peritonitis virus mycket mindre vanligt hos katter. Det beror på att viruset inte överförs genom direkt eller indirekt kontakt. Detta virus uppstår ur slumpmässiga mutationer av feline enteric coronavirus (FECV) i fagocyterna. Det betyder att varje katt som är infekterad med FECV också kan bära på viruset feline infectious peritonitis. En infektion betyder dock inte alltid att katten får synliga tecken på sjukdom. Endast cirka 5 till 10 % av de drabbade katterna utvecklar sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, under deras livstid. En stor andel av dessa katter är under ett år och även immunbristfaktorer som andra infektioner (t.ex. FeLV, FIV) spelar en viktig roll.
Om de infekterade fagocyterna tränger in i blodet sprids viruset genom kroppen och orsakar massiv skada. Vilka skador beror på vilken form de tar:
- Den våta formen av FIP orsakar inflammation i de seriösa hinnorna som bland annat ligger runt organen i bröstet, buken och bäckenhålan. Formens namn kommer från den massiva produktionen av en gulbrun utsöndring under denna så kallade polyserositis.
- Den torra, granulomatösa formen leder till nodulära inflammationer (granulom) i levern, mjälten och bukspottkörteln samt lymfkörtlarna.
Coronavirus och symptom hos katten: vilka kliniska tecken visar infekterade katter?
De första tecknen på sjukdom hos en smittad katt kan dyka upp efter några dagar eller efter flera månader. Eftersom ett stort antal organ, såsom njurar, lever eller centrala nervsystemet kan skadas är bilden av FIP dock mycket olika. Beroende på kurs kan katten uppvisa följande symtom:
- Allmänna symtom: återkommande feber, svaghet och trötthet
- Förändringar i beteende som plötslig aggressivitet eller rädsla
- Rörelsestörningar som ofullständig förlamning (pares) eller koordinationsproblem (ataxier)
- Gula missfärgade slemhinnor (gulsot, t.ex. i munnen) och grumliga ögonsjukdomar
- Katten magrar men samtidigt ökar bukomkretsen (på grund av bukvätska, abdominal droppighet) och katten lider av andnöd
Medan katter som drabbas av FIP vanligen dör inom några veckor orsakar lyckligtvis feline enteric coronavirus endast milda tarminflammationer med diarré och feber.
Hur identifieras coronavirus hos katter?
Om din katt sover mycket mer än den brukar, om det centralnervösa systemet är påverkat eller om katten har andra allvarliga symtom bör du ta den till en veterinär snarast.
Skulle amnesen (medicinsk historia) och den allmänna kliniska undersökningen visa en möjlig infektion med coronavirus har veterinären tre alternativ för att ställa diagnos:
- Genom indirekt patogendetektion: blodserum eller buksekretion från punktering kan användas för specifika tester (ELISA eller immunofluorescens) för att mäta nivån av antikroppar som produceras av immunsystemet
- Via direkt detektion av patogener: en molekylärbiologisk undersökning (RT-PCR i realtidspolymeraskedjereaktion) av exkrement, blod eller ett ascites utsöndringsprov kan göras i ett veterinärlaboratorium. Hos avlidna katter kan granulom undersökas patologiskt, vilket är den säkraste metoden för att fastställa sjukdomen
- Genom laboratoriediagnos: en minskning av röda blodkroppar (erytrocyter), vissa immunceller (t.ex. lymfocyter och trombocyter) och albumin samt ökade koncentrationer av plasmaprotein och fibrinogen är tecken på FIP
Hur behandlas en infektion med coronavirus hos katter?
Diarré och feber som en del av en FECV-infektion kan behandlas med läkemedel. Infektiös peritonit hos katter kan tyvärr inte behandlas. Det finns rent stödjande åtgärder som förbättrar livskvaliteten och minskar kattens lidande. Om det inte längre är möjligt hjälpa katten till ett behagligt liv bör du överväga att låta en veterinär ta bort den för att undvika att katten lider.
Coronavirus hos katter – hur är prognosen?
Prognosen för en infektion med FECV är vanligtvis god, men det finns alltid en risk att viruset muterar till FIPV. Leder det slutligen till kliniskt fastställd FIP måste du räkna med att katten kommer att avlida snart.
Hur kan jag skydda min katt mot coronavirus?
Följande förebyggande åtgärder skyddar din katt mot infektion med katt-coronavirus:
- Regelbunden rengöring av kattlådan, dricksskålen och matskålen
- Undvika stress
- Undersök dräktiga katter och kattungar regelbundet och undvik alltid kontakt med infekterade katter
- I vissa länder finns vaccination mot felin infektiös peritonitvirus. Den är tillgänglig från 16 veckors ålder, men är omtvistad bland experter.
Upptäck vårt urval av rengöringsprodukter för kattillbehör!
Källor:
kleintierpraxis-wandsbek.de, kleintierpraxis-ninamueller.de