Många hundägare ser fram emot turer med Stand-Upp-Paddel-Brädan (SUP) eller vandringar med hunden. Men medan husse och matte smörjer in sig och beväpnar sig med solhatt och solglasögon, står många hundar utan skydd i solen. Konstigt; för speciellt ljus hundhud reagerar mycket känsligt på UV-strålning.
Farorna med solen
Solens strålar ger inte bara gott humör, de kan också vara skadliga: solbränna, tidig åldrande hud och en ökad cancerrisk är följden. Det gäller inte bara för oss människor, utan även för vissa hundar.
Riskgrupper: hundar som snabbt får solbränna
Precis som för människor gäller för hundar: Ju ljusare hud och hår, desto snabbare får du en solbränna. För hundar spelar dessutom pälslängden en roll. Ju längre päls, desto lägre risk för skador på grund av UV-A- och UV-B-strålar. Till exempel de följande hundraser kan ha benägenheten för solbränna:
Även blandraser med ljus päls samt hundraser som liknar de kan vara i särskild fara.
Ytterligare riskfaktorer
På samma sätt kan en valp ha en tendens till solbränna. Vissa mediciner och tidigare sjukdomar, som ett parasitangrepp eller hudsjukdomar, kan främja brännskador på huden.
Djurägare som har en hund med en autoimmun hudsjukdom bör höra med sin veterinär om solskydd för hunden. Detta är nödvändigt om sjukdomen accelereras av solljus, vilket till exempel kan vara fallet med pemphigus eller vissa former av lupus.
Upptäck solbränna på din hund
Symptomen på solbränna hos hundar är, precis som hos människor, hudrodnad på grund av en akut inflammation. Därefter kan det förekomma flagning och klåda. Smärta och blåsor är mer sällsynta på hundar.
Kolla speciellt de följande hudområden, eftersom de reagerar mest känsliga mot solen:
mulen och nosen
öron, framför allt insidan av öronen och örontopparna
ovanpå skallen
magen när hunden gillar att ligga på ryggen
Ljusskadad hud kan utveckla benägenhet för tumörer, det vill säga leda till hudcancer. Därför kan solbränna hos hundar – som hos människor eller katter – få farliga hälsoeffekter på lång sikt.
Solskydd för hundar
Hundar som gärna får solbränna ska alltid ha en skuggig plats under sommaren. Se till att din fyrbenta vän inte utsätts för solen länge och undvik den stekande middagssolen mellan kl. 11 och 16. Flytta längre promenader till morgon- och kvällstiden när solens strålning är mindre intensiv.
Men: att hålla hunden i skugga hela sommaren är ingen lösning. Djurägare till hundar med känslig hud bör därför inte bara fixa ett lämpligt solskydd för sig själva utan även för sin hund:
De känsliga öronområden där pälsen är glesare kan du smörja in med högkvalitativa solskyddslotioner och ljusskyddsfaktor 30. Se bara till att den använda krämen aldrig innehåller färgämnen, konserveringsmedel och parfymer för att undvika allergier!
Och det finns till och med solkräm som är speciellt utformad för hundar. Den känsliga hundnosen ska inte smörjas in – här hjälper det tyvärr bara att undvika solen konsekvent.
Den första åtgärden är naturligtvis: bort från solen! I skuggan kan hunden få hjälp genom svalkande omslag eller speciella salvor för djur som lugnar huden. Dock bör du endast använda dem efter samråd med veterinären.
Vid svåra brännskador orsakade av UV-ljus kan till exempel en kortisonbehandling hjälpa till att minska inflammationen. Vid behov kan veterinären ordinera lämpliga smärtstillande medel.
Att tiken löper är något helt naturligt. Ändå blir hundägare oroade av tikens konstiga beteende, de är rädda för att få fläckar på den nya mattan och rädda för oönskad dräktighet. Här hittar du allt du behöver veta om din tiks “heta dagar” och hur du och din löptik klarar av löpet utan stress.
Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.
Uppfinningen av den tidsbegränsade steriliteten på hanhundar med hjälp av ett hormon-implantat har revolutionerad en hel del inom djursjukvården. Här berättar vi hur det så kallade kastreringschippet (kemisk kastrering) förändrar din hanhunds sexuella beteende och vilka biverkningar det kan ha.