{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/katt/adoptera-katt/katter-i-puberteten","title":"Katter i puberteten: När katter blir vuxna","mag_id":305090,"is_single":true,"cat_name":"Katt","sub_cat_id":221,"sub_cat_name":"Adoptera katt","cat_id":206}
Humörsvängningar förekommer även hos pubertala katter: Ibland är de gosiga och sedan irriterade igen.
För alla kattungar kommer det någon gång en tid då de ska bli vuxna och testa gränser. När puberteten börjar hos katter och vad den trotsiga fasen betyder för dig som kattägare får du veta i följande artikel.
Puberteten är den fas i livet då din katt blir könsmogen. Könsmognaden börjar så snart kattens kropp bildar könshormoner. Hos honkatter är progesteron och östrogen avgörande, hos hankatter är det testosteronet. I regel börjar denna process när de är tre till fem månader gamla.
Om du har en honkatt märker du att den blir brunstig vid ungefär sex till tolv månaders ålder. Hankatter blir däremot oftast könsmogna vid fem till sju månaders ålder. Men den exakta tidpunkten – både för hon- och hankatter – beror på rasen och andra faktorer.
Generellt kan du dock utgå ifrån att katten därefter är i puberteten i cirka ett halvår.
Vad är tidigt mogna kattraser?
Tidigt mogna katter kan bli könsmogna redan vid fyra till fem månaders ålder. Till dessa hör särskilt honkatter av orientaliska kattraser som abessinierkatt, helig birma eller siames.
Vad är sent mogna kattraser?
Till skillnad från tidigt mogna kattraser börjar könsmognaden hos sent mogna katter först efter cirka ett år. Till dessa hör främst stora och långhåriga kattraser – till exempel maine coon eller norsk skogskatt.
Hur märks det på katter att de är i puberteten?
När du tänker tillbaka på hur din egen pubertet var har du säkert liknande minnen. Humörsvängningar och irritation är typiska för denna fas i livet. Även om puberteten hos katter oftast är mildare än hos människor, uppvisar även katterna liknande beteendeförändringar under den fas som inte för inte kallas för trotsfasen:
1. Humöret skiftar
Du har just glatt lekt med din katt, så svänger humöret från ingenstans. Plötsligt fräser din katt och slår leksaken ur handen på dig med sin tass. Du kan ofta se humörsvängningar som dessa hos pubertala katter.
2. Katter i puberteten markerar mycket
När din katt blir vuxen vill den vara intressant för potentiella sexpartners och skydda sitt territorium från rivaler. Därför är det vanligt att katter, särskilt hankatter, ofta markerar sin omgivning med urin under puberteten. Urinen innehåller viktiga doftämnen (feromoner) som är attraktiva för honkatter och avskräckande för konkurrenter.
3. Honkatter blir brunstiga
Könshormonerna i kroppen gör att din katt nu kan para sig. För att imponera på hankatter rullar honkatten över marken samtidigt som den jamar och tar varje tillfälle i akt till att gosa. Brunstiga katter kan därför bli mycket tillgivna.
4. Självförtroendet ökar
När kattungar blir katter växer även deras självförtroende. Det märker du när katten klättrar över höga träd eller vågar sig på språng som den inte vågade när den var en kattunge.
Detta måste du vara uppmärksam på när din katt är i puberteten
Katter är av naturen mycket känsliga djur. Men under puberteten måste du hantera dem med ännu mer förståelse. Behåll därför alltid lugnet och ha tålamod när katten återigen är får humörsvängningar eller har markerat den nya mattan med urin.
Å andra sidan betyder det naturligtvis inte att du inte får sätta några gränser för din katt. För även katter i puberteten behöver uppfostran. Belöna din lurviga vän om den har gjort något rätt. Vid oönskat beteende bör du däremot omedelbart säga ett bestämt men försiktigt “nej” – till exempel om din katt utan tillstånd hoppar på köksbänken. Men skäll aldrig ut din katt.
Om du känner att din katt är mycket stressad under puberteten, kan du lindra stressen med hjälp av feromonpreparat eller kattmynta.
(Enligt svensk lag måste kattägare se till att deras katter inte förökar sig oplanerat. Katter som rör sig fritt utomhus bör kastreras eller på annat sätt förhindras från okontrollerad förökning.)
Kastrering av katter
Det är klokt att låta hankatter kastreras från ungefär från sex månaders ålder. På så sätt minskar du risken för att din hankatt skadar sig vid revirkamper när den är ute på egen hand. Det gör också att den markerar föremål och ytor mindre med urin, så att du slipper obehaglig lukt inne i ditt hem.
Förresten: Om man kastrerar en hankatt innan tillväxtfogarna i benen har växt samman, blir den mer långbent. Detta fenomen kallas för eunuchoid tillväxt.
Kastrering av honkatter
Lösgående honkatter bör däremot kastreras tidigare, om möjligt redan före den femte levnadsmånaden.
På så sätt undviker du för det första sömnlösa nätter under brunsten och för det andra risken för att din katt drabbas av en livmoderinflammation (pyometra) eller bröstcancer. Men ännu viktigare ändå att du på så sätt effektivt förhindrar oönskade avkommor.
Om du är osäker på om och när du ska kastrera din katt, kan du alltid få råd hos veterinären.
På grund av sitt ombytliga och hemlighetsfulla väsen visar katten ibland mer och ibland mindre hur den älskar sin ägare. Ibland uttrycker den sin kärlek på ett mer subtilt sätt, än vad katter vanligtvis gör det på. Men den välvillige kattkännaren kan ändå tydligt känna igen sin katts kärlek. Ju mer du litar på din instinkter – precis som din katt gör – kommer du att se och känna hur mycket din misse älskar dig.
”Stilla Natt, Heliga Natt” – för katterna är julen ofta mindre fridfull och förknippas mer med stress och faror. Vi tipsar dig om när det kan vara på sin plats att vara lite försiktig och hur du kan undvika farliga situationer redan från början. Med följande fem tips i bakhuvudet kommer du att kunna fira julen säkert och avslappnat med din katt.
För alla kattungar kommer det någon gång en tid då de ska bli vuxna och testa gränser. När puberteten börjar hos katter och vad den trotsiga fasen betyder för dig som kattägare får du veta i följande artikel.