Pälsvård – så funkar det!

Pälsvård - så funkar det!

Hundens päls bör kammas och borstas regelbundet. Hur mycket och hur ofta beror på vilken sorts päls hunden har. Här hittar du våra bästa tips för hundens pälsvård!

Det finns flera grunder till varför det är så otroligt viktigt att vårda din hunds päls:

  • För det första känner hunden sig bättre i huden. Om hunden lider av irriterande klåda och stickningar, kommer den att få det sämre i vardagen.
  • Om du borstar pälsen, får huden bättre blodgenomströmning, och detta stimulerar också pälsens tillväxt.
  • När du borstar, tar du bort gamla döda hår från pälsen, vilket gör att pälsen kan växa och bli jämnlång och får andas. Päls som har blivit väldigt tovig är en perfekt grogrund för fästingar, kvalster och loppor, vilket även kan ge upphov till farliga eksem.

Många hundraser fäller ofta mer under hösten och våren. Därför bör du använda andra borstar under de här årstiderna och dessutom borsta oftare.

Vård av korthårspäls

Korthårspälssorten är väldigt lätt att vårda, men den behöver ändå en regelbunden vård för att motverka tovor. Oftast är det tillräckligt med en enkel borste och en kam. Borsta mothårs med borsten för att ta bort de döda håren. Hundar med korthårspäls bör sällan badas, eftersom det naturliga fettet behöver minst 6 veckor på att återhämta sig helt och hållet.

Vård av långhårspäls

Hundar med lång päls behöver daglig pälsvård. Långhårspäls bör du först borsta med en smal borste för att ta bort tovor. Därefter går du genom pälshåret en gång till med en grovtandad kam. När hunden byter päls, kan du genomföra den här proceduren oftare. Klipp pälsen överallt där pälsen ser ovårdad ut på grund av att den har blivit för lång.

Vård av sammetslen päls

Hundar med sammetslen päls behöver mest pälsvård. Hundar med denna pälstyp bör bada minst en gång var tredje månad och få pälsen trimmad regelbundet. Använd först en smal borste för att ta bort tovor. Därefter kan du använda en borste av svinhårsborst för att få pälsen att glänsa.

Vård av slät päls

Hundar med slät päls behöver inte så mycket vård. Borsta hunden en gång i veckan för att ta bort döda hår. Använd en vanlig borste till detta och dessförinnan en gummihandske.

Vård av strävhårig päls

Den här pälssorten har kraftig underull som behöver vårdas kraftigt. För att inte pälsen ska bli för trubbig, måste den borstas regelbundet med tryck. Borsta först mothårs och sedan medhårs. Förutom att hunden måste borstas och kammas regelbundet, måste den också trimmas och badas minst en gång i halvåret.

Vård av speciella pälspartier

Du bör klippa håren runt hundens ögon med jämna mellanrum. Dessa hår kommer annars att hindra hunden att se och dessutom skada ögats bind- och hornhinna. Klipp håren försiktigt kortare med en avrundad sax. Runt öronen bör du bara plocka bort de hår som är för långa. Om du använder sax här kan det leda till skador. De långa håren mellan trampdynorna kan leda till tovor och bör också tas bort.

Var noga med att du inte klipper bort några känsel- eller morrhår!

Även våra vovvar behöver lite pälsvård för att trivas och må bra. I vår butik hittar du allt du behöver för pälsvården.

Våra mest populära inlägg
8 min

När hunden löper: allt om löptikar

Att tiken löper är något helt naturligt. Ändå blir hundägare oroade av tikens konstiga beteende, de är rädda för att få fläckar på den nya mattan och rädda för oönskad dräktighet. Här hittar du allt du behöver veta om din tiks “heta dagar” och hur du och din löptik klarar av löpet utan stress.

5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.

4 min

Kastreringschip för hanhundar (Kemisk kastrering)

Uppfinningen av den tidsbegränsade steriliteten på hanhundar med hjälp av ett hormon-implantat har revolutionerad en hel del inom djursjukvården. Här berättar vi hur det så kallade kastreringschippet (kemisk kastrering) förändrar din hanhunds sexuella beteende och vilka biverkningar det kan ha.