{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/hund/hunduppfostran/puberteten-hos-hunden","title":"Puberteten hos hunden: Detta måste du vara uppmärksam på","mag_id":305043,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":4042,"sub_cat_name":"Hunduppfostran","cat_id":1469}
Under puberteten reagerar hundar mer känslomässigt på stimuli.
Att ständigt testa gränserna och kontrollera din auktoritet – välkommen till hundens pubertetsålder! Men upp med huvudet! Med dessa tips kommer du att förstå och uppfostra ditt puberterande djur bättre under denna svåra och jobbiga period.
När puberteten startar hos hunden beror på respektive ras och på det enskilda djuret.
Den jobbiga tiden börjar ungefär efter valptiden när alla mjölktänder har trillat ut och 42 permanenta tänder har brutit fram.
Generellt sett säger regeln att mindre hundraser når trotsåldern lite tidigare (ca från sex månaders ålder) än större hundraser (från ca tolv månaders ålder).
Bra att veta: Hundens pubertet är en del av den så kallade tonårstiden. Puberteten tar slut när könsmognaden är uppnådd, medan tonårsfasen varar fram till början av vuxenlivet och avelsmognad uppnåtts. Du kan läsa mer om hundens livsfaser här
Hur visar sig puberteten hos hunden?
Det är inte bara tonåringar som blir uppnosiga och jobbiga under puberteten – även din lurviga vän kommer förr eller senare in i pubertetsåldern. Typiska tecken är när din hund plötsligt beter sig annorlunda, glömmer inlärda kommandon och testar alla sina gränser.
När din hund når puberteten kan dess beteende plötsligt förändras:
Din hund markerar oftare under promenaden.
Det går snabbare och är enklare att motivera din älskling.
Även om din hund redan har lärt sig att vara ensam, gnyr den nu när du lämnar rummet, eller så klöser den på dörrarna.
Din fyrbenta vän verkar mer självsäker och utforskar sin omgivning utan att bry sig om dig.
När den leker behandlar den hundar annorlunda än tidigare, till exempel mer dominant eller ängsligare.
Vad behöver jag vara uppmärksam på när hunden kommer in i puberteten?
Om du inte vill att din puberterande hund ska göra som den vill, krävs tydliga regler under hela trotsfasen. För att detta ska fungera måste alla personer i hushållet, både vuxna och barn, hålla sig till dessa.
Vi ger dig fem viktiga regler som du absolut bör följa under puberteten:
Visa din hund att den kan känna sig trygg hos dig. Ställ dig aktivt framför den vid fara (till exempel aggressiva hundar i koppel) och håll dig samtidigt lugn.
Som flockledare ska du alltid gå före.
Befäst de grundläggande kommandon som hittills lärts in, som sitt, kom, plats och stanna. Gärna även med hjälp av godis.
Se till att din hund har tillräckligt med kontakt med andra hundar.
Lägg medvetet in pauser så att din hund kan vänja sig vid vardagssituationer längre fram.
Om du har svårt att hävda dig mot din uppnosiga unghund, kan du få hjälp genom att regelbundet gå på hundskola eller träffa en professionell hundtränare.
Vad händer i hundens kropp under puberteten?
Efter valpfasen börjar kroppen att omforma sin hormoner. Målet med denna hormonella förändring är att uppnå könsmognad när pubertetstiden är slut.
Gonadotropinfrigörande hormon (GnRH)
GnRH bildas i hjärnan och leder till att könsorganen, som fram till nu varit icke-funktionella, aktiveras. De börjar med att bilda sina egna könshormoner, som i sin tur påverkar hjärnan.
Könshormonerna hos hanhundar (testosteron) och tikar (östrogen och progesteron) gör att den del av hjärnan som ansvarar för känslorna växer och hundarna reagerar mer intensivt på yttre stimuli.
Däremot minskar funktionaliteten i hjärnbarken, som normalt styr medvetna och godtyckliga handlingar. Puberterande hundar har därför sämre impulskontroll än vuxna hundar.
Kortisol
Även koncentrationen av stresshormonet kortisol, som bildas i binjurebarken, ökar i blodet under hundens pubertet. Det är därför som hunden plötsligt blir stressad av höga ljud som när en bil tutar, trots att den inte hade några problem med det som valp.
Dopamin
Mängden lyckohormonet dopamin ökar visserligen inte, men mängden ansvariga receptorer i hjärnan ökar. Normalt sett är det en viktig signalsubstans som ansvarar för positivt kopplade upplevelser. Eftersom det under puberteten i högre grad inverkar på hundens hjärna, kan du lättare stimulera dess belöningssystem, till exempel med godis eller beröm.
Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.
Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
Valpträning, ju tidigare desto bättre? För valpens fostran stämmer detta motto garanterad. Små hundar är nyfikna och möter världen helt förutsättningslös. Det kan man använda för att lära hunden på ett lekfullt – men också konsekvent – sätt vad som förväntas av den.