Det rätta kattfodret för vuxna katter

kattfoder vuxen katt

Det rätta kattfodret för vuxna katter

”Du blir, vad du äter“ – är ett mantra som även gäller för våra kissar. Men hur vet man vad som är ett bra foder för katten? Vilka näringsämnen behöver den? Och finns det ett perfekt kattfoder?

Det verkar vara svårt att få tag på rätt sorts kattfoder. Åtminstone kan det verka så när man läser om det i kattforum på internet eller bläddrar i djurböcker. Råfoder, hemlagat foder, våt– eller torrfoder – vilket foder ger min katt de rätta vitaminerna och mineralerna den behöver för ett friskt kattliv? Vilken sorts kost är bäst i linje med katternas naturliga behov? Detta är inte nya frågor, och de gäller oavsett om du är färsk som kattägare eller om du har haft katt länge. Men du behöver inte vara orolig! Att ge katten artsanpassat foder måste inte vara så komplicerat.

Proteiner, kolhydrater osv.

För att kattungen ska kunna växa och hålla sig frisk, behöver den vissa näringsämnen. Fattas det näringsämnen för att bygga upp en stark benstomme, förnya muskler och bilda nya nervtrådar, blir hela kroppen ostabil, vilket leder till sjukdomar och att katten blir känslig. Men vad behöver katten då? Det typiska bytesdjuret för en vildkatt är en mus som består av 85 procent kött, däribland muskelkött, bindvävnad och organ. De resterande 15 procenten är växtdelar från mage-tarm-regionen samt ben och päls. Den genomsnittliga musen innehåller för det mesta mellan 50 och 60 procent proteiner, mellan 20 och 30 procent fett och mellan tre och åtta procent kolhydrater från djurets mage och tarmar. Det här förhållandet bör också vara en måttstock på artsanpassad kost för huskatten. Dessutom har man i vetenskapliga tester kunnat påvisa att katterna faktiskt föredrar en kost som är lik sammansättningen hos en mus. Våra huskatter vet med andra ord vad som är bra för dem.

Något man lägger märke till i detta är den höga proteinandelen, den viktigaste energileverandören för köttätande katter. Lättsmälta proteiner för katter är i första hand proteiner från djurriket, och muskelkött innehåller mera proteiner än bindvävnad. Våra katter kan nämligen bara smälta kolhydrater till viss del! Men de är inte på något sätt onödiga. Ballastämnen eller kostfibrer räknas också till kolhydraterna som katter inte kan smälta, men som ändå reglerar tarmfunktionen. Det bör däremot bara finnas en begränsad mängd kolhydrater i kattfodret, annars belastar kolhydraterna utsöndrande och avgiftande organ som lever och njurar. I naturligt tillstånd får katten i första hand i sig kolhydrater via maginnehållet från sina bytesdjur, vilket är sällan högre än 3 till 5 procent och innehåller spannmål och andra växtdelar.

Vi människor har lagt vikt vid en diet med så lite fett som möjligt under de sista decennierna, men för våra katter är fett livsviktigt. Omättade fettsyror från djurriket som omega-3-fettsyror räknas för att vara lättare att smälta för katten än fett från växtriket. Katten är köttätare och behöver fettsyror från animaliska källor.

Vitaminer och mineraler

Ett bytesdjurs kropp består inte bara av huvudnäringsämnen och vatten. Den innehåller också alla möjliga vitaminer och mineraler. Dessa ämnen bidrar under många processer i kattens kropp. Men vitaminer är inte bara vitaminer! Katterna har ett specifikt behov för vissa vitaminer, och det är speciellt viktigt att skilja på vattenlösliga och fettlösliga vitaminer.  Fettlösliga vitaminer lagras i kroppens fettceller över lång tid, och en överdosering kan vara farlig. Vattenlösliga vitaminer kan skiljas ut med urinen när kroppen har fått för mycket av dem. Men eftersom vitaminer har en nära växelverkan med alla de olika ämnesomsättningsprocesserna, bör man ändå vara försiktig. Vitaminer är i regel värmekänsliga och förstörs ofta under tillberedningsprocessen.

Mineralämnen är lika viktiga. De är inte organiska och finns för det mesta som ioner eller i oorganiska förbindelser. I motsättning till vitaminer förstörs de inte under tillberedning eftersom de i regel är okänsliga mot värme. Sedan skiljer man gärna på makroelement och spårelement. Katten behöver en större mängd av makroelementen kalcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium och klor än den behöver av spårelementen järn, koppar, zink, mangan, jod och selen.

Tyvärr blir en stor del av de naturliga näringsämnena förstörda under uppvärmningsprocessen när man tillbereder färdigfoder. För att ersätta dessa tillsätter man konstgjorda vitaminer och mineraler.

Kattfoder i praktiken

Nu har du fått en viss uppfattning om vad din katt behöver för att hålla sig frisk. Men hur ska man göra? Vilket kattfoder innehåller just de ämnena som är så sunda för kissen?

Först av allt är det viktigt att tänka på: Det ”perfekta” kattfodret finns inte. Men sedan spelar det ingen roll om du bestämmer dig för färdigfoder, råfoder eller att göra maten själv. Alla metoder är möjliga.

Färdigfoder

Oavsett om du köper färdiglagat kattfoder på burk eller som torra kroketter, så är färdigfoder producerat för lång hållbarhet med praktisk förpackning i burkar och små skålar. Detta är den vanligaste kattfoderformen, och den är praktisk och lätt att använda för alla kattägare. Färdig kattmat finns att köpa som torr- och våtfoder. Vilken sorts foder som är det bästa för katten, kan ibland vara en fråga om vad du själv tror är bäst, men det finns en sak som du borde tänka på:

Medan vätskeinnehållet i våtfoder är i linje med vad katten får genom sin naturliga kost, så finns det nästan ingen vätska i torrfoder alls. Det kan göra att kattens urin blir koncentrerad, vilket i sin tur kan leda till njur- och blåsstenar. När man producerar torrfoder, tillsätter man oftast växtingredienser som t.ex. potatis, ärtor eller alfalfa. Därför innehåller även spannmålsfritt torrfoder upp till 50 procent kolhydrater – näringsämnen som katten nästan inte kan smälta och bara behöver en begränsad mängd av och detta belastar de utsöndrande organen ytterligare. Våtfoder är å andra sidan mer i linje med kattens naturliga kost.

Om man bortser från detta, så finns det färdigfoder av olika kvalitetsgrader, från naturnära kost via ekologiska produkter till billigt stormarknadsfoder. Här finns det något för allas plånböcker och kvalitetskrav! Men det förklarar tyvärr också varför det finns så stora kvalitetsskillnader på kattfodermarknaden. För även om det hela tiden kommer mer och mer högkvalitativa fodersorter i butikshyllorna och att det oftast går att hitta naturnära fodervarianter, dvs. fodervarianter inspirerade av kattens kost i vilt tillstånd, i alla djurbutiker, så växer tyvärr också marknaden för kattfodersorter av lägre kvalité. Alltså finns det inget annat att göra som kattvän än att kolla noga på baksidan av de färgrika skålarna, portionspåsarna och burkarna.

Kattfoderburkens enklaste information upplyser om det rör sig om ett komplettfoder eller ett tilläggsfoder. Komplettfoder måste enligt lag innehålla allt som en katt behöver för att kunna hålla sig frisk. Tilläggsfoder är bara en läckerbit som katten kan ta som mellanmål. I tilläggsfodret fattas det livsviktiga vitaminer och mineraler.

Ingredienserna på etiketten är sorterat utifrån mängd i sjunkande ordning. Den ingrediens som först finns på etiketten är det mest utav. När det gäller högkvalitativt kattfoder, får det bara finnas en sak på plats ett: kött. Men även här är det bra att vara försiktig. Om köttet i torrfodret utannonseras som färskvara, kan det vara en riktigt dålig produkt. ”Färskt kött” hörs färskare och naturligare ut, men efter att vattnet har tagits bort och produkten har bearbetats till torrfoder blir det ganska snabbt bara en bråkdel kvar och den så kallade ”huvudingrediensen” rasar längst ner på ingredienslistan.

En annan information som ofta finns på foderetiketten är ”animaliska biprodukter”. Kattens bytesdjur består inte bara av muskelkött. Om man bara ger katten mört muskelkött, kommer det att leda till bristsjukdomar. Å andra sidan kan inte katten smälta alla inälvor och avfallsprodukter som t.ex. horn och päls på ett bra sätt. Men det finns goda grunder till varför djurfoderindustrin använder detta. Den procentuella mängd proteiner i fodret höjs jättemycket och produktionskostnaderna sänks. Det samma gäller för ”vegetabiliska biprodukter”, som katterna oftast inte klarar av att smälta.

Så vad betyder detta rent praktiskt? Jo, när du letar efter det rätta kattfodret, är det bäst att hålla sig till följande kriterier:

– Kött ska stå först på ingredienslistan och helst med procentandel och köttsort. Var försiktig med ”animaliska biprodukter”. De bör definieras väldigt exakt!

– Vegetabiliska ingredienser som spannmål och grönsaker bör specificeras exakt. På så sätt undviker du produkter med billiga fyllnadsämnen utan funktion.

– Att fodret inte innehåller vegetabiliska biprodukter eller att dessa finns extra med på ingredienslistan.

– Att fodret inte innehåller andra odefinierade ämnen som t.ex. fetter och biprodukter från bagerier.

Ett kattfoder som följer dessa kriterier ger oftast katten en sund kost och allt vad den behöver för ett artsanpassat kattliv. Det är en enkel och praktisk lösning för alla kattägare!

Kanske har du redan hittat det rätta artsanpassade färdigfodret för din katt? Problemet är bara att kissen inte är lika övertygad som dig och gillar att äta lågkvalitativt foder som den är van vid. Om du vill vänja din katt långsamt till det nya fodret, blandar du det nya fodret i små mängder i det foder som din katt är van vid. Katterna är mästare på att rensa ut främmande foder. Med våtfoder är det enklare att blanda nya och gamla fodersorter ordentligt. Om din kisse absolut inte vill acceptera det nya fodret, är det framför allt en sak som är viktig: konsekvens…

Råfoder/Färskfoder

Råfodersmetoden kallas även för ”BARF“: ”Biologisk anpassad rå föda“. Denna fodermetod är huvudsakligen artanpassad av en grund: Katter är naturliga köttätare. När de får färskfoder, får de just detta, nämligen: väldigt mycket färskt kött. Till skillnad från det att laga kattmaten själv är en BARF-måltid rå och inte först kokad eller stekt. Därmed behåller man alla de naturliga näringsämnena i köttet. För att katten ska få allt som den behöver för att hålla sig frisk, måste den råa maten baseras på ett genomtänkt recept. Katter behöver mer än bara muskelkött. Inälvor som hjärta, lever och lungor samt bendelar och pälsen hör till måltiden och ger katten kalcium och ballastämnen. Kattägare som vill att katten ska få BARF, måste läsa på om vad katten behöver för näringsämnen, vitaminer, proteiner och kolhydrater och sedan beräkna detta exakt och anpassa recepten till behoven. Hur BARF-portionen ska se ut varierar med ålder, ras, kön och tidigare sjukdomar. Fördelen är att detta foder är extremt anpassningsbart. De som ger sina katter råfoder vet helt exakt vad som finns i katternas foder och vad som inte finns där!

Den som ger sin katt rått foder, måste också ta ansvar för katten. Hon eller han måste ta sig tid och läsa på om ämnet, lägga vikt på kvalité när hon eller han väljer råvaror och vara noga under tillberedning av måltiderna. Om man som kattvän verkligen kan ta på sig detta ansvar och laga BARF-måltider noga och med mycket kärlek, så är råfoder definitivt en artsanpassad fodermetod för nästan alla katter!

Hemlagat foder

Hemlagat foder betyder också att du gör kattmaten själv. Men skillnaden om man jämför med råfoder blir att fodret har värmts upp innan utfodring. Därmed blir maten lättare att smälta för många känsliga och äldre katter, eller sådana katter som aldrig har fått råfoder tidigare.

Att laga kattmaten själv är ett bra alternativ för alla som gärna vill veta vad som finns i kattmaten och som av olika orsaker inte har möjlighet att hålla på med råfoder. Men man bör vara medveten om att många näringsämnen förstörs när man värmer upp kött och därmed försvinner också en av specialfördelarna med BARF-metoden. Precis som med råfoder, bör man tillbereda maten med kärlek och omsorg – och att läsa på ordentligt om ämnet är verkligen ett måste!

Vilken sorts fodermetod passar för min katt?

Nu har du fått en liten överblick över olika foderalternativ. Vad du bestämmer dig för är inte bara en fråga om vad du tycker bäst om. Det beror också på din katts behov. Kanske har du redan nu en klar favorit efter att du läst detta? Kanske letar du efter det rätta färdigfodret, undersöker och läser innehållsdeklarationer? Eller kanske du inte har bestämt dig än.

En sak är viktig: Den perfekta fodermetoden för din katt bör gå lika bra ihop med din livsstil som med eventuella hälsoproblem din katt har. Katten är viktigast av allt! Håll koll på om katten är foderkänslig på något sätt och tänk över vilken sorts mat katten har fått tidigare.

Vi önskar din katt en smaklig måltid!

Våra mest populära inlägg
3 min

Baka kattkex: snabbt, enkelt och gott

Att baka kattkex själv är inte så svårt. Fördelarna med hemlagade kattkex är: att baka är roligt, du vet exakt vad de innehåller och din katt gillar dem. Här får du tre läckra recept på DIY kattkex.

5 min

Gör kattglass själv: 5 utsökta receptidéer

På sommaren är det högsäsong för glass och det ger svalka. Också katter blir glada över att få lite svalka när det är varmt. Skulle du inte vilja överraska din pälskling med en glass som omväxling? Vi reder ut om glass är farligt för katter och visar hur du själv gör kattglass hemma!