Varför gräver min hund i trädgården?

hund gräver i trädgården

Många hundar älskar att gräva i trädgården.

Har du en egen trädgård där du tycker om att spendera tid med din hund? Underbart! Men när hunden börjar gräva i trädgården kan det snabbt förstöra stämningen hos de flesta amatörträdgårdsmästare. Vi förklarar varför din hund gräver i trädgården och hur du kan bryta den dåliga vanan!

5 skäl till att en hund vill gräva i trädgården

Blomrabatt eller gräsmatta – de flesta trädgårdsentusiaster vill skydda båda från grävhål och gropar. För många hundar är det dock ett stort nöje att plöja igenom jorden med tassarna. Men varför gräver hundar gärna i trädgården? Vi har sammanställt några olika orsaker till detta.

1. Hunden är en musjägare

Många hundar har jaktinstinkter – och många byten lever under jorden. Det är sant att det knappast finns några grävlings- eller rävgryt i din trädgård, men kanske ett musbo eller två. Mullvader är också inbjudande att gräva efter.

Hunden trycker först ner nosen i marken för att absorbera de förföriska doftspåren. Men den vill komma närmare, och för att öppna vägen för nosen måste den – som du kanske anar – gräva! Raser som terrier och taxar är särskilt förtjusta i att gräva hål.

2. Trädgårdsskötsel? Lagarbete!

Planterar du blommor? Naturligtvis vill din lojala följeslagare stödja dig i detta arbete genom att gräva energiskt! Din hund galopperar stolt genom trädgården med en fin, utgrävd planta i gapet – och du springer bakom? Ta ett djupt andetag! Trädgården är en hobby som också har många attraktioner för hundar. När matte eller husse gräver i jorden kommer det att uppmuntra många hundar att delta. Färskt uppluckrad jord är särskilt inbjudande att gräva i. Lagarbete verkligen roligt – åtminstone för hunden.

Förresten, på tal om trädgårdsarbete och temat växter: Läs mer om giftiga hus- och trädgårdsväxter för hundar i den här artikeln.

hund gräver i trädgården © cherryandbees / stock.adobe.com
Trädgårdsarbete? Många hundar älskar att vara med!

3. En bädd i rabatten

Att skapa ett hål i marken är en instinkt som finns hos många djur. På vintern skyddar en håla mot kyla och snö, på sommaren är den behagligt sval. Vissa tikar som löper eller är dräktiga brukar också vilja gräva ett ”bo”. I alla fall är målet att uppnå en egen, naturlig plats att ligga på.

Gräver din hund gropar på sommaren? Läs våra tips om svalka för hundar varma sommardagar.

4. Gömma mat

Hundar som gräver i trädgården brukar också gärna gräva ett skafferi där den kan gömma mat. Det är ofta tuggben eller riktiga ben, när hunden har gnagt på dem ett tag. Några begraver benet direkt efter att ha fått det och gräver sedan upp det efter ett tag för att gnaga på det med stor njutning.

Vissa hundar gömmer också snacks som de inte är helt förtjusta i i trädgården. Det en gång oaptitliga mellanmålet kan med rätt trädgårdsarom bli intressant igen: veckor senare gräver de upp det och tycker det är jättegott.

5. Hunden är uttråkad

Ofta är oönskat beteende symptom på ett annat problem, som tristess. ”Öppna dörren och släpp ut hunden” är ingen bra idé när det gäller att hålla hunden sysselsatt. Hundar som är uttråkade sysselsätter sig själva, och att gräva i trädgården kan då kännas precis rätt för din hund. Det är roligt och dessutom får hunden ofta det den vill ha av hundägaren: uppmärksamhet – även om den består av ovett. Att gräva av leda kan naturligtvis också gå hand i hand med att jaga möss eller gömma ben.

Att bita på föremål och skälla ideligen är också några av de beteenden som många hundar tar till när de har tråkigt.

En smärtsam syn för många hobbyträdgårdsmästare, trots de stora oskyldiga ögonen.

Hur du avvänjer din hund med att gräva i trädgården

Fundera först över om din grävande hund har allt den behöver: en bekväm säng eller en valplåda om den är dräktig samt om den får tillräcklig stimulans.

Speciellt för hobbyträdgårdsmästare: Träna tillsammans innan trädgårdsarbetet så att din engagerade assistent är trött. När du börjar med trädgårdsarbetet har du två alternativ: förbjud konsekvent all hjälp och låt hunden ligga i närheten eller ha den i koppel.

Det andra alternativet är att integrera din hund i arbetet med uppgifter. Till exempel kan du öva små tricks emellanåt eller ge hunden ett eget hörn att gräva på (se nedan), helt för sig själv.

Tips mot att gräva i trädgården

Ett eget hörn att gräva i

Om din hund gillar att gräva i trädgården är ett eget hörn ett bra alternativ för alla hundägare. Bestäm dig för en tillräckligt stor plats i din trädgård. När hunden börjar gräva för du den till grävhörnan.

Du kan göra hörnet mer attraktivt, till exempel genom att gräva lite själv i början eller genom att gömma en liten tuggbit, hundgodis eller hundmat. Det finns förstås ingen garanti för att hunden accepterar sin nya arbetsplats, men har du en ung hund är chansen stor.

Nej till att gräva

Så snart din hund gräver i trädgården ger du det inlärda avslutningskommandot ”Nej” eller ”Stopp” och förbjuder den att gräva. För långsiktig framgång bör förbudet gälla överallt, för får hunden gräva efter möss och andra djur på promenaderna främjas jaktlusten igen.

Viktigt: För att träna denna variant kan du behöva mycket tålamod (beroende på hund) och du måste vara konsekvent. Varje framgång, oavsett om ni är på språng eller hemma, väcker grävinstinkten på nytt. Som för så mycket annat i hundträningen gäller samma sak för gräva i trädgården: hundar som är tillräckligt stimulerade lär sig snabbare och mer hållbart.

Skydda rabatterna

Om du vill känna dig lugn i din trädgård men har en passionerad grävare kan du skydda dina rabatter med ett staket. Ibland är det mindre krångligt att sätta upp ett staket än att ideligen arbeta med att upprätthålla förbud. Ett annat alternativ är upphöjda rabatter som är utom räckhåll för hundar. Det ger dig chansen att ta en tupplur på solstolen med din hund i trädgården utan att oroa dig för att hela grönsakslandet är omgrävt när du vaknar.

Våra mest populära inlägg
18 min

De 10 mest omtyckta hundtricken

Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.

9 min

Aggressiv hund: träningstips

Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?

11 min

Valpträning

Valpträning, ju tidigare desto bättre? För valpens fostran stämmer detta motto garanterad. Små hundar är nyfikna och möter världen helt förutsättningslös. Det kan man använda för att lära hunden på ett lekfullt – men också konsekvent – sätt vad som förväntas av den.