Brittiskt korthår

Brittiskt korthår

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

Brittiskt korthår är verkligen en okomplicerad katt: Dess vänliga, lugna sätt passar in i nästan alla hushåll – även där det finns barn eller andra djur.

Uppfödning

Brittiskt korthår räknas till de äldsta brittiska kattraserna. Man antar att det var romarna som förde med sig rasen till Storbritannien, där var de sedan isolerade under en lång tid. Denna rasen må ha börjat som rännstenskatt men nu jagar britterna sällan. Sedan över 100 år tillbaka föder man upp rasen. Redan år 1871 ställde man ut de första brittiskt korthår katterna i Crystal Palace.

Korsningar kom till framförallt efter världskrigen. För att hindra raskatten från att dö ut blandade man in perser och chartreux. Detta ledde till att brittiskt korthår och chatreux liknade varandra allt mer. År 1970 förenades de två raserna, alla blå katter blev därefter chatreux och alla andra färger brittiskt korthår. År 1977 tog man tillbaka denna uppdelningen igen. Även om chatreux ofta blandas ihop med brittiskt korthår ser de olika ut. Korsningen med perserkatter har dessutom lett till att brittiska korthårens kroppsbyggnad är kort och kraftig medan en chatreux är smal och mer som en vanlig huskatt.

Korsningen med perserkatten ledde till att rasen brittisk långhår bildades, även kallad ”highlander”, en variant av brittiskt korthår med halvlång päls. Det enda som skiljer raserna åt är pälsen.

Sedan rasen godkändes 1980 är brittiskt korthår ofta en av de mest omtyckta raserna på internationella mässor.

Utseende

Med sitt runda huvud, sin kraftiga kroppsbyggnad och gosiga päls liknar rasen en nallebjörn. Ett utseende som även visar sig i sättet!

Den korta, täta och lättskötta pälsen, det runda huvudet med runda öron och stora gula ögon påminner om en nallebjörn… En katt som man vill gosa med! Inte konstigt att brittiskt korthår är en av de mest omtyckta raserna.

Brittiskt korthår är rätt kraftigt byggd. De växer långsamt liksom andra stora kattraser. Normalt sätt är de inte fullvuxna förrän de är tre år. Honorna väger då upp till 5 kilo, hanarna upp till 7 kilo.

Brittiskt korthår har dessutom en lång livslängd. Oftast håller de sig friska och kan bli upp till 15 år gamla om de sköts som de ska.

Många kattälskare känner till den klassiska blå-grå färgen. Även om det finns blå-grå katter av den här rasen bör man inte förväxla dem med chartreux – som vi redan nämnt kommer likheten inte tagen ur luften. Korsningar mellan chartreux och brittiskt korthår har förekommit flera gånger under tidens gång. Brittiskt korthår finns i nästan alla färger!

Färger

Det spelar ingen roll om de är en- eller flerfärgade: Varje brittisk korthår är en riktig ögonsten. Enfärgade katter finns det i grå-blå och svart, särkilt omtyckta är även färgerna ”lilac” och ”fawn”, som motsvarar en ljusbeige. Röda katter finns det och likaså cremefärgade och även svartvita och trefärgade katter. Den som gillar ovanliga saker kommer att älska färger som ”chocolate smoke” eller ”blå sköldpadde tabby”. Eller hur vore det med en ”brittisk korthår silver shaded”? Katter som kallas ”shaded” har bara färgade ändar  – de ser endast ut som skuggningar.

Mest omtyckta är de klassiska tabby varianterna. Alla känner till silver tabby ”Whiskas-katten”! Men även de andra tabby varianterna är extra omtyckta. Det spelar ingen roll om de är tigerrandiga, strimmade, fläckiga, i färgen cinnamon, harlekin eller colorpoint: Med över 300 färgvariationer uppfylls alla önskemål!

De viktigaste färgvariationerna har vi sammanfattat här:

Colorpoint: Vid den här färgen är endast kroppsändarna  (ansikte, öron, ben, svans samt intimområdet på hankatten) färgade i grundfärgerna.

Chinchilla: Brittiskt korthår chinchilla har en mycket intressant färg: En åttondel av pälsen har en av grundfärgerna i svartskalan, resten är silvervit.

Tabby: „Tabby“  betyder mer än bara tigerrandig. Beroende på hur färgen är fördelad kan Tabby vara „mackerel“, „classic“, „blotched“, „spotted“ eller „ticked“

Tortie: Är en trefärgad brittiskt korthår, även kallad „sköldpaddsfärgad“. Brittiskt korthår tortie är nästan alltid honor.

Torbie: Dessa katter har en speciell färgkombination av tortie och tabby

Harlekin: Endast 1/6 av pälsen är färgad

Van: Dessa katter är enfärgade med en hög andel vit färg

På fackspråk kombineras teckningens namn med den mest framträdande färgen. Ett exempel är brittiskt korthår silver tabby: På den silverfärgade bakgrunden har den en tydlig tabby-teckning

 

Temperament

Rasen är mycket hängiven och lugn. Oftast är de inga akrobater direkt, de har snarare ett lugnt sätt. Därför erbjuds de ofta som perfekta innekatter – om livet inomhus är artriktigt eller inte avgörs individuellt beroende på kattens temperament och hemmets förutsättningar. Om du vill hålla katten inomhus hela tiden måste du ha en omväxlingsrik omgivning med många klös– och lekmöjligheter och tillräckligt med platser som katten kan dra sig tillbaka på. Lek med människor är livsviktigt. Katter är rovdjur. Även lugna katter är jägare innerst inne – utan utmaningar blir de snabbt uttråkade.

En platssparande möjlighet att ge katten mer yta är den så kallade „tredje dimensionen“. Det bästa exemplet är ett klösträd – det sträcker inte bara ut sig i fyra olika riktningar, utan även uppåt. Katter älskar att klättra och att betrakta sitt revir uppifrån. Om du inte gillar takhöga klösträd, kan även bokhyllor vara en bra klätterställning.

Rätt kost

Kattfoder av hög kvalitet med hög kötthalt, nyttigt protein och få vegetabiliska biprodukter är det bästa utgångsläget när det gäller utfodringen av brittiskt korthår. Rasanpassat foder passar förstås ännu bättre till kattens specifika behov. Specialfoder för brittiskt korthår har en speciell storlek på foderbitarna, som gör näringsupptaget för katter med kort käke enklare. En regelbunden check-up hos veterinären bör man ändå göra.

För att förebygga ledsjukdomar och hypertrofisk kardiomyopati, innehåller rasanpassat foder ofta taurin och ämnen för bråsket i lederna samt glykosamin. Näringsämnen som vitamin B och ingredienser som laxolja kan ge en glansig päls.

Självklart kan du även ge katten målinriktade tillskott. Taurin är en signalsubstans som reglerar hjärnvolymen. En överdosering finns det inte eftersom överskottet utsöndras omedelbart – brist leder dock till blindhet, stör immunförsvaret och göra att hjärtmuskeln blir stel. Den rekommenderade mängden för katter ligger på 100 till 200 mg taurin per dag. Många kattälskare har därför börjat tillsätta taurin till färdigt foder. Högvärdiga oljor kan bidra till en frisk och glansig päls – kapslar med laxolja finns att köpa i välsorterade affärer. Det samma gäller för tillskottsfoder för ledernas funktion. Glykosaminer finns att köpa i pulver- eller vätskeform som kan blandas med fodret.

Förutom en artriktig näring behöver brittiskt korthår ingen särkild vård. En regelbunden check-up hos veterinären, pälsvård med kamm eller borste en gång i veckan, artriktigt foder, viktkontroll och mycket uppmärksamhet, kärlek och lekstunder är det bästa sättet att göra din kisse lycklig på!

Sjukdomar

Den kraftiga kroppsbyggnaden belastar leder och skelett. Generellt sätt är det inte säkert att någon katt slipper sjukdomar, hos raskatter förekommer det oftare eftersom de bara har en liten genpool.

Förutom anlag för ledsjukdomar förekommer tyvärr även hjärtsjukdomar som hypertrofisk kardiomyopathie samt hemofilia B, en blodsjukdom, ofta bland brittiskt korthår. För tillfället gör även förkortningen PKD uppfödare nervösa.  „Polycystic Kidney Disease“, ärftliga njurcystor, som förekommer hos korthår och även bland perser och exotic-korthår. Symptomen visar sig oftast i äldre åldrar, fram tills dess har många redan spridit genen till sina avkommor. Äftliga njurcystor har dominanta arvsanlag. Detta betyder: En katt med cystor för alltid över sjukdomen till sina avkommor. En ultraljudsundersökning från den tionde veckan kan visa om katten har anlag för „Polycystic Kidney Disease“. Katter från en uppfödare bör därför undersökas regelbundet, för att förhindra att arvsjukdomarna sprids! Köper du katten från en uppfödare bör du alltid insistera på att få se undersökningspapper från föräldrarna.

Så här hittar du rätt uppfödare

Katter från en uppfödare bör undersökas regelbundet för att utesluta arvssjukdomar och dess spridning. När man köper en brittiskt korthår är det viktigt att man endast litar på en proffessionell uppfödare – ta reda på allt om uppfödaren innan du köper ett djur. Beroende på stammtavla och utställningstitlar kan en familjekatt kosta flera tusentals kronor. Hos en proffessionell uppfödare är det en bra investering. Han kontrollerar föräldrarnas hälsa regelbundet, köper bra foder, parar intelligent och låter inte honorna bli dräktiga på löpande band. Han ger kattungarna den tid de behöver tills de är redo att flytta till ett nytt hem. Normalt sätt bör kattungarna vara kvar mellan tolv till sexton veckor hos mamman och syskonen. Under den här tiden lär sig kattungarna allt som är viktigt för ett trivsamt och hälsosamt kattliv! Allt detta är dyrt…

Du bör aldrig lita på oseriösa uppfödare som erbjuder ”raskatter utan papper” billigt. Uppfödare som tillhör en organisation, ser till att djuren är friska och kontrollerar dem regelbundet så att de inte bär på arvssjukdomar. Dessa ”uppfödare”, som framförallt är ute efter att tjäna pengar på djuren, sparar ofta på hälsokontroller och parar djur som är släkt med varandra. Resultatet blir katter med arvssjukdomar och kattungar som tas ifrån mamman alldeles för tidigt och flyttar in hos dig utan vaccineringar.

Seriösa uppfödare hittar du via organisationerna. Det skadar aldrig att ta sig en rejäl titt på uppfödaren! Försök låta bli att köpa av medlidande. Köper du en katt från männskor som säljer raskatter utan papper skapar du bara mer elände och lidanden. Även när det gäller uppfödning av katter är det efterfrågan som ska styra marknaden.

Raskatter och djurskydd

Tyvärr skyddar inte en stammtavla mot vissa saker och därför händer det att även brittiska korthår hamnar på djurhem. Den som vill ha en sådan här raskatt och är beredd att ta hand om en vuxen katt hittar ofta en trogen katt som letar efter ett nytt hem och en djurkär ägare!

Vi önskar dig lycka till med din brittisk korthår!

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...

10 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.