Torrfoder, våtmat, ekologisk mat, BARF eller hemlagat vad är viktigt att tänka på när det kommer till hundens näringsbehov? Oavsett vad du väljer är det viktigt att din hund får alla näringsämnen den behöver. Men vad behöver hunden för att förbli frisk, glad och vital? Via vilka näringsbeståndsdelar absorberar hunden näringsämnen och vad händer vid underskott eller överskott?
Inte bara för människor, utan också för vår bästa vän, hunden, spelar en balanserad kost en avgörande roll när det gäller hälsan, välbefinnandet och en lång livslängd. En optimal tillförsel av alla viktiga näringsämnen håller organismen frisk, stärker motståndskraften långsiktigt och förhindrar därmed att hunden blir sjuk. Näringsämnen har till uppgift att säkerställa att de många metaboliska processerna i hundens kropp fungerar smidigt, till exempel att bygga muskler, förnya hår, hud och blodceller, producera viktiga hormoner och enzymer samt regenerera organen. Men vilka näringsämnen behöver hunden egentligen för en sund organism?
Hundens näringsbehov: Vilka näringsämnen behöver hunden?
Hundar behöver olika näringsämnen ur sin dagliga kost för att leva ett hälsosamt liv. Förutom vatten är främst proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer, mineraler och spårämnen essentiella. Alla dessa näringsämnen har en eller flera livsviktiga funktioner i hundens kropp. För att de ska kunna utföra ”jobbet” på rätt sätt måste hunden få rätt mängder och de ska även stå i rätt proportion till varandra. Både ett underutbud och ett överutbud av ett visst näringsämne kan bli till en allvarlig hälsorisk för din fyrbenta vän.
Ämnet är komplext, och vilken näringssammansättning som är rätt för just din hund beror på olika individuella faktorer. De flesta näringstabeller som cirkulerar på internet rekommenderar de dagliga mängderna i förhållande till hundens vikt. Men hur mycket hunden faktiskt behöver av de enskilda näringsämnena beror inte bara på vikten, utan också på ålder, storlek, vilket kön, hur aktiv hunden är och hälsotillståndet.
Vår översikt ger dig främst grundläggande fakta om hundens näringsbehov. Exakt information om hur mycket din hund behöver av respektive näringsämne kan vi, av ovan nämnda anledning, tyvärr inte erbjuda. Om du är osäker på vilken sammansättning som är optimal för din hund kan du fråga din veterinär eller en nutritionist för hundar.
Protein
Proteiner (även kallat äggviteämnen) är de viktigaste kroppsbyggstenarna hos hunden. Dessa speciella aminosyror ger hunden energi och är samtidigt är nödvändiga för cellbildningen. Djurets kroppssubstans (muskler, hud, hår och organ) är beroende av rätt tillförsel av proteiner. Valpar och dräktiga eller digivande tikar har därför ett mycket högt proteinbehov – valparna på grund av att de växer snabbt och tiken på grund av mjölkproduktionen. Dessutom har proteinföreningarna visat sig ha stor betydelse för bilda ett effektivt immunsystem, det vill säga kroppens egna försvar mot sjukdomar.
Kött är fortfarande den viktigaste proteinkällan för hundens näringsbehov. Köttets typ och kvalitet avgör om proteinerna är lättsmälta och kan upptas lätt av hunden. Många slaktbiprodukter, biprodukter som ben samt annat slaktavfall tillgodoser inte hunden med tillräckligt mycket protein. Muskelkött, hjärta och fisk är mycket lättsmälta proteinkällor som definitivt bör finnas på hundens meny. Ägg och mejeriprodukter bidrar också med värdefullt protein, men det senare ska hunden endast få i små mängder.
En proteinfattig kost utan kött, eller mat med svårsmälta proteiner, kan orsaka allvarliga hälsoproblem: dålig tillväxt, nedsatt leverfunktion, viktminskning och hunden kan bli mer mottaglig för andra sjukdomar. Men för mycket protein kan också vara skadligt för din hund. Kroppen omvandlar inte överflödigt protein till mer muskler, utan till fett som lagras i vävnaden. Hunden kan gå upp i vikt och det kan leda till andra hälsoproblem.
Fett
Till skillnad från oss människor tål hundar oftast större mängder fett i maten utan problem, men näringsförhållandet måste alltid vara balanserat. Fett är inte bara en av de viktigaste energikällorna utan har också många andra funktioner i hundens kropp. Det främjar ämnesomsättningen och fungerar som bärare av fettlösligt vitamin A, D, E och K. Dessa vitaminer kan kroppen bara kan lösa upp och använda genom fettet. Högkvalitativa oljor, som är rika på omättade fettsyror, är också viktiga för en hälsosam ämnesomsättning. Omättade fettsyror finns främst i fiskolja (t.ex. laxolja), men också i vegetabiliska oljor som solrosolja eller rapsolja.
Får hunden för lite omega-3 eller omega-6 fettsyror kan det orsaka flera störningar i organismen. Brist på essentiella fettsyror kan leda till att energinivån sjunker, till metabola sjukdomar, hud- och hårproblem samt ett svagare immunförsvar. Däremot tyder andra symptom, som leverproblem eller kardiovaskulära besvär, på fetter av sämre kvalitet.
Kolhydrater
Kolhydrater är ett annat viktigt näringsämne i hundens näringsbehov. Först och främst bidrar de med mycket energi och ökar prestationen. Får hunden för lite kolhydrater märks det vanligtvis genom att hunden har mindre lust att röra på sig och får matsmältningsproblem. Även om kolhydrater har en enorm betydelse för hälsan och välbefinnandet har de blivit alltmer föraktade de senaste åren. Det beror inte minst på de många näringsguiderna för människor som beskriver hur vi kan gå ner i vikt med färre kolhydrater. Det är inte fel, men det finns faktiskt ”bra” och ”dåliga” kolhydrater, och den första gruppen är viktig som energikälla.
Komplexa (bra) kolhydrater är en kombination av polysackarider och finns till exempel i en mängd olika spannmål, potatis, fullkornsmjöl, fullkornsris och även i olika typer av grönsaker. Enkla (dåliga) kolhydrater består av en stor mängd enkel- eller dubbelsocker och ska till varje pris undvikas i hundens kost. Vitt bröd, socker, majsstärkelse, mjöl eller till och med choklad hör definitivt inte hemma i en hundmatskål!
Fibrer
Fibrer är i stort sett den osmältbara delen av vegetabilier. De binder vatten och kan reglera tarmen, vilket säkerställer att matsmältningen fungerar bra. Är tarmfunktionen störd hos hunden kan det därför också vara ett tecken på ett underskott eller överutbud av fiber. För lite fibrer i kosten leder ofta till att hunden drabbas av förstoppning. För mycket fibrer kan däremot leda till diarré och andra matsmältningsproblem. Vegetabiliska fibrer, som ris eller speltkli, brukar rekommenderas som källor till kostfiber. De främjar balansen i tarmen helt naturligt och förser samtidigt hunden med spårämnen, mineraler och vitaminer.
Vitaminer
Precis som de näringsämnen som vi redan har nämnt – proteiner, kolhydrater, fetter och fibrer – spelar vitaminer också en viktig roll för hundens hälsa. Även om kroppen bara behöver små mängder av de enskilda vitaminerna har de viktiga funktioner i kroppen. Om bara ett vitamin saknas långsiktigt kan det leda till bristsymtom och betydande hälsorisker.
Vitaminer är indelade i gruppen fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. Medan de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K kan lagras i hundens lever, utsöndras de vattenlösliga vitamin B och C snabbt ur kroppen och är viktigt för hundens näringsbehov och måste därför intas via näringen varje dag. Risken att fettlösliga vitaminer överdoseras är större, eftersom de lagras i kroppen. För stora mängder av vitamin A och D i synnerhet kan orsaka förgiftning, så kallat hypervitaminos, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem som vävnadsförkalkning eller deformerat skelett.
Var försiktig med att tillsätta extra vitaminer till maten. De flesta färdiga foderblandningar innehåller redan alla nödvändiga vitaminer i tillräckliga mängder, så det är vanligtvis inte alls nödvändigt med kosttillskott. Om du lagar hundens mat själv bör du avstå från att använda syntetiska vitaminer, eftersom djurets organism inte kan bearbeta dem ordentligt. Det räcker med de naturliga vitaminer som finns i nästan alla livsmedel för att tillgodose din hunds vitaminbehov. Du behöver inte heller vara rädd för att överdosera de naturliga vitaminerna, eftersom hundens organism kan reglera dessa ämnen själv.
Mineraler
Precis som vitaminer är mineraler också viktiga för hunden. De essentiella mineralerna har mycket speciella egenskaper och uppgifter. Man skiljer mellan spårämnen (järn, koppar, zink, mangan, kobolt, jod, selen, fluor) och bulkämnen (kalcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium).
Huvudelementen kalcium, fosfor och magnesium samt kalium behövs bland annat för att bygga skelettet och funktionerna i nerverna, hjärtat och musklerna samt för blodkoagulering (kalcium). Spårelementet järn stöder cellandningen. Eftersom dessa mineraler finns i nästan all hundmat är det osannolikt att hunden lider brist när den får ett balanserat foder. Men om kosten inte innehåller tillräckliga mängder viktiga mineraler kan det leda till allvarliga hälsoproblem. Mer vanligt – men inte mindre farligt för hunden – är dock ett överskott av vissa mineraler.
Överdoseras enskilda mineraler konstant kan det ha en toxisk effekt och försämra hundens hälsa allvarligt. Ett överskott av fosfor och magnesium på lång sikt kan till exempel leda till urinsten. Natriumöverskott kan orsaka allvarliga kramper och till och med dödsfall om hunden inte dricker tillräckligt med vatten samtidigt.
Vatten
Utan vatten skulle inget av ovanstående näringsämnen fungera ordentligt, så brist på vatten är farligare än någon annan näringsbrist. Färskt dricksvatten är livselixiret – inte bara för oss människor utan även för hundar. Hunden behöver alltid ha tillgång till rent dricksvatten, inte bara i samband med måltiderna. Vattenförlust som orsakas av kroppens normala funktioner (hunden kissar, svettas genom tassarna, flämtar) måste kompenseras.
Vattnet har viktiga uppgifter i kroppen. Det löser upp foderkomponenterna i matsmältningskanalen och transporterar näringsämnen till vävnaderna via blodomloppet. Tack vare vattnet elimineras dessutom kroppens gifter i urinen. Hunden behöver cirka 5 till 60 ml vatten per kg kroppsvikt. Det är en grov tumregel och kan variera beroende på olika faktorer (t.ex. varma temperaturer, en mer aktiv hund).
Håll alltid koll på innehållet i hundens vattenskål. Om du är orolig för att din hund inte dricker tillräckligt kan du använda några knep för att få den att inta mer vätska. Du kan till exempel ge hunden våtmat istället för torrfoder. Annars kan du blanda hemlagad mat med vatten eller blanda en liten sked god buljong i dricksvattnet. Att dricka mycket vatten är extra viktigt för hundar med diarré, feber, njursjukdomar eller diabetes.
Rätt förhållande är det viktiga för Hundens näringsbehov
Vatten, proteiner, kolhydrater, fetter, mineraler och vitaminer: hunden behöver alla näringsämnen som nämns här för att kunna leva ett hälsosamt, långt liv. De ska ingå i det dagliga fodret i rätt mängder och kombinationer. Om du vill ta reda på exakt hur mycket din hund behöver av de enskilda ämnena rekommenderar vi att göra en korrekt analys. Den tar hänsyn till ålder, storlek och vikt samt aktivitetsnivå och eventuella sjukdomar. Särskilt hundar med diabetes, övervikt / undervikt eller allergier bör definitivt ha en exakt näringsplan för att snart må bättre igen. Tänk på att din hunds hälsa börjar i matskålen!