Knappt någon kattvän kan motstå siamesens djupblåa ögon.
De blå ögonen och det markanta pälsmönstret gör siameskatten omisskänlig. I rasporträttet får du veta allt du behöver om den eleganta siamesen och om den verkligen är så talför som det sägs.
Till skillnad från den ursprungliga typen, thai-katten, har den moderna siameskatten en slank kroppsbyggnad och en lång, tunn svans. Rörelserna hos den medelstora katten verkar eleganta tack vare de långa benen och de smala tassarna.
Hur stor blir en Siames?
Siameserna når en mankhöjd på 20 till 25 centimeter. Katthonorna väger mellan tre och fyra kilo. Hankatterna kan däremot väga upp till fem kilo.
Förutom den atletiska kroppsbyggnaden är den långa, raka nosen och den påfallande huvudformen omisskänliga kännetecken för den kattrasen siames. Huvudet är kilformat och lite välvt utåt, sett från sidan. De upprättstående öronen med bred ansats förlänger kattens ansikte, som nästan verkar triangelformat.
Typiskt är också de djupblå, mandelformade ögonen, som sitter brett isär och sitter något snett. Den blå färgen beror på att siameserna delvis är albino: De producerar endast en liten mängd av pigmentet melanin, vilket också ger kattens speciella pälsfärg.
Siameskattens pälsmönster: färger och präglingar
De korthåriga katterna har en tätsittande, mjuk päls med lite underull, vilket gör dem till perfekta gosekatter. Utseendemässigt kännetecknas pälsen av points.
Dessa speciella pälsmönster eller färgmönster orsakas av den så kallade siamesgenen och bildas på extremiteterna. Men det händer först efter några veckor. Direkt efter födseln är alla siameser vita.
Idag finns det otaliga färgvarianter hos siameserna, som tabby-mönster eller rödaktiga färgningar. Följande grundfärger är dock typiska:
seal-point: I den här välkända färgen syns den svartbruna teckningen på den krämfärgade eller ljusbruna pälsen.
blue-point: Katternas kropp är isande vit, tecknen är blågråa och mer diskret än i seal-point-varianten.
chocolate-point: Kroppen har en elfenbenston medan teckningarna är färgade som mjölkchoklad, vilket ger namnet.
lilac-point: På den brutna vita delen av kroppen, som kan vara skuggad i bleklila, glittrar teckningarna i ljusgrått med en lätt rosa nyans.
Karaktär: Siameser är tillgivna pratkvarnar
Man ser redan på Siamesens kroppsbyggnad hur mycket den gillar att röra på sig. Den vill vara utmanad både fysiskt och mentalt.
Eftersom den är mycket tillgiven och intelligent och i viss utsträckning kan tränas av människor, kallas den ofta för hunden bland katter. Eftersom siameser är så läraktiga, är de perfekta för klickerträning och är i allmänhet en underbar familjekatt.
Om Siamesen inte har lust att lära sig nya knep eller har bestämt sig för något, visar den det tydligt. Den som delar sitt liv med en Siames kommer snabbt att märka vad den självsäkra katten gillar bäst: uppmärksamhet. För trots att den är egensinnig och har en stark vilja, finns det inget den gillar bättre än sällskap och att bli kelad med.
Är Siameskatter verkligen så högljudda?
Det stämmer att Siameserna tillhör de särskilt kommunikativa kattraserna som pratar högljutt med sin omgivning. Det som inte passar dem uttrycker de högt och babblar på i timmar om både det ena och det andra. Trots det är de bedårande pratkvarnarna en berikning. De är inte bara pratsamma, de är också utmärkta lyssnare.
Royal Canin Breed Siamese Adult Torrfoder
en frisk hud och en hälsosam päls
främjar idealvikt och fettsyrametabolism
kan stödja en hälsosam urinvägsfunktion
speciellt anpassad form och storlek på kroketterna
Djurhållning
Djurhållning och sysselsättning: är Siameser innekatter?
Även om Siameskatter kan hållas som innekatter, bör du tänka på följande: Dessa katter är mycket aktiva och söker alltid efter äventyr. Om den eleganta katten är ensam blir det snabbt uttråkad. Så om du har möjlighet bör du därför tillåta din Siames att gå fritt utomhus.
Om det inte är ett alternativ, bör du absolut se till att det finns tillräckligt med sysselsättning och omväxling i din bostad. Intelligensleksaker och att du leker med katten för att hålla igång knopp och kropp är ett måste. Förresten bör du inte lämna Siameser ensamma för länge, annars hittar de smarta djuren snabbt på hyss.
Det är bäst att låta djuret gå fritt utomhus
Om du inte kan låta din Siameskatt gå fritt utomhus blir en kattsäker balkong eller en trädgård på sommaren garanterat favoritplatsen. Den som inte har något av det kan också ta med sin katt på regelbundna promenader med koppel och sele. Därför bör du vänja din katt att gå med koppel så tidigt som möjligt.
Om bostaden är inredd på ett kattvänligt sätt klarar sig katten med en mindre bostad. Det är viktigt att ha ett stort klösträd med flera nivåer. Där kan Siameserna springa runt och hålla koll på allt uppifrån.
Dessutom bör Siameskatten alltid leva tillsammans med andra katter – även om den har rykte om sig att vara avundsjuk. De föds ofta med många syskon, så deras sociala beteende är starkt utpräglat. En artfrände gör att din katt aldrig känner sig ensam och övergiven. Det är särskilt viktigt när katten hålls inomhus, men även viktigt för utomhuskatter.
Skötsel
Skötsel: Siameser gillar värme
Dess karaktär kan vara krävande, men pälsvården är desto enklare hos Siameskatten. Lite borstning ibland räcker, resten tar hustigrarna själva hand om. För att de vackra exotiska djuren ska må bra behöver de dock behagliga temperaturer. Eftersom de nästan inte har någon underull trivs Siameserna inte i kalla miljöer och när det är fuktigt.
Därför blir utomhuskatterna glada när de blir kärleksfullt torkade av dig efter en regnskur. Under vintern kommer du regelbundet att hitta dina frusna vänner på värmesängen eller på andra mysiga ställen där det helst inte ska vara dragigt.
Hälsa
Hälsa: ärftliga sjukdomar hos Siamesen
Det är viktigt att gå på regelbundna besök hos veterinären. Representanter för denna kattras kan nämligen drabbas av avelsrelaterade ärftliga sjukdomar.
Förutom juvertumörer, hjärt- och kärlsjukdomar uppträder även ögonsjukdomar. Inåtskelning och ögondarr är kända avvikelser. Orsaken är förmodligen en melaninbrist hos rasen. Dessutom kan PRA – progressiv retinalatrofi eller näthinneavlossning – leda till att katten långsamt blir blind. Det kan man ta reda på genom ett genetiskt test, som bör utföras en gång i livet på Siameskatter.
De exotiska djuren anses dessutom vara känsliga för pica-syndromet. Katter med denna tvångssjukdom tenderar att tugga eller äta svårsmälta föremål, till exempel ull, gummi eller kattsand. Med de rätta åtgärderna kan man begränsa hälsoriskerna av detta beteende och minska de utlösande faktorerna.
Hur gamla kan siameskatter bli?
Med artanpassad djurhållning och kost kan siameser bli mellan 15 och 20 år gamla. Det är en ansenlig ålder för raskatter.
Du kan läsa mer om kattens ålder o konvertera kattår till människoår här
Kost
Kost: detta gillar en Siames att äta
Till en artanpassad djurhållning av varje Siames hör naturligtvis också en hälsosam kost. Om du ger din katt våt– eller torrfoder eller om du väljer en annan utfodringsmetod beror helt på dina preferenser – och naturligtvis på din katts smaklökar.
Liksom många andra kattraser kan Siameser ibland vara mycket kräsna. Ha därför lite tålamod när du letar efter det perfekta fodret. Men se alltid till att långsamt byta från en sort till en annan när du byter foder.
Katter behöver dessutom alltid tillräckligt med färskt vatten. Detta gäller särskilt om din katt främst äter torrfoder. Drickskålar som du fördelar i huset, eller till och med en dricksfontän, kan uppmuntra din Siames till att dricka ytterligare.
Siamesens förfäder kommer ursprungligen från Siam, som idag ligger i Thailand. Där dyrkades de av buddhistiska munkar som tempelkatter.
Mot slutet av 1800-talet kom det första Siames-kattparet till England. Pho och Mia var en gåva från den Siamesiska kungen till den brittiska generalkonsuln och det första avelsparet i England. 1892 fastställdes den första rasstandarden för Siameskatter.
Denna exotiska skönheten har varit godkänd som ras i Sverige sedan 1946. Den moderna, smala typen kom fram först på 1970-talet och är idag känd som Siames, medan den ursprungliga typen kallas för thaikatt.
Köp: endast från ansvarsfulla uppfödare
En Siames köper du helst från en seriös uppfödare. På så sätt minskar du risken för att katten lider av någon av de ovan nämnda ärftliga sjukdomarna. För det andra stödjer du en artanpassad uppfödning av katter.
Då kan du vara säker på att djurets välbefinnande kommer i första hand. Kattvänner bör däremot absolut hålla sig borta från ”förökare” som inte tar hänsyn till katternas välbefinnande.
Innan du väljer en uppfödare bör du vid ett första möte få en bild av djuren och deras omgivning.
Se till att Siameskattungar inte lämnas iväg för tidigt. De bör stanna hos kattmamman i minst tolv veckor för att lära sig socialt beteende och andra viktiga saker av henne. Var inte rädd för att fråga om viktiga papper, exempelvis släktträd.
Hur mycket kostar en Siames från en uppfödare?
För en Siames från en seriös uppfödare måste blivande kattägare räkna med ett inköpspris på cirka 6 000 SEK. Eftersom raskatter ofta hamnar på djurhem är det också värt att leta där då du kan adoptera en katt.
Sammanfattning om Siamesen: katt med karaktär och särskilda krav
Med sin mystiska blick, sin eleganta kropp och sin starka karaktär vinner den vackra Siamesen snabbt kattälskares hjärtan. Katten utmärker sig genom sin höga aktivitetsnivå och sin pratsamhet. Allt detta gör den till en krävande sällskap för alla dem som letar efter en ovanlig innekatt som kan ge den tid, kärlek och helst plats för en andra katt.
En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.