Matsmältningsproblem hos hundar

matsmältningsproblem hos hundar

Även hundar har ibland problem med matsmältningen. Men du kan hjälpa din älskling på många sätt.

Ett ganska vanligt och tyvärr också obehagligt problem för våra fyrbenta familjemedlemmar är matsmältningsbesvär. Det blir inte lättare av att orsakerna kan vara många. Vi har därför samlat några tips och råd för att du ska vara bättre rustad mot matsmältningsproblem hos hundar.

Matsmältningsproblem hos hundar, som till exempel diarré, kan ha många olika orsaker: Både felaktig utfodring och organsjukdomar samt infektioner, tarmparasiter eller foderallergier måste betraktas som möjliga orsaker.

Viktigt: Om diarrén varar i mer än 24 timmar, hunden uppvisar andra symptom som kräkningar eller är påfallande rastlös bör du alltid uppsöka en veterinär. Veterinären kan då göra en ingående undersökning, avgöra orsaken till diarrén och ge råd om ytterligare behandlingssteg.

Rätt foder vid matsmältningsproblem

Fodret har stor inverkan på eventuella matsmältningsproblem hos hunden. Ju känsligare matsmältningen reagerar, desto viktigare är det att din fyrbenta vän får ett särskilt högkvalitativt och lättsmält hundfoder. Det finns även speciella dietfoder för hundar som har ett extra känsligt matsmältningssystem.

Observera: Att välja ett lämpligt dietfoder kan stödja hundens naturliga kroppsfunktioner. Men tänk på att dietfoder varken kan bota eller förhindra sjukdomar. Dessutom bör du alltid diskutera hundens kost med din veterinär så att du vet att det blir rätt. Speciella dietfoder hittar du i zooplus webbshop.

Det är alltid bra att dela upp den dagliga fodermängden i flera små portioner och låta fodret svälla i ca 50 grader varmt vatten före utfodringen. På så sätt får matsmältningssystemet optimal avlastning.

Kontrollera sorten och mängden foder

Om symptomen ändå inte avtar ska du kontrollera fodersorten och fodermängden. När det gäller fodermängden ska du följa tillverkarens anvisningar på baksidan av förpackningen eller din veterinärs rekommendationer.

Om du har hittat en typ av hundfoder som din hund tolererar väl bör du om möjligt hålla dig till det fodret. Om det ändå behövs ett foderbyte bör du göra övergången till det nya fodret mycket långsamt: Blanda i det nya fodret gradvis i hundens nuvarande kost. Låt övergången ta sju till tio dagar, för att undvika matsmältningsproblem.

Godis: Den underskattade orsaken till matsmältningsproblem hos hundar

När det gäller det lilla godbiten som mellanmål blir det ofta fel. De flesta hundägare är mycket noga med att huvudfodret ska vara av god kvalitet. Men man glömmer bort att även godis kan orsaka matsmältningsproblem hos hundar.

Låt därför bli att ge godis ett tag för att se om hunden fortfarande har matsmältningsproblem. Om allt sedan verkar bra så testar du med bara en sort i taget. På så sätt kan du snabbt och entydigt avgöra vilket godis hunden tål och inte tål.

Är det där en mask?

Nästa viktiga fråga gäller den senaste avmaskningen. När avmaskades hunden senast och med vilket medel? Vissa vanliga produkter är endast lämpliga för behandling av enskilda maskarter, så att hunden inte blir helt maskfri trots avmaskningen. Eller så har den så mycket mask att en avmaskningskur inte räcker.

Om hunden ofta har diarré undersöks därför hundens avföring rutinmässigt. Då kan veterinären inte bara spåra ihärdiga maskangrepp, utan också upptäcka om det finns eventuella skadliga, encelliga parasiter i tarmen. Mot sådana parasiter behövs speciella preparat.

Om ingenting hjälper mot matsmältningsproblem hos hunden…

Om alla de vanliga orsakerna elimineras, men symptomen kvarstår eller återkommer, måste man undersöka situationen närmare. Det finns en hel rad undersökningar som kan vara till hjälp.

Eftersom många olika organ, från matsmältningssystemet till sköldkörteln, kan orsaka matsmältningsproblem hos hundar, är det tyvärr krångligt att söka. Som en tröst kan sägas: När man äntligen har hittat orsaken finns det nästan alltid sätt att behandla sjukdomen och bota obehagen.

Dessutom finns det speciella dieter för nästan alla kroniska organsjukdomar. Din veterinär kan hjälpa dig med råd om lämplig kost och utfodring.

Slutligen några tips

  • Om hunden uppenbarligen inte mår bra eller förutom diarré även har kräkningar, bör du omedelbart uppsöka veterinär. Annars kan det mycket snabbt leda till kraftig vätskeförlust. Det kan vara livshotande.
  • Om hunden är glad, beter sig som vanligt och inte har allvarliga matsmältningsbesvär är det inte nödvändigt att omedelbart åka till veterinären. Låt hunden fasta i en dag så att mage och tarmar hinner lugna sig. Men det är viktigt att hunden dricker under fastan.
  • Först när diarrén har slutat och avföringen ser normal ut kan du försiktigt låta hunden övergå till normal kost igen.

I våran hundbutik kan du hitta många olika foder som passar hundar med matsmältningsproblem

Våra mest populära inlägg
8 min

När hunden löper: allt om löptikar

Att tiken löper är något helt naturligt. Ändå blir hundägare oroade av tikens konstiga beteende, de är rädda för att få fläckar på den nya mattan och rädda för oönskad dräktighet. Här hittar du allt du behöver veta om din tiks “heta dagar” och hur du och din löptik klarar av löpet utan stress.

5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.

4 min

Kastreringschip för hanhundar (Kemisk kastrering)

Uppfinningen av den tidsbegränsade steriliteten på hanhundar med hjälp av ett hormon-implantat har revolutionerad en hel del inom djursjukvården. Här berättar vi hur det så kallade kastreringschippet (kemisk kastrering) förändrar din hanhunds sexuella beteende och vilka biverkningar det kan ha.