Visst går det snabbare att köpa färdiga godbitar i zooplus hundbutik, men det är inte alls lika kul. Och det finns flera bra skäl att baka hundkex själv. Här kan du ta reda på vilka de är, hur hundkex bakas och lagras, och du får flera läckra receptidéer som din hund säkert kommer att gilla.
Att baka hundkex själv har framför allt en avgörande fördel: du vet vad som finns i dem! Många industritillverkade hundkex och godissorter innehåller färgämnen och konserveringsmedel eller till och med socker – allt som din hund inte behöver och som också är ohälsosamt. Om du däremot plockar fram elvispen och gör dem själv, bestämmer du vilka ingredienser kexen till din favorit ska bestå av. Du själv bäst vad din hund gillar och vilken mat hen kan smälta väl. En annan fördel: du sparar pengar, för kostnaderna för ingredienserna oftast är väldigt låga, och eftersom du förmodligen redan har de flesta hemma ändå.
Att baka hundkex själv: vilka ingredienser är lämpliga?
Det finns knappt några gränser för råvarornas sammansättning till de hemlagade hundkakorna – under förutsättning att du använder livsmedel som hunden tål. Socker, choklad eller russin är förstås tabu. Det är bäst att använda ingredienser som också har ett bra näringsinnehåll. Då kan du mata godisarna med gott samvete, men alltid med måtta. Fullkornsmjöl, ägg, potatis, morötter, spenat, havregryn, färskost, kvarg eller nötbuljong – så omväxlande som livsmedlen är, lika omväxlande är de olika recepten för hundkex. Du kan också göra godis med kött eller fisk. Det är bäst att använda köttfärs eller mjuka fiskfiléer som du kan mosa och därmed inarbeta bra i kaksmeten.
Att baka hundkex själv är lättare än du tror
Om du redan har lite erfarenhet av tillagning av hundmat, till exempel om du barfar din hund, kommer du snabbt att finna ut vilka ingredienser du kan använda och kombinera för de hembakade kexen. Men även om du brukar mata din hund med färdigt torr- eller våtfoder är bakning av hundkex en bra början för att lära känna din hunds kost och utforska möjligheterna att göra den själv. Öva några gånger så får du snabbt koll på det och din hund kommer garanterat att bli nöjd med de nya, hemlagade kexen.
Kreativa presentidéer för hundägare
Väntar julen eller någon annan högtid runt hörnet och du letar fortfarande efter en lämplig present till din egen hund, eller kanske till en väns hund? Då kan hemlagade hundkex bli en riktig hit. Snyggt förpackade, i en kakburk eller i en dekorativ tygpåse, är hemlagade kex en mycket personlig och unik present till alla hundälskare.
Förvara och lagra hundkex ordentligt
Det är viktigt att kexen får torka ordentligt när de har bakats – det gäller både när du ger bort dem och när du ska förvara dem hemma. Ju torrare godis, desto längre håller de. Eftersom du inte använder konserveringsmedel när du bakar själv är risken större att de hembakade hundkexen möglar snabbare än de färdigköpta och industriellt bearbetade produkterna.
Hemlagade hundkex håller längre
Med följande knep kan du få de hemlagade hundkexen att hålla några veckor utan problem:
Låt kexen torka ytterligare i ugnen efter bakningen. Ställ in ugnstemperaturen på cirka 50-100 °C och lämna ugnsluckan något öppen (till exempel genom att klämma in en träsked emellan). Detta gör att fukten släpps ut och kexen torkar ordentligt i den varma luften.
Alternativt kan du placera kexen i en grund skål på ett varmt element i några timmar. Men du får förstås se upp så att inte hunden hittar dem. Det hade i och för sig löst frågan om hållbarheten, men hunden mår nog inte så bra efter en hel tallrik kex.
Kexen ska också förvaras torrt, utan fuktutveckling. Lufttäta plastbehållare eller plastpåsar är inte lämpade för detta. Vi rekommenderar kakburkar i plåt eller små tygpåsar, för ur dessa kan fukten tränga ut.
Är de riktigt bra torkade och lagras på lämpligt sätt kan de hemlagade kexen förvaras i flera veckor. Hundkex med kött eller fisk har dock en något kortare hållbarhet än fullkornskex. De bör därför ätas upp inom tre till fem dagar. Kex med kött eller fisk måste förvaras i kylskåp. Om du har du bakat en stor sats kan du också frysa in dem i portioner och plocka fram och tina det du behöver allt eftersom. Kexen kan förvaras frysta i flera månader (upp till cirka ett år).
Vad behöver jag för att baka hundkex?
Det som är bra med hemlagade hundkex är att de kan göras av vanliga ingredienser som de flesta brukar ha hemma. Och du behöver inga speciella hushållsapparater för att bearbeta ingredienserna eller för själva bakningen. En mixer gör förstås arbetet enklare, men du kan också göra en kexdeg med en stavmixer, elvisp eller vanlig visp.
Allt du behöver nu för att baka de hemgjorda kexen är en bakplåt och en ugn. Om du bakar hundkex ofta kan du använda bakmattor, som vanligtvis används för fettsnål tillagning av pommes frites. Bakmattorna i silikon är perfekta för hundkex, eftersom degen kan fyllas i de små knopparna (sfäriska eller pyramidformade) och du slipper besväret med att klippa itu degen eller forma den för hand.
Recept på hundkex: Vilket recept är rätt?
Det finns oändligt många recept på hemlagade hundkex på internet, och med så många alternativ kan det ibland vara svårt att hitta rätt. Vårt tips är att inte leta länge, bara sätt igång.
Ta en titt i ditt kylskåp för att se vilka ingredienser som finns och vad du kan trolla fram med dem. Eller var uppmärksam på vad din hund gillar att äta och leta efter ett kexrecept som passar bra med denna ingrediens.
Spannmålsfria hundkex är också mycket populära, inte bara för hundar med allergier. Spannmål ofta är svårsmält för hundar och kan leda till intolerans. Använd fantasin när du bakar, det finns inga gränser. När du väl har provat ett eller två recept får du snabbt en känsla för vilka ingredienser som passar och smakar gott och hur du kan variera dem.
Med lite övning kan du också utveckla följande hundkexrecept och få fram en egen sammanställning som passar just till din hund.
Baka hundkex själv: 6 recept för varje tillfälle
Leverpastejben
Ingredienser för ca 350 ben:
1 ägg
250 g leverpastej
500 g fina havregryn
300 g keso
100 ml solrosolja
Lite (potatis) mjöl att rulla ut degen i
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå i kylen i ca 1 timme. Om degen fortfarande är för våt för att kavlas ut, tillsätt mer havregryn eller (potatis) mjöl. Kavla sedan ut degen ca 1 cm tjock på en mjölad arbetsyta. Tryck ut med formar. Grädda i 150 °C i varmluftsugn i cirka 30 minuter och låt torka ordentligt i den avstängda ugnen.
Tonfiskkex
Ingredienser:
1 burk tonfisk i sin egen saft
1 ägg
Lite persilja (hackad)
(Potatis) mjöl, polenta eller havregryn för att tjockna degen (efter behov)
Gör så här: Blanda alla ingredienser och forma till bollar. Om du använder polenta kan du ha lite mer vätska i degen. Du kan variera kakornas storlek beroende på din hunds smak och storlek. Grädda sedan i cirka 30 minuter i 150 °C. Baktiden kan vara kortare eller längre beroende på bollarnas storlek. Låt torka i den avstängda ugnen.
Kvargpraliner
Ingredienser:
200 g fina havregryn
100 g speltmjöl
Ca 6 msk kärnmjölk (så att degen får en bra konsistens)
5 msk olja (t.ex. safflorolja eller olivolja)
1 ägg
1 msk lönnsirap
150 g lättkvarg
Gör så här: Blanda alla ingredienser väl i en skål och rulla antingen små bollar eller gör andra former. Grädda sedan i 180 °C i cirka 25 minuter.
Zooplus bollkex
Ingredienser (ca 170 st):
2 morötter
2 bananer
400 g (potatis) mjöl
200 g havregryn eller polenta
100 ml olja
Vatten efter behov
Gör så här: Skiva morötterna och mosa bananerna till en massa med en gaffel. Blanda alla ingredienser i en skål. Om du använder polenta istället för havregryn får degen vara lite blötare. Om degen är för torr, tillsätt lite vatten. Forma sedan ca 1-2 cm stora bollar med händerna och grädda i 25 minuter i cirka 150 °C varmluftsugn. Låt torka över natten i öppen ugn.
Efteråt, om du vill, kan du dekorera kakorna med små, köpta godsaker. Klistra fast dem med styvt vispad äggvita på de bakade och svala kexen och baka igen i ca 150 °C i 10 minuter.
Ostkakor
Ingredienser:
100 g riven ost
100 g keso
1 ägg
50 g knäckebröd, smulat
200 gram mjöl
1 msk olja
Lite vatten om degen är för fast
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser väl och forma degen till små bollar eller fingerstora pinnar. Grädda sedan i 180 °C i cirka 25 minuter. Låt torka i den avstängda ugnen.
Äpple- och yoghurttaler
Ingredienser:
100 g speltmjö
100 g havregryn
50 g rismjöl
1 msk honung
1 rivet äpple
150 g naturlig yoghurt
Lite kanel
Gör så här: Blanda allt väl och kavla ut degen ca 1 cm tjock. Antingen kan du klippa ut taler eller använda pepparkaksformar. Grädda i 150 °C i cirka 45 minuter. Om du vill att kexen ska vara torrare (då håller de sig längre), låt dem torka ut på låg värme (lägg en träsked i ugnsluckan så att den är lite öppen).
Ha så kul när du bakar till din hund och vi önskar också hunden god aptit!
Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det.
Kosten spelar en central roll i livet, även hos våra hundar! Det är därför viktigt att mata dem med en nyttig och balanserad näring, ända från tidig ålder. På detta sätt lägger du grunden för en god fysisk och mental utveckling. Här får du tips om några viktiga saker att tänka på för en korrekt valpnäring.
Visst går det snabbare att köpa färdiga godbitar i zooplus hundbutik, men det är inte alls lika kul. Och det finns flera bra skäl att baka hundkex själv. Här kan du ta reda på vilka de är, hur hundkex bakas och lagras, och du får flera läckra receptidéer som din hund säkert kommer att gilla.