Knappt hinner temperaturen stiga över sju grader under en längre period förrän de förhatliga fästingarna vaknar ur sin vinterdvala. De små blodsugarna är inte bara irriterande, utan kan också överföra sjukdomar som borrelia: Hos människor är det den vanligaste sjukdomen i samband med ett fästingbett, men den drabbar även våra fyrbenta vänner. Men hur yttrar sig borrelia hos hundar och hur kan det behandlas?
Fästingar kan överföra patogenen som orsakar Lyme-sjukdomen.
Hur farligt är det med borrelia hos hundar?
Först de goda nyheterna: Även om hundar ofta blir infekterade med de bakterier som orsakar borrelios (borrelia), så utvecklas sällan en sjukdom med symtom. I de flesta fall stannar borrelian kvar i hundens hud och stimulerar där bildandet av antikroppar. Men om ditt husdjurs immunsystem är försvagat av andra infektioner, så kan patogenerna spridas i kroppen.
Symtom: Vilka är de viktigaste tecknen på sjukdomen?
Om din hund drabbas av borrelia uppträder symtomen vanligtvis två till fem månader efter smittotillfället. Det kan uppstå en rodnad i huden runt bettet direkt, men detta är sällsynt och försvinner vanligtvis efter en vecka.
Tyvärr är symtomen på borrelia hos hundar ganska vaga. Viktiga tecknen att hålla utkik efter är:
- ledinflammation och hälta (uppträder oftast först i leden närmast bettstället)
- feber
- dålig aptit
- kraftlöshet
- svullnad i lymfkörtlarna
Även njurinflammation förekommer, framför allt hos raserna golden retriever, labrador retriever och berner sennen.
Diagnos: Hur diagnostiseras borrelia hos hundar?
Diagnosen borrelia hos hundar består av flera pusselbitar. Om din veterinär misstänker en infektion baserat på anamnesen (fästingbett) och de kliniska symtomen, finns det olika sätt att påvisa den. Den ”gyllene standarden” är en kombination av två metoder där befintliga antikroppar detekteras (ELISA och western blot).
Tyvärr visar inte fynd av antikroppar att ditt husdjur faktiskt har borrelia. Det kan därför vara nödvändigt att undersöka ett hudprov nära bettstället för att kunna påvisa patogenen direkt. Om detta test är positivt bekräftas diagnosen.
Behandling: Vilka behandlingsalternativ finns?
För att behandla borrelia hos hundar används olika typer av antibiotika under ca fyra veckor. Ofta förbättras tillståndet avsevärt redan kort efter att behandlingen påbörjats.
Borreliabakterierna elimineras dock ofta inte helt och hållet. Om borreliainfektionen redan är kronisk är behandlingen ofta resultatlös, eller så får hunden återfall. I detta fall använder veterinärer även antiinflammatoriska läkemedel för att lindra symtomen.
Prognos: Vilka är chanserna att tillfriskna från borrelia?
För borrelia gäller samma sak som vid många andra sjukdomar: Ju tidigare hunden får behandling, desto större är chansen att den tillfrisknar. Om infektionen redan är kronisk kan hunden drabbas av återfall upprepade gånger.
Orsaker: Hur uppstår sjukdomen?
Borrelia är spiralformade bakterier som överförs av fästingarten Ixodes ricinus (vanlig fästing). Patogenerna finns i fästingens tarm och migrerar till fästingens spottkörtlar inom 16 till 24 timmar då den suger blod. Först då överförs borrelian till hunden.
Bakterierna förökar sig på stickstället och sprider sig sedan i bindväven. Hos vissa hundar vandrar bakterierna från huden till andra vävnader och leder och orsakar symtom där.
Borrelia kallas även borrelios eller Lyme disease. Namnet kommer från den amerikanska staden Lyme i Connecticut, där sjukdomen först beskrevs hos människor 1975.
Förebyggande: Hur undviker jag att hunden drabbas av borrelia?
Det är bättre att förebygga än att behandla: Att förhindra själva fästingbetten är därför det bästa sättet att undvika borrelia hos hunden.
Lämpliga produkter finns i form av spot-on preparat, halsband eller spray. Se till att din hund är tillräckligt skyddad mot fästingar även i milda temperaturer (över sju grader Celsius) och upprepa behandlingen regelbundet.
Vaccination mot borrelia
Sedan 1999 finns det ett vaccin mot borrelia för hundar. Eftersom vaccinationen inte skyddar mot alla typer av borrelia är dess effektivitet emellertid omtvistad.
Vaccinationen hjälper inte mot en befintlig borreliainfektion. Om din hund har fått fästingbett före den första vaccinationen – som kan ges från tolv veckors ålder – ska man alltså först utesluta en infektion.
Den tyska kommittén Ständige Impfkommission Veterinärmedizin (StIKo Vet) kategoriserar vaccinationen som en icke-kärnvaccination. Det är därför bara tillrådligt att vaccinera hunden mot borrelia i enskilda fall och om den är kraftigt exponerad.