{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/hund/hunduppfostran/trana-valpen-att-ga-i-koppel","title":"Träna valpen att gå i koppel","mag_id":246775,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":1479,"sub_cat_name":"Valpar","cat_id":1469}
Linförigheten är en av de viktigaste delarna av hundträningen.
En bra linförighet är för valpen en av de viktigaste grenarna i hundträningen. Men hur tränar man valpen att gå i koppel? Med lite kunskap och mycket tålamod är träningen inte så svår. Vi visar steg för steg, vad som är viktig för linförigheten i valpåldern.
Problem med linförigheten har ofta sina rötter i valpåldern. Främst om din fyrbenta kompis hör till en stor och tung hundras kan problemen bli stora. Sådana hundar är, i vuxen ålder, nästan okontrollerbara.
Börjar därför så tidigt som möjligt med att lära din hund att gå i koppel. Med de första övningarna i valpträningen kan du redan börja från en valpålder på åtta veckor. En sådan träning stärker bandet mellan dig och din älskling. Samtidigt lägger du grundstenen för en bra linförighet. Här visar vi dig steg för steg hur du snabbt når målet.
Två regler: Så här fungerar det med valpar som går i koppel
Egentligen är det inte alls komplicerad att träna valpens linförighet. För du ska bara komma ihåg två regler:
Vi går inte med stramt koppel.
När kopplet är slak fortsätter valp och ägare gemensam att gå. Då får valpen även föreslå riktningar. Men om kopplet blir stram igen, måste den acceptera att det tar stopp.
Sedan kommer dock den svåra delen på träningen: dessa båda regler ska du följa konsekvent, alltid och överallt.
Valpars linförighet kräver total konsekvens
Om en valp drar som en galning i kopplet, ligger orsakerna för felbeteendet oftast i den andra änden av kopplet. För hundägaren har nog helt enkelt inte följt reglerna. Problemet: då lär sig hunden att den bara behöver dra för att nå ett visst mål.
Och då spelar det ingen roll om det är en spännande buske eller en annan hund. Många hundägare ger direkt efter för sin lilla upptäcktsresenärs riktningsförslag. Men samtidigt befäster de beteenden, som blir svåra och tålamodskrävande att bli av med igen. Vägen till valpens korrekta linförighet blir allt längre.
Hur lär jag min valp att gå i koppel?
För att valpens linförighet ska fungera även på lång sikt, bör din lilla hund redan från början gladeligen följa med dig. Starta då träningen genom att locka hunden några meter bredvid dig – helt utan koppel ännu.
Tips: Om omgivningen skulle erbjuda för många spännande retningar, kan du locka hunden även med en godbit eller en valpleksak.
Kopplet tillkommer
När den övningen fungerar helt efter några dagar, kan du genomföra den i nästa steg med ett hundkoppel. Viktigt: kopplet ska alltid vara slak! När även det fungerar utan problem, kan du långsamt öka längden på sträckorna.
Reducera sedan antalet godbitar. Ger de bara ibland för gången i det slaka kopplet. När även det fungerar utan problem, har du lagt grunden för en djuriskt bra linförighet i din valp.
Öka linförighetsträningen långsam
Nu borde du och din valp möta större utmaningar. Ta till exempel ett mål, som du vet att din kompis bara måste komma till. Det kan vara en bra lekkamrat eller ett tuggben.
I sin upphetsning kommer din valp förmodligen att glömma att kopplet alltid ska vara slak. Så när kopplet blir stram, stannar du upp och väntar. Först när den blir lös igen, för att din valp tänkt till, fortsätter ni.
Det bästa med den sortens träning: inga extra belöningar behövs. För din hund lär sig: “när jag följer den slakt-koppel-regeln kommer jag till mitt önskemål!“
Valpars linförighet: tips för hållbar träning
Under hundträningen är konsekvens ibland det viktigaste element. Och det gäller även för träningen av linförigheten på en valp. Tillåt inga “undantag”, som ger din valp möjligheten att avvika från regeln och skapa oönskade beteenden.
Lämna valpen hellre hemma, när du har bråttom och inte kan stå kvar till kopplet är slak igen. Medan din valp ännu är bärbar, kan du istället bära den när du borde stå kvar.
Ibland kan det även hjälpa att gå baklänges. Det behövs nog inte med valpar, men för vissa hundar kan det vara en bra komplettering.
Tips för inkonsekventa
När du vet om dig själv att du inte alltid är 100 procent konsekvent, ska du träna med sele och halsband. Under “halsband-promenader” följer du alltid de båda reglerna; när hunden bär sele, kan du tillåta inkonsekvenser.
Den kompromissen är fortfarande mycket bättre än okontrollerade undantag. Då lär sig din fyrbenta kompis i alla fall i samband med halsbandet, hur den ska bete sig i kopplet.
Koppel är ingen ersättning för bra linförighet hos valpar
Till sist vill vi bara påpeka något som många hundägare verkar glömma allt för ofta. Kopplet är inget verktyg för att styra din hund, dit du helst vill ha den. Det är endast en koppling för nödsituationer. Och det är på vissa platser ett nödvändigt villkor för att vara där tillsammans med din hund.
Den bästa kopplingen mellan dig och din kompis är alltid osynlig. Den baseras på ömsesidig förståelse och mycket gemensam träning!
Vi önskar dig många avslappnade utflykter med din lilla upptäcktsresenär!
Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.
Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
Valpträning, ju tidigare desto bättre? För valpens fostran stämmer detta motto garanterad. Små hundar är nyfikna och möter världen helt förutsättningslös. Det kan man använda för att lära hunden på ett lekfullt – men också konsekvent – sätt vad som förväntas av den.