{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/hund/hunduppfostran/varfor-slickar-min-hund-mig","title":"Varför slickar min hund mig?","mag_id":252714,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":4042,"sub_cat_name":"Hunduppfostran","cat_id":1469}
När din hund slickar dig betyder det rent allmänt: Jag tycker om dig.
Men att ha en sliskig tunga på huden tycker vissa hundvänner är underbar, andra inte. Men en fråga finns ju kvar: Varför slickar min hund mig? Denna artikel förklarar varför hundar visar den gesten så ofta.
De flesta hundägarna känner nog till fenomenet: Du kommer tillbaka från affären eller ligger på kvällen avslappnad på soffan. Din hund går förbi och snabbt åker tungan över din hand eller kanske ditt ansikte. Då ställer man sig ofta en fråga: Är det farligt när min hund slickar mig? Kan den överföra sjukdomar?
Svaret är tyvärr – som så ofta – inte helt entydig. Naturligtvis är inte varje slickande som din hund gör en hälsofara för dig. Men trots det ska du vara medveten att din hund under dagen nosar och slickar på många sker som innehåller smittoämnen.
Vissa hundar tycker om att äta avföring av andra djur som parasiter kan förekomma i. Och de slickar sig även gärna på den egna baken.
Undvik kontakt med slemhinnor
Därför bör du huvudsakligen förhindra kontakt mellan slemhinna och slemhinna (t.ex. mun mot mun). Hundens tunga borde inte heller glida över sår eller små mikroskador. För utöver tarmparasiter kan hunden även överföra bakterier (t.ex. Pasteurella multocida) till dig och din familj.
Och även om hunden bär dessa smittoämnen, behöver den inte visa några sjukdomstecken (symptom). Du själv kan i värsta fall bli smittad med en svår bakteriell infektion. Dessa kan även leda till en farlig hjärnhinneinflammation.
Av hundar överförda infektioner är visserligen mycket sällsynta, men du borde ändå tvätta dina händer mycket noggrant när din hund har slickat på dom. Riskgrupper som barn, sjuka, gravida och äldre borde i alla fall beakta de grundläggande hygienreglerna.
Från valpåldern: slickande som social interaktion
Slickandet hör till de första sociala interaktionerna som hunden möter. Redan kort efter valpningen slickar modern noga rent sina valpar. Det fungerar inte bara som kontaktskapande, det gör de rena och masserar magen efter måltiden.
Valparna imiterar det och slickar varandra. Från den tidpunkten hör slickandet till hunden inlärda beteende.
Vissa hundar tycker om att använda det även när de blir äldre. Andra däremot använder sin blöta tunga mycket sällan. Om hunden uttrycker sina känslor genom kärleksfullt slickande är beroende på dess karaktär.
Orsaker: Varför slickar min hund mig?
Det finns många skäl varför våra fyrbenta vänner använder sin tunga för att slicka sin människa – och varandra. Läs samtidigt hundens övriga kroppsspråk och titta på hela situationen. Redan med lite bakgrundskunskap blir det lättare att tolka hundens slickande:
Din hund signalerar att den tycker om dig
Hundar uttrycker sin kärlek oftare genom slickande än andra husdjur som katter. Det visar sig även i hundflockar som slickar varandra medan de vilar. Slickande kan alltså vara en vänlig hälsning eller användas som tecken på glädje.
Slicka för att lugna
Hundar slickar även när du som djur med låg rang i flocken vill lugna en medlem med högre rang. Det beteendet kan även användas i kommunikationen med människor. Det kan hända att din hund slickar dig när du skäller högt eller är spänd.
Och dit beteende behöver inte ha med hunden att göra. Vissa hundar slickar sin människa när den bråkar högljudd med någon annan – eller sjunger högt och falskt. Slickandets mål är att lugna dig.
Men det kan även vara så att din hund vill lugna sig själv genom slickandet. Det beteendet kan du se till exempel vid veterinären och i andra stressande situationer.
Uppmaning till lek, roligheter och mysstunder
Vissa djur har lärt sig att sina människor vänder sig till de när de får sina händer slickade. De visar att de vill bli klappade på detta sätt. Det händer när det är mycket långtråkig, att de kräver uppmärksamhet genom att slicka.
Och icke så sällan fungerar det ju att slickandet leder till lite lek eller en godbit. Men kom ihåg: din reaktion på slickandet avgör vilken uppmaning hunden knyter till det. Tänk därför till en gång till om ditt beteende efter dess insats ska bli det vanliga.
Den ultimata smakupplevelsen
Har du ätit en korv med bröd eller klappad en annan hund? Det vill din hund mycket gärna veta – och därför slickar den dig. För under slickandet kan den ta upp och tolka lukt- och smakmolekyler.
När de känner lukten av andra hundar på din hand kan de känna den ännu tydligare när de slickar. Och under sommaren tycker hunden om smaken av saltig svett på dina händer.
Så bör du reagera när din hund slickar dig
Men som vanligt gäller: Bekräfta önskad beteende och ignorera oönskad beteende. Lär din hund redan under valpåldern om du vill bli slickad eller inte. För det som kanske är söt vid en liten Berner Sennerhund, kan vara mycket mer obehaglig om en åtta år gammal Berner gör samma sak.
För att få hunden att sluta slicka dig krävs uppfostran och bra kommunikation:
Vänd dig bort från hunden.
Ignorera sedan hunden under cirka 30 sekunder.
Då lär sig din älskling med tiden, att slickandet i ansiktet ger motsatt effekt – det avbryter den sociala interaktionen. Och du kan naturligtvis även använda en belöning (t.ex. belöningsgodis).
Och var noga med att du inte stödjer “Slicka för att uppmana” utan ignorerar det. För övrigt gäller: Långvarigt klappande är ett animaliskt bra svar till din hunds kärleksfulla tillgivenhet.
Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.
Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
Men att ha en sliskig tunga på huden tycker vissa hundvänner är underbar, andra inte. Men en fråga finns ju kvar: Varför slickar min hund mig? Denna artikel förklarar varför hundar visar den gesten så ofta.