{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/hund/hundvard/diarre-hos-hundar","title":"Diarré hos hundar","mag_id":258423,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":1585,"sub_cat_name":"Hundhälsa & hundvård","cat_id":1469}
Mag- och tarmproblem och diarré är inte ovanligt hos hundar.
Tyvärr hör diarré hos hundar inte till ovanligheterna. Nästan alla hundar lider av det en eller annan gång under sitt liv. Men hur uppstår diarré och när behöver man oroa sig? I den här artikeln har vi sammanfattat den viktigaste informationen om ämnet.
Hur farligt diarré är för hunden beror främst på orsaken. En vuxen hund som till exempel har druckit smutsigt vatten från en pöl återhämtar sig i regel snabbt. Men du bör aldrig bagatellisera diarré eftersom det kan leda till allvarliga sjukdomar.
Speciellt för valpar kan diarré snabbt bli farligt. Vätskeförlusten och de elektrolytobalanser som uppstår kan vara livshotande för unga hundar.
Orsaker: Hur uppstår diarré hos hundar?
Diarré är inte en fristående sjukdom utan ett symptom som är mycket vanligt hos hundar. Och lika vanligt som det är, lika många är de möjliga orsakerna.
Ofta kan stressiga situationer som en flytt eller en ny bebis i familjen ge hunden magsmärtor i ordets rätta bemärkelse. Ett plötsligt foderbyte (till exempel från våtfoder till torrfoder), för kallt eller dåligt foder eller utfodring med matrester är möjliga faktorer.
Allvarligare orsaker till diarré hos hundar
Tyvärr finns det även många orsaker till diarré som inte är helt ofarliga. De viktigaste är:
Parasiter
Infektioner med bakterier eller virus
Foderallergi / foderintolerans
Organsjukdomar (till exempel Addisons sjukdom eller bukspottkörtelinflammation)
Autoimmuna sjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)
Förgiftningar
Främmande föremål
Oavsett orsaken är diarré lika obehagligt för hunden som för oss människor. Ofta åtföljs den också av andra symptom som magsmärtor och gaser.
Diagnos: När ska jag kontakta veterinären om hunden har diarré?
Om diarrén hos en vuxen hund varar i mer än 48 timmar, om det finns blod i avföringen eller om andra symptom som svaghet eller feber tillkommer bör du uppsöka en veterinär.
När det gäller valpar måste du rådgöra med en veterinär redan efter sex timmar, eftersom de inte har så mycket reserver och snabbt blir svaga. Dessutom bör du uppsöka veterinär om hunden växlar mellan diarré och normal avföring.
Efter ett samtal med ägaren och en allmän undersökning av hunden följer oftast ytterligare undersökningar. En blodanalys och en avföringsundersökning kan visa tecken på infektioner med bakterier, virus eller parasiter.
Genom att undersöka avföringen kan veterinären också ta reda på om det finns en obalans i tarmfloran (dysbios) hos hunden. Därför bör du helst ta med ett avföringsprov från din hund.
Ytterligare undersökningsmetoder
Röntgen och ultraljud visar om det finns eventuella främmande föremål i tarmen eller inflammatoriska förändringar i tarmslemhinnan eller andra organ hos hunden.
I särskilt svårbestämda fall krävs en biopsi. Veterinären tar med hjälp av ett endoskop prover från hundens tarmslemhinna. Proverna undersöks sedan under mikroskop. På så sätt diagnostiserar veterinären till exempel sjukdomar som IBD.
Vilken färg, konsistens och frekvens har diarrén?
Beskriv typen av diarré mycket noggrant för din veterinär. Även information om färg, konsistens eller frekvens ger veterinären en indikation på den möjliga orsaken. Här är några exempel:
Vid slemmiga diarréer kan foderintoleranser eller tarmsjukdomar vara orsaken.
Gul diarré kan vara ett tecken på lever- eller bukspottkörtelproblem.
Om hunden har blodig diarré tyder det på en blödning i bakre delen av tjocktarmen eller en skada i ändtarmsområdet. Även infektioner orsakade av giardia leder ofta till blodig diarré.
Dessutom säger även frekvensen av diarré hos hunden något om den möjliga orsaken. Om orsaken ligger i tunntarmen har hunden ofta små mängder vattnig diarré. Om tjocktarmen är drabbad har hunden inte avföring oftare än vanligt, men konsistensen är oftast slemmig.
Behandling: Vad gör jag om min hund har diarré?
Så fort du ser att hunden har flytande avföring bör du av försiktighetsskäl inte utfodra hunden på ett dygn. På så sätt kan tarmslemhinnan hinna lugna ner sig. Se till att hunden dricker tillräckligt med vätska under denna tid. Kokt vatten, fänkåls- eller kamomillte passar bäst.
Efter 24 timmar kan du ge din fyrbenta vän skonkost i små portioner eller utfodra med ett speciellt dietfoder. I många fall avtar hundens diarré av sig själv efter två dagar.
Om så inte är fallet, beror behandlingen på veterinärens diagnos. Beroende på den bakomliggande orsaken vidtas olika åtgärder. Det kan vara allt från antiparasitära medel mot mask eller giardia, via övergång till dietfoder för allergiker till operation för att ta bort ett främmande föremål.
Bli inte orolig om veterinären sätter dropp på din hund. På så sätt får din fyrbenta vän i sig tillräckligt med vätska. Denna så kallade symtomatiska behandling hjälper visserligen inte mot orsaken, men hunden kommer att känna sig bättre mycket snabbare.
Observera: Att välja ett lämpligt dietfoder kan stödja hundens naturliga kroppsfunktioner. Men tänk på att dietfoder varken kan bota eller förhindra sjukdomar. Dessutom bör du alltid diskutera hundens kost med din veterinär så att du vet att det blir rätt. Speciella dietfoder hittar du i zooplus webbshop.
Vilka huskurer hjälper min hund vid diarré?
Den viktigaste åtgärden mot akut diarré bör alltid (efter 24 timmar utan mat) vara att ge hunden skonkost.
Överkokt ris och kycklingkött som tillagats utan kryddor passar bäst. Två andra kurer som är bra mot diarré hos hundar är havregryn i form av havreslem och koltabletter. Även keso kan ge lindring åt den oroliga tarmen.
Morotssoppa som beprövad huskur
Precis som för barn har morotssoppa visat sig fungera som huskur mot diarré hos hundar. Soppan består av morötter som kokats i vatten i 90 minuter och sedan mixats. Den långa tillagningen ger medellånga sockerkedjor (s.k. oligogalakturonider). De liknar de ställen i tarmen som binder bakterier.
Bakterierna binder istället till dessa sockerkedjor och utsöndras via avföringen. Mineralerna i morötterna och det ökade vätskeintaget hjälper dessutom hunden att återhämta sig.
Prognos: Vilka är chanserna att bli bra vid diarré hos hundar?
I de flesta fall är prognosen mycket god vid diarré. Ofta räcker det med skonkost och ett par dagars vila för att hunden ska återhämta sig utan att veterinären behöver ingripa.
Om orsaken till hundens diarré är allvarlig blir det dock svårare. En hund med Addisons sjukdom som drabbas av diarré blir visserligen bättre. Men den behöver livslång behandling av den underliggande sjukdomen.
Förebyggande: Kan jag förebygga diarré hos hunden?
Utfodringsfel är den vanligaste orsaken till akut diarré hos hundar. Följ därför dessa råd:
Ge inte för stora foderportioner.
Ge så lite kolhydrater som möjligt.
Undvik plötsliga foderbyten.
För fettrikt foder är svårt för hunden att smälta.
Kontrollera alltid hållbarhetsdatumet. Foder som blivit dåligt är tabu!
Att tiken löper är något helt naturligt. Ändå blir hundägare oroade av tikens konstiga beteende, de är rädda för att få fläckar på den nya mattan och rädda för oönskad dräktighet. Här hittar du allt du behöver veta om din tiks “heta dagar” och hur du och din löptik klarar av löpet utan stress.
Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.
Uppfinningen av den tidsbegränsade steriliteten på hanhundar med hjälp av ett hormon-implantat har revolutionerad en hel del inom djursjukvården. Här berättar vi hur det så kallade kastreringschippet (kemisk kastrering) förändrar din hanhunds sexuella beteende och vilka biverkningar det kan ha.