{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/katt/kattungar/katternas-utveckling","title":"6 faser till en hustigern: katternas utveckling","mag_id":258365,"is_single":true,"cat_name":"Katt","sub_cat_id":1609,"sub_cat_name":"Kattungar","cat_id":206}
Hur länge växer katter och hur stora blir de? Det beror först på arvsmassan, men sedan även på yttre faktorer som fodret. Katternas utveckling genomgår sex tillväxtfaser. Om vi vet om dessa kan vi ger vår lilla katt den perfekta starten in ett hälsosamt liv och på bästa sätt stödja dess uppväxt.
Efter cirka 66 dagar föder den dräktiga katten sina ungar. Vid den tidpunkten väger dessa små och söta varelser inte ens 100 gram. Men under de närmaste månaderna kommer de snabbt förvandlas till nyfikna hustigrar. Katternas utveckling kan då delas in i sex faser:
Första fasen: den första livsveckan
Efter födseln måste de ännu blinda och svaga kattungarna ha sin modersmjölk. Modersmjölken, som även betecknas som kolostrum, innehåller viktiga näringsämnen och skyddande antikroppar (skyddsproteiner). De senare är mycket viktiga för kattungarna eftersom deras immunsystem efter födseln fortfarande är otränad och svag. På grund av sin ofullständiga päls behöver kattungarna även sin moders skyddande värme.
Efter cirka en vecka öppnar de små katter sedan ögonen och förlorar sin navelsträng genom att den torkar. För att kattungarna ska få en hälsosam start in i livet är det mycket viktigt deras vikt kontrolleras dagligen. Med hjälp av vikttabeller kan du kontrollera att kattungarna utvecklas bra och vid behov anpassa utfodringen.
Andra fasen: mjölktänderna kommer
Under de första livsveckorna är kattungarna fortfarande mycket svaga. Därför tillbringar de dygnets största del med att sova. Mellan den tredje och åttonde livsveckan bryter sedan de första mjölktänderna igenom. Katters hela mjölktandsuppsättning omfattar 26 små tänder som, i motsats till det vuxna bettet är mycket mindre och vassare.
Tredje fasen: det första fasta fodret
Redan efter fyra veckor har kattungarna lagt på sig en hel del vikt. Äntligen kan de springa och rumla runt med sina syskon. Och de börjar även att äta fast foder. Det är den rätta tidpunkten att erbjuda kattungen stegvis mjukt valpfoder. Men det foderbytet bör ske långsam. För matsmältningssystemet är i början fortfarande van vid modersmjölken och ska långsamt anpassas till det nya fodret. I annat fall hotar diarré, förstoppning och ont i magen.
Fjärde fasen: de små katterna fortsätter att växa
Kattungarna är nu två månader gamla och äter genomgående fast foder. Det växer naturligtvis fortfarande och har därför ett större energi- och näringsämnesbehov än sina fullvuxna släktingar. Därför bör de få speciell valpmat som är exakt anpassad till denna livsfas. Och du kan fritt välja om kattungarna ska få torrfoder eller hellre blötfoder.
Nu är det även en bra tid att, för första gången besöka veterinären. Den kan hjälpa dig med informationer om viktiga vaccineringar och den bästa näringen för kattungar.
Mellan den tredje och den sjätte livsmånaden sker även tandbytet. Under den tiden ersätt mjölktänderna med 30 permanenta tänder. För jämförelsen: vi människor har cirka 32 tänder, medan hundar har till och med 42 permanenta tänder.
Femte fasen: kattungen blir till en katt
Efter sju spännande livsmånader är katten vuxen. Honkatter blir nu brunstiga och kan bli dräktiga. Hankatter blir cirka en månad senare könsmogna. Från den tidpunkten är det, efter noggrann information och betänketid, möjligt att överväga att kastrera katten.
Sjätte fasen: utvecklingen är avslutad
Katterna har avslutat sitt första levnadsår och blir betydligt lugnare. Under de kommande åren ökar de inte heller i storleken. Efter cirka åtta år fyllda av erfarenheter blir pälsen runt käften något vitare. Det är oftast det första tecknet på åldrandet. Katten kan även bli mer och mer trött och vill röra sig mindre.
Hur stora och tunga blir katter?
På det finns inget allmänt svar. Kattens tillväxt beror dels på dess arvsmassa och på yttre faktorer som utfodringen under uppväxten. Men ändå skiljer sig många kattraser mycket i sin storlek och kroppsbyggnad. Här hos oss är en vanlig ras Europé, som i genomsnitt blir 80 till 90 centimeter lång. Däremot kan vuxna Maine-Coon (främst hankatterna) bli upptill 120 centimeter långa.
Även vikten skiljer sig mycket beroende på ras och kön: Hankatter av rasen Perser kan väga upptill åtta kilo. Honkatter av rasen Bengal är däremot lättvikter som oftast väger bara mellan tre och fyra kilogram.
Hur gamla kan katter egentligen bli?
Friska katter blir i genomsnitt cirka 15 år, medan vissa katter når en ålder på upptill 19 år. Det är en individuell siffra och beror på arvet. Sjukdomar, bristfällig eller felaktig utfodring kan dock förkorta kattens livstid.
Läs även: Hur du kan räkna om kattår i människoår förklarar vi i vår Artikel om kattåldern. Fler artiklar om den rätta hanteringen av kattungar finns även under vår Rubrik kattungar.
Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?
Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.