Hög ålder hos hundar: Så hjälper du din fyrbenta senior

hög ålder hos hundar - en gammal labrador

Inte heller hos våra fyrbenta vänner passerar åldern obemärkt. Men det är väldigt olika om en hund lider av hög ålder

Många hundar följer med sina ägare under en stor del av livet och når en aktningsvärd ålder. Naturligtvis sätter åldern sina spår även hos dessa pälsvänner. I följande artikel förklarar vi vilka tecken på ålderssvaghet det finns och hur du kan underlätta för dem att åldras. Dessutom tar vi upp den allvarliga frågan om när det är dags att ta farväl.

Hur gamla blir hundar?

Det finns inget allmänt svar på detta eftersom hundens ålder beror på rasen. Generellt är det så att små hundar har en högre förväntad livslängd än stora hundraser. Medan en chihuahua kan bli upp till 15 år gammal, blir bulldoggar eller bernhardiner i regel sju till tio år gamla.

Förutom dessa ärftliga faktorer spelar även yttre faktorer som kost, djurhållning och hundens allmänna hälsa en stor roll. För ett långt och lyckligt hundliv bör du alltid hålla dig väl informerad om följande ämnen.

Hög ålder hos hundar: Vilka symptom uppträder?

Ålderssvagheten hos hundar liknar den vi djurägare drabbas av. Men det går inte att på förhand förutse hur hårt hundar drabbas. Medan vissa fyrbenta vänner knappt visar några tecken fram till hög ålder, blir andras livskvalitet lidande redan relativt tidigt.

Särskilt ofta observeras följande kliniska tecken hos åldrande hundar:

  • Yttre kännetecken: allt från att pälsen blir grå (särskilt på huvudet) eller att pälsen blir tovig och matt till ökat håravfall.
  • Minskad aptit med åtföljande viktnedgång.
  • Led- och skelettproblem på grund av benförlust eller artros: Det leder ofta till att en hund inte längre gillar att röra på sig eller att den har ont när den reser sig upp och lägger sig ner.
  • Försämrad eller bortfall av hörsel, syn och luktsinne.
  • Åldersrelaterad immunsuppression: Även immunförsvaret blir svagare när hunden blir äldre. Det gör att äldre hundar i ökad utsträckning kan drabbas av infektioner.
  • Hunden kissar mer på grund av att urinblåsan är svag.

Hur kan jag motverka åldrande hos hundar?

En god allmän hälsa är det viktigaste för din älskade fyrbenta vän. För den är – utöver de ärftliga faktorerna – central för en hög livskvalitet och livslängd. Därför bör du redan från början vara uppmärksam på ditt husdjurs hälsa, djurhållning och kost.

Med följande åtgärder kan du motverka ålderssvaghet hos hundar och ge dina fyrbenta vänner en behaglig tid under livets höst:

1. Undvik övervikt

Många studier har bekräftat att övervikt (adipositas) främjar förekomsten av underliggande sjukdomar som till exempel diabetes mellitus. Även ledbesvär uppstår ofta i samband med övervikt.

En balanserad kost och regelbunden motion är därför avgörande. Båda kan sakta ner uppkomsten av allvarliga ålderssymptom eller förebygga dem helt.

Tips: Du kan hitta specialfoder för äldre hundar i zooplus webbshop.

2. Lindra smärta

Många friska hundar upplever smärta vid rörelse när de blir äldre på grund av den så ålderstypiska benskörheten. Eftersom benskörhet inte längre går att bota, kan enveterinär lindra smärtan med hjälp av smärtstillande läkemedel. Ofta kan man efter administrering till och med observera att rörelseförloppet förbättras igen, åtminstone på kort sikt.

3. Regelbundna kontroller

Genom ett bra förebyggande arbete har många hundar sluppit lida. Låt därför en veterinär undersöka åldrande hundar regelbundet. På så vis kan typiska åldersrelaterade sjukdomar upptäckas i ett tidigt stadium och behandlas framgångsrikt.

4. Visa förståelse

Det är inte lätt när en älskad fyrbenta vän efter många år tillsammans lider av ålderssvaghet. För äldre hundar är det dock viktigt att du visar dem stor förståelse. Ansträngande aktiviteter och stressiga situationer bör om möjligt undvikas. En sådan sak är exempelvis att låta en ny valp flytta in.

När är det dags att säga förväl till min hund?

Först och främst: hur viktig denna fråga än är, så går inte att ge ett standardsvar på detta. Ålderssvaghet är inte en sjukdom, utan en naturlig del av livet.

Många hundar visar i hög ålder tecken på ledsjukdomar eller har mycket få tänder kvar att äta med. Men så länge hunden klarar av det är det inte nödvändigt att agera. Bland annat eftersom det går att lindra lidandet genom vård och vid behov med läkemedel.

Ibland är ålderssvagheten dock så långt framskriden att hunden lider mycket. Då bör du absolut uppsöka en veterinär. Symtomen utvecklas nämligen ofta snabbt under hundens sista dagar. I en så svår situation är det för hundens bästa viktigt att få objektiva råd från en veterinär.

Slutsats om ålderssvaghet hos hundar

De sista åren eller månaderna i våra fyrbenta väns liv behöver inte vara jobbiga. Ålderssvaghet hos hundar yttrar sig väldigt olika och är ibland bara mycket lätt. Dessutom kan du som hundägare göra mycket för att göra livet så bekvämt som möjligt för din seniora pälsvän.

Ändå är det alltid svårt att behöva säga farväl i slutet av ett långt och härligt hundliv. Njut därför av tiden tillsammans med din älskling och minns alltid de härliga stunderna. Det är ju lyckligtvis något som våra pälsklingar ger mycket av under hela sitt liv.

Våra mest populära inlägg
8 min

När hunden löper: allt om löptikar

Att tiken löper är något helt naturligt. Ändå blir hundägare oroade av tikens konstiga beteende, de är rädda för att få fläckar på den nya mattan och rädda för oönskad dräktighet. Här hittar du allt du behöver veta om din tiks “heta dagar” och hur du och din löptik klarar av löpet utan stress.

5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.

4 min

Kastreringschip för hanhundar (Kemisk kastrering)

Uppfinningen av den tidsbegränsade steriliteten på hanhundar med hjälp av ett hormon-implantat har revolutionerad en hel del inom djursjukvården. Här berättar vi hur det så kallade kastreringschippet (kemisk kastrering) förändrar din hanhunds sexuella beteende och vilka biverkningar det kan ha.