Det finns mycket för katter att se på balkongen – ett kattnät skyddar dem från att ramla ner.
Har du en balkong hemma? Då kan du med liten insats förvandla den till en oas av frisk luft. Men säkerheten är det viktigaste. Därför ger vi dig några tips på hur du gör din balkong kattsäker.
Så fort det blir vår och varmt vill vi människor ut. Även husdjur längtar efter lite miljöombyte mot slutet av den mysiga vintertiden.
Om du har en inomhuskatt och dessutom har en balkong är det fördelaktigt i dubbel bemärkelse: Du din katt en rolig stund utomhus och kan själv glädjas över en lycklig katt.
En snyggt inredd och kattsäker balkong är toppen för katten året runt så länge vädret är fint:
Din lurviga lilla vän får ordentligt med frisk luft.
Din katt kan stoppa ut näsan i vinden och i fulla drag “sniffa sig mätt” på omgivningen.
Djuret uppleva alla årstider på när håll, vilket ger den mycket omväxling.
Det händer alltid något ute: Fåglar, insekter, människor och andra ljudkällor skärper kattens sinnen.
Även på själva altanen finns det mycket att undersöka för en katt på upptäcktsfärd.
För att katten ska vara säker utanför bostaden när den jobbar på sin långa att-göra-lista, bör du kattsäkra både din balkong och balkongdörr. För även om det ofta sägs att katter alltid ramlar ner på tassarna och inget händer dem – inte ens om de faller från stora höjder – så händer det tyvärr om och om igen att katter ramlar ner från balkongen och skadar sig allvarligt.
Kattnät: Så här gör du din balkong kattsäker
Ett av de viktigaste verktygen för att göra en balkong kattsäker är kattnätet. Det skyddar din katt från att ramla ner. I princip bör det vara slitstarkt, väder- och UV-resistent och utformat så att ditt älskling inte kan slinka igenom hålen.
Men du kan också använda nät för katter på andra ställen. Då blir fönster och andra farliga platser säkrade. Med en metallram och lämpligt nät kan du till och med göra din terrass till ett utomhusparadis för katter.
Rätt maskstorlek
För att din katt ska vara riktigt skyddad, bör du ta tänka på att välja rätt till maskstorlek.
Om din katt är ung och pigg, bör du välja ett kattnät med två till fyra centimeter stora maskor. Till äldre katter ellerlite rundare djur räcker det med en maskstorlek på fem centimeter för att det ska vara kattsäkert.
Dessutom förhindrar stålställningar att även de mest tjurskalliga katterna bryter sig ut av råkar ta sig ut av misstag.
Val av fästanordning
Vilket fäste du använder beror på typ av balkong och hur du bor. De flesta kattnäten är lättat att fästa med pluggar, krok och fästsnören. Det öppnar upp många möjligheter för katten att tryggt och säkert springa fritt utomhus. Innan du borrar är det dock bästa att först fråga din hyresägare om tillstånd att fästa nätet.
Har du en extra sträng uthyrare? Det finns även lösningar där du inte behöver göra hål i murverket. Då kan du kattsäkra balkongen utan att borra. Sådana hyresvänliga kattnät kan till exempel fästas med spännrep och monteras på klämmor och teleskopstänger på räcket, eller monteras fast mellan taket och golvet. På så sätt kan du också göra en öppen balkong kattsäker.
Vissa kattägare undrar hur de gör sin balkong kattsäker utan kattnät. Men det finns faktiskt inga alternativ till det skydd som ett kattnät ger. Men du kan välja en mörk färg som gör nätet lite mer diskret och tar fokus från nätet, och du kan inreda kattbalkongen snyggt och ställa fram växter.
Tips för att montera ditt kattnät
Se till att balkongen är helt tät, eftersom katter kan trycka in sig även genom små hål.
Att spänna nätet är lätt.
Nätet bör vara så pass högt att katten inte kan smita genom ta ett stort skutt.
Kom också ihåg att säkra balkongen uppåt – särskilt om den inte är täckt. Då är det bra att använda ett överklättringsskydd.
Inred balkongen till en oas för katten att trivas i
En kattsäker balkong ska inte bara skydda din katt från att störta ner. Det bästa är om kattbalkongen är en plats där din fyrbenta vän känner sig helt och hållet hemma och trivs. För att det ska lyckas är det bra med en väl genomtänkt utrustning – och att ta bort potentiella faror.
Växter för en kattsäker balkong
Först och främst bör du se till att du tar bort alla tänkbara faror på din balkong. Det är bäst att bara väljaogiftiga växter om din katt använder balkongen regelbundet. Alternativt bör du alltid göra dina blomkrukor kattsäkra. Och glöm inte att även lättåtkomligt gödselmedel kan vara skadlig för ditt älskade husdjur. Ställ därför alltid undan sådana medel på en säker plats.
Följande växter är dock perfekta för katter: Förutom kattgräs och kattmynta kan du även odla bambu och olika örter som är ofarliga för katter. Några av dessa är exempelvis mynta, valerianarot eller kapuzinerkrasse.
Helst ska dock växterna vara utom kattens räckhåll. Med lite leksaker distraherar du din katt från växtprakten på din balkong.
Inred ett utomhusparadis för katter
Ja, så kommer vi då till utrustningsdetaljerna, som kanske inte är nödvändiga men gör din balkong till en riktig härlig oas för dina katter att trivas i. Till dessa hör bland annat skuggplatser under varma dagar. För just under sommaren tycker katter om att ha en kallare plats att sova på. Dessutom ska det finnas möjlighet att dricka. Regnvatten är inte bra för din katt, ge den alltid gott om färskt vatten istället.
Katter vill också klösa sina klor regelbundet. För att undvika att din katt börja klösa på nätet, bör du fundera över att skaffa klösmöbler som du kan ha utomhus. Din katt kommer att tacka dig för ett snyggt klösträd – och förhoppningsvis spara de andra balkongmöblerna.
Samtidigt är klösträd utmärkta utkiksposter. En upphöjd plats, som ger fri utsikt över världen bortom balkongen, är alltid mycket populär bland katter.
Slutligen bör du också tänka på lämpliga liggytor för din katt. Om din balkong är stor nog kan du till exempel plantera kattgräs i en trälåda försedd med plastfolie. Där kan din katt gosa och koppla av precis som på en äng. Alternativt kan man naturligtvis även sätta fram en mysig kattsäng.
Gör balkongen kattsäker och koppla av tillsammans
Med våra tips kan du göra din balkong kattsäker och ge din gosiga tiger ett härligt utomhusnöje. När du inreder din kattbalkong kan du låta din fantasi flöda fritt. Låt dig också inspireras av andra kattvännernas balkonger, till exempel via sociala nätverk eller genom att söka bilder på Internet.
Om du gör din balkong kattsäker, kan du sedan inte bara tillbringa tid tillsammans med din katt utomhus. Du kan passa på att använda projektet för att vårstäda på balkongen och skapa en lugn plats som gör både din katt och dig lycklig och lugn.
På grund av sitt ombytliga och hemlighetsfulla väsen visar katten ibland mer och ibland mindre hur den älskar sin ägare. Ibland uttrycker den sin kärlek på ett mer subtilt sätt, än vad katter vanligtvis gör det på. Men den välvillige kattkännaren kan ändå tydligt känna igen sin katts kärlek. Ju mer du litar på din instinkter – precis som din katt gör – kommer du att se och känna hur mycket din misse älskar dig.
För alla kattungar kommer det någon gång en tid då de ska bli vuxna och testa gränser. När puberteten börjar hos katter och vad den trotsiga fasen betyder för dig som kattägare får du veta i följande artikel.
”Stilla Natt, Heliga Natt” – för katterna är julen ofta mindre fridfull och förknippas mer med stress och faror. Vi tipsar dig om när det kan vara på sin plats att vara lite försiktig och hur du kan undvika farliga situationer redan från början. Med följande fem tips i bakhuvudet kommer du att kunna fira julen säkert och avslappnat med din katt.