Är min hund överviktig? Orsaker och påföljder

överviktig hund

Fetma hos hundar ses som en sjukdom och utgör ett allvarligt hälsoproblem.

Övervikt och adipositas (fetma) är massiva hälsoproblem för våra hundar. Livskvaliteten och livslängden försämras inte bara betydligt, utan risken för sjukdomar som hjärtproblem, diabetes eller ledvärk ökar också. I denna artikel kan du ta reda på om hur du kan finna ut om din hund är överviktig.

När är min hund överviktig?

För det mesta brukar det går bra att utgå från rasstandardens idealvikt när du vill jämföra. Men det är inte alltid möjligt, särskilt inte om du har en blandras. Då kan du använda hundens kroppsvikt i slutet av det första levnadsåret som underlag.

Om kroppsvikten är 5 till 20 procent över idealvikten, talar man om övervikt. En hund lider av fetma om den väger 20 procent eller mer över sin normala vikt.

När vet jag om min hund väger för mycket?

För det första – självklart genom att väga hunden regelbundet. När vågen visar mer vikt varje gång är det högst troligt att din hund långsamt blir tjockare. Ett undantag är förstås unga hundar som växer än.

Den vanligaste – och förmodligen den mest objektiva – metoden är att bedöma med hjälp av Body Condition Score (BCS, body condition index). Det är baserat på visuell bedömning och genom att känna av kroppsfettet på bröstet, midjan och ryggraden. Baserat på detta klassificeras sedan hunden i en av nio BCS-klasser.

En hund anses vara för tjock när det inte går att känna revbenen och inte se midjan. Sett från sidan bör den nedre maglinjen stiga från revbenen till höfterna och inte gå (nästan) parallellt med golvet. Fett vid svansslutet är ett annat tecken på att hunden är överviktig.

hund överviktig infograph © zooplus AG
Ett bra sätt att bedöma hundens vikt är att att titta efter vissa tecken.

Hur blir min hund överviktig?

Vägen till fetma som vuxen hund börjar ofta redan i valpåldern, eftersom en kost med för högt energiinnehåll resulterar i ett större antal fettceller än hos normalt närda valpar. Det kan inte ändras senare och det ger en högre risk för fetma i vuxenlivet.

Men naturligtvis är det inte den enda orsaken till en överviktig hund.

Ökat energiintag

Den vanligaste orsaken till viktökning är för mycket energi. Denna överskottsenergi är svår att kompensera genom träning, eftersom hunden bara använder cirka tio procent av sin dagliga energi när den rör sig.

Möjliga orsaker till energiöverskottet är ofta för mycket foder, ad libitum-utfodring (obegränsad tillgång till foder) eller ibland foder med för hög energitäthet (för många kalorier beräknat per portion).

Tyvärr glömmer vissa hundägare att godbitar och tuggodis också innehåller kalorier och därför måste räknas med i den dagliga, totala foderransonen. Det välmenande tuggbenet på kvällen kan på lång sikt leda till en överviktig hund.

Hundägare måste alltid ta hänsyn till hundens storlek: för en hund som väger 25 kg täcker ett torkat grisöra till exempel 20 procent av det dagliga energibehovet. För en hund som väger 10 kg betyder samma öra 40 procent av den totala dagliga mängden kalorier.

Mat med högt fettinnehåll, särskilt när hunden får mat från bordet, ökar också vikten på lång sikt. Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som protein eller kolhydrater. Det leder snabbt till att en hund blir överviktig.

Produkterna som föreslås i videon hittar du under länkarna nedan: Royal Canin Light Weight Care TorrfoderConcept for Life Large LightRoycco Diet Care Weight ControlOrtopedisk hundbäddBollkastareAgility Komplett set, Antislukskål av rostfritt stålIntelligentleksak.

Låg energiförbrukning

Förutom ett alltför högt energiintag finns det andra skäl till varför en hund behöver mindre energi än andra hundar i samma ålder och ras.

En kastrerad hund tenderar till exempel till att ha en ökad aptit, den rör mindre på sig och dessutom förändras hundens kroppsfettprocent/kroppssammansättning. Det gör att hundens energibehov minskar med runt 30 procent efter kastrering. Om då mängden foder inte minskas har kastrerade hundar dubbelt så stor risk att bli överviktiga.

Dessutom går vissa raser oftare upp i vikt när de matas med samma mängd energi som andra raser. Labrador retriever och engelsk cocker spaniel har en genetisk läggning till ökad kroppsfettprocent. Eftersom fett använder mindre energi än muskelmassa måste dessa raser matas med foder med lägre kaloriinnehåll.

En hund med lång päls brukar frysa mindre än en hund med en mycket kort päls eller lite underull. De med mer päls har därför ett lika lågt energibehov som hundar som lever i en varm miljö. Dessutom måste den dagliga träningen, åldern och den enskilda hundens individuella karaktär (”studsboll” kontra ”soffpotatis”) beaktas när du räknar ut hundens dagliga energibehov.

hund överviktig © rodimovpavel / stock.adobe.com
Den främsta orsaken till överviktiga hundar är för mycket mat och godis.

Övervikt bland hundar: sjukdomar som orsak

Förutom alla anledningar som kan påverkas av ägaren kan sjukdomar vara orsaken till att din hund är överviktig. Det är absolut nödvändigt att du först låter undersöka hunden hos en veterinär för att säkerställa att den inte är sjuk.

  • En underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) innebär att för få sköldkörtelhormoner produceras. Dessa är ansvariga för cellernas funktion och därmed metabolismen hos hunden. Brist på – eller otillräckliga mängder – hormoner gör att cellerna arbetar för långsamt och inte längre förbrukar lika mycket energi. Dessutom blir sjuka hundar ofta tröga och rör sig därför betydligt mindre. Det medför att hunden ökar i vikt med den vanliga mängden mat.

  • Cushings syndrom (hyperkortisolism) är en sjukdom i binjurebarken som ofta får hundar att se överviktiga ut. I detta tillstånd producerar binjurarna ständigt för mycket kortisol. Det leder till ökad aptit, samtidigt som hundarna blir tröga och ovilliga att röra sig. Dessa två symtom leder till fettavlagringar, och sjukdomen gör att de brukar sätta sig i buken. Hundarna uppvisar ”stamfetma”; de har en stor, hängande mage, medan resten av kroppen ofta är mycket smal.

Förutom hormonsjukdomar finns också andra sjukdomar som kan leda till viktökning om hunden inte längre kan röra sig tillräckligt. Tyvärr gynnas dessa sjukdomar också av övervikt, varför hunden befinner sig i en ond cirkel. Kardiovaskulära problem och sjukdomar i luftvägarna leder till exempel till trötthet och dålig prestanda.

Om hunden har artros eller artrit vill den inte gärna röra på sig på grund av smärtan. Symptomen är bland annat att den har svårt att kliva upp eller att den är stel och måste ”värma upp lederna” när den har rest sig.

överviktig labrador © Vincent Scherer / stock.adobe.com
Tillstånd som andningsbesvär kan också orsaka fetma.

Läkemedel

För vissa sjukdomar krävs läkemedel som leder till ökad aptit och därmed sekundär viktökning. Först och främst bör antiepileptika och glukokortikoider nämnas här.

Konsekvenser av övervikt

Fetma ska främst ses som en sjukdom som oundvikligen leder till ytterligare sjukdomar. Överviktiga hundar lever i genomsnitt upp till två år kortare än normalviktiga hundar av samma ras på grund av följdskador och följdsjukdomar.

Muskuloskeletala systemet

Led- och rörelsestörningar

Fetma leder till muskuloskeletala problem hos hundar i alla åldrar. Hos växande unga hundar kan fetma och överdrivet energiintag leda till irreparabla ortopediska skador.

Hos vuxna hundar som är överviktiga belastas leder och ligament i högra grad. Det kan leda till artrit, artros, skador på kotskivor och korsbandsskador.

När en hund är överviktig producerar kroppen också mer inflammationsmediatorer, vilket i sin tur kan bidra till att artrit utvecklas. Hunden rör inte längre så gärna på sig och genom den lägre energiförbrukningen ökar vikten ännu mer.

Andningen

Lungproblem

Den större kroppsmassan hos överviktiga hundar leder till ett högre syrebehov. Dessutom uppstår fettavlagringar i brösthålan. Det trånga andningsutrymmet och det högre syrebehovet orsakar andningsproblem och andfåddhet. Hundarna har dålig uthållighet och blir trötta snabbare.

Hunden vill inte längre röra sig så mycket och fortsätter att öka  i vikt på grund av den lägre energiförbrukningen.

Kardiovaskulärasystemet

Blodcirkulationsproblem

Fetma hos hundar utvecklar, eller åtminstone eskalerar hjärtsjukdomar. Högt blodtryck är också en av de negativa effekterna. Men om hunden går ner i vikt igen kan vissa av problemen gå tillbaka igen.

En överviktig hund lagrar överflödig energi som fett i hela kroppen. Detta fett lagras också infiltrativt (tränger in i vävnaden) i organ (såsom hjärtat eller levern). Problemet: det begränsar hjärtats funktion. Samtidigt måste hjärtat förse en större kroppsmassa med blod och arbeta mot större tryck i kärlen. Allt detta leder till hjärtskador och hjärtsvikt på lång sikt.

Blodsocker

Diabetes mellitus

Fetma kan leda till diabetes mellitus. Detta är en typ II-diabetes orsakad av insulinresistens. Kroppen producerar fortfarande tillräckligt med insulin men den har inte längre någon effekt på ämnesomsättningen. Hundarna är samtidigt trötta och tröga och det främjar ytterligare viktökning. Diabetes mellitus typ II kan förbättras eller försvinna helt genom en strikt diet och viktminskning.

Risker med narkos och operationer

Mer narkosmedicin behövs och sår läker sämre

Fettvävnad lagrar bedövningsmedel och därför behöver hunden en större mängd. Samtidigt försämras nedbrytningen av läkemedel i levern och utsöndringen via njurarna. Tillsammans med en ofta nedsatt lungfunktion och hjärt-kärlproblem anses överviktiga hundar vara riskpatienter.

Det minskade blodflödet i hela kroppsvävnaden ökar också risken för sårinfektioner och såren läker sämre.

Andra följder

Infektioner och andra svårigheter

En överviktig hund har ett nedsatt immunförsvar och är därför mer mottaglig för infektioner och andra sjukdomar.

En för hög kroppsvikt påverkar också fertiliteten. Dräktighet blir riskablare och födelsekanalen, som är smalare på grund av fettavlagringar, gör förlossningen svårare.

Infiltrerande (tränger in i vävnadsskikten) fettavlagringar i levern leder till en ”fettlever” och därmed till en begränsad leverfunktion. Dessutom är en överviktig hund ofta mer känslig för värme, mindre smidig och oftare irriterad i allmänhet.

Tips: Har du märkt att din hund är överviktig? Läs vår magasinartikel om möjliga åtgärder och rätt foder mot fetma: Min hund är för tjock: förlora vikt på ett hälsosamt sätt

Våra mest populära inlägg
8 min

När hunden löper: allt om löptikar

Att tiken löper är något helt naturligt. Ändå blir hundägare oroade av tikens konstiga beteende, de är rädda för att få fläckar på den nya mattan och rädda för oönskad dräktighet. Här hittar du allt du behöver veta om din tiks “heta dagar” och hur du och din löptik klarar av löpet utan stress.

5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.

4 min

Kastreringschip för hanhundar (Kemisk kastrering)

Uppfinningen av den tidsbegränsade steriliteten på hanhundar med hjälp av ett hormon-implantat har revolutionerad en hel del inom djursjukvården. Här berättar vi hur det så kallade kastreringschippet (kemisk kastrering) förändrar din hanhunds sexuella beteende och vilka biverkningar det kan ha.