{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/hund/hunduppfostran/min-valp-biter","title":"Min valp biter: vad gör jag?","mag_id":243169,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":1479,"sub_cat_name":"Valpar","cat_id":1469}
Valptänder kan vara rätt så vassa. Därför ska du börja tidigt med att träna bett-blockeringen.
Från en ålder på sex veckor har valparna 28 vassa små tänder, som de älskar att använda. Dessa mjölktänder är i början endast obehagliga och förorsakar ännu inga allvarliga skador. Ändå ska varje hundägare se till att dess pälsnos snabbt lär sig bett-blockeringen. Vad gör jag när valpen biter mig?
Begreppet bett-blockering kommer från beteendeforskningen. Tidigare trodde forskare att det handlade om en medfödd skyddsmekanism. Denna mekanism skulle skydda ett djur som förlorar en strid från att skadas ytterligare. Men bett-blockeringen är inte allts ett medfött beteende. Valpen ska lära sig det först.
Idag handlar bett-blockeringen främst om att valpen inte ska bita för hårt. För valpar undersöker sin omgivning naturligtvis med munnen. En ung hund ska visst få använda sina tänder, men den ska lära sig var och hur hårt.
När slutar valpen att bita?
Även i valplådan lär sig valpar lekfullt att kontrollera sina naturliga vapen. Om kullkompisar leker med varandra och en valp biter reagerar den som blir biten direkt. Hen antingen nyper tillbaka eller undviker spelet. Båda är obekväma ur varandras synvinkel.
På så sätt lär sig unga hundar att det får negativa konsekvenser när de biter oförsiktig. De bör använda sina nya tänder med omtanke. Den naturliga utvecklingen och socialiseringen ger genom sådana lektioner i kullen ett optimalt underlag för en frisk och säker bett-blockering i den vuxna hunden.
Tyvärr fortsätter många människor inte med denna viktiga delen av valpuppfostran när den lilla älsklingen har flyttat in. Trots att det har en enorm betydelse för alla raser. För även små och mycket snälla hundar har tänder.
Träningen: hur kan jag lära valpen att inte bita?
En hund ska redan som valp lära sig att människor har en känslig hud. Den får inte bita i huden ens på lek. När din valp biter dig ska du visa den gränserna. Avbryt leken med en akustisk signal som “Aj” när den med tänderna tar i kläderna eller huden.
Ignorera den sedan en kort stund, för att hunden ska omedelbart lär sig konsekvenserna av att bita. Redan en minut brukar räcka. Om din hundkompis under den tiden skulle bita dig igen, är det bra om du lämnar rummet en kort stund. Under den lekpausen förstår valpen att fasta bett har negativa konsekvenser.
Ytterligare åtgärder när valpen biter
Bete dig i princip på samma sätt som en hund skulle göra i en liknande situation. Om din valp är särskild påstridig kan du – helt på hundarnas sätt – även bita tillbaka. Det räcker redan med ett litet nyp i sidan eller vid tassen. En knuff eller till och med ett allvarligt slag är naturligtvis absolut tabu!
Visa den istället ett alternativ: Erbjud din hundkompis efter den ovan beskrivna lekpausen till exempel en kampleksak. Med en sådan leksak kan valpen släppa loss sina tänder och lär sig att i detta sammanhang att det är OK att bita. Även tuggleksaker passar utmärkt här.
Vilka utmaningar finns under träning av bett-blockering?
Om små barn finns i hushållet finns en extra utmaning för träning av bett-blockering. För unga hundar älskar att på lek tugga på barn eller deras kläder. Därför får valpen endast leka med barnen under vuxen tillsyn. Cirka från skolåldern kan barnen utföra den lekfulla träningen själv.
Konsekvens är nyckeln till framgång
Hur som helst, att öva med de flesta valpar kräver mycket tålamod: tänk alltid på att du bara kommer att nå effektiv framgång genom konsekvens. Om valpen biter måste du svara rätt varje gång.
Dessutom måste alla familjemedlemmar agera lika. Om matte säger ”aj” men husse inte gör det, blir det ingen långsiktig framgång. Dessa framgångar kommer inte från den ena dagen till den andra, utan ganska långsamt.
Observera: Vid cirka fyra månaders ålder, när de permanenta tänderna ersätter mjölktänderna, ska den unga hunden ha kontroll över sina tänder.
Hjälp av hundtränare
Om problemen inte löses bör du söka professionell hjälp. I bästa fall är du ju ändå minst en gång i veckan på hundskolan. Där kan du ställa en direkt fråga till din hundtränare.
Vi önskar dig och din valp mång glada gemensamma lekstunder!
Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.
Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
Men att ha en sliskig tunga på huden tycker vissa hundvänner är underbar, andra inte. Men en fråga finns ju kvar: Varför slickar min hund mig? Denna artikel förklarar varför hundar visar den gesten så ofta.