{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/hund/hunduppfostran/min-hund-aer-raedd-foer-fyrverkerier","title":"Min hund är rädd för fyrverkerier","mag_id":28927,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":4042,"sub_cat_name":"Hunduppfostran","cat_id":1469}
På nyårsafton, allmänna högtider eller andra stora evenemang lyser vi gärna upp natthimlen med fascinerande fyrverkerier. Tyvärr tycker inte våra hundar att det är lika vackert. Flera hundar är väldigt rädda för fyrverkerier. De gnäller, vandrar oroligt fram och tillbaka, darrar och några förvandlar sig till nervösa vrak. Vi kan ge några tips om hur ni kan förbereda hunden på fyrverkerierna och lugna den.
På nyårsafton, allmänna högtider eller andra stora evenemang lyser vi gärna upp natthimlen med fascinerande fyrverkerier. Tyvärr tycker inte våra hundar att det är lika vackert. De gnäller, vandrar oroligt fram och tillbaka, darrar och några förvandlar sig till nervösa vrak. Vi kan ge några tips om hur ni kan förbereda hunden på fyrverkerierna och lugna den.
Varje år blir nyårsafton till en riktig utmaning för många hundägare. Högljudda och sprakande raketer kan snabbt få den lugnaste hund att tappa behärskningen. En del hundar drar sig bara tillbaka och söker skydd hos ägarna, medan andra blir helt skräckslagna. De äter inte, reagerar inte på tilltal, darrar eller springer iväg i panik. När din hund visar dessa symptom bör du snabbt ingripa och hjälpa den med sin ångest – men naturligtvis helst innan det gått så långt. Går det att lugna en hund som är så rädd? När allt kommer omkring kan inte fyrverkerierna stängas av med ett knapptryck.
Snabba tag mot fyrverkerirädslan
När de första fyrverkeripjäserna börjar skjutas och tolvslaget närmar sig med snabba steg är det naturligtvis för sent för långvariga terapier mot hundens raket- och ljudfobi. Men du kan ändå göra åtskilligt för att minska hundens rädsla.
Koppla hunden
Hunden måste komma ut och göra sina behov även om det är nyår. Att undvika att gå utanför dörren är alltså inget alternativ. För att hunden ska få en så stressfri promenad som möjligt är det bäst att ta rundan på dagen och på en lugn plats. Undvik parker eller andra platser i tätbebyggda områden där ”testskjutningarna” ofta börjar redan på tidiga eftermiddagen. Åk ut i skogen i stället. Men håll ändå hunden i koppel för säkerhets skull om ni skulle överraskas av en knall eller en raket. Risken är för stor att hunden rusar iväg i panik om den blir rädd och kanske inte hittar tillbaka igen eller springer ut på en starkt trafikerad väg.
Gå in tillsammans med hunden
När mörkret börjar falla ökar ljuden från nyårsraketerna och nu börjar det bli dags att gå hem med hunden. Även om det är vanligt i de flesta länder att fira in det nya året utomhus bör du stanna inne hos din hund och inte lämna den ensam när den är rädd. Det räcker inte för den mycket rädda hunden att gömma sig i ett mörkt rum, utan den behöver matte eller husse i närheten som kan förmedla säkerhet.
Stäng dörrar, fönster och jalusier
De höga knallarna från raketerna hörs till och med genom husväggarna. Men genom att stänga dörrar, fönster och dra ner jalusierna där möjligheten finns kan de för hunden så otrevliga och stressutlösande ljuden åtminstone dämpas. Många hundar lugnar sig redan av dessa enkla åtgärder. Hundar reagerar också ofta nervöst på de ljusa blixtrarna på himlen. Om du inte har jalusier kan du i alla fall dra för gardinerna så slipper hunden se raketerna.
Sätt på musik eller radion
Försök överrösta ljuden som tränger in genom de stängda fönsterna med ljud som hunden är van vid. Sätt på din favoritmusik eller lyssna på radion. Ljud från tv:n, tvättmaskinen eller diskmaskinen kan också lugna din hund. Men överdriv inte i ljudstyrka, det kan göra hunden osäkrare.
Distrahera med dofter eller godbitar
Hundar som inte är alltför stressade kan distraheras med speciella dofter eller särskilt smaskiga godbitar. På så sätt kan koncentrationen flyttas från hörsinnet till lukt- eller smaksinnet. Du kan lägga ett intressant spår genom hemmet som hunden kan följa eller gömma godbitar som den måste söka. Är hunden inte så rädd att den slutat äta glädjer den sig över speciella delikatesser som den inte får så ofta annars. Det kan få den att glömma fyrverkerierna utanför husdörren ett tag.
Utstråla lugn och trygghet
Det viktigaste av allt är dock att du är lugn och avspänd. Visa hunden att ”allt är okey” och att ljuden utanför inte påverkar dig det minsta. Om du blir nervös och hektisk när du ser att hunden lider är alla tips och tricks förgäves, för hunden uppfattar din sinnesstämning.
Överdriv inte med klappar och kel!
Lika fatalt som att visa hunden din egen stress är det att börja klappa hunden överdrivet och försöka lugna den med ord. ”Stackars liten, det är snart över” förstår inte hunden utan den ökade uppmärksamheten får den snarare att känna sig bekräftad, vilket ökar rädslan. Även om det är svårt är det bästa att försöka ignorera din hunds stress och att bete sig så ”normalt” som möjligt. Självklart ska du ta hand om din hund, men visa inte att du tycker synd om den. Slå er ner i soffan tillsammans (om den brukar få ligga där), prata som vanligt med familjen, läs en god bok, lyssna på din favoritmusik eller unna dig ett glas vin. Din närhet och lugna beteende kommer att ge din hund mycket mer säkerhet än om du är hektisk och nervös. Visa hunden att ljudet inte är något som måste tas på allvar.
Kan jag ge min hund lugnande medicin?
Hjälper inte något av råden ovan börjar många hundägare till slut fundera på att ge hunden ett lugnande medel. Det är lätt att förstå, men det bör vara den allra sista utvägen. De flesta sedativa läkemedel gör hunden oförmögen att röra sig men de lindrar inte rädslan eller nervositeten. Det gör att hunden inte kan fly, dra sig tillbaka eller gömma sig, vilket bara ökar rädslan. Rådslå med din veterinär om lugnande läkemedel verkligen är rätt lösning för att hjälpa hunden och kontrollera vilken effekt läkemedlen verkligen har. Kontakta även veterinären innan du ger hunden växtbaserade preparat med lugnande effekt, som Bachblommor, eller homeopatiska preparat (globuli).
Går det att behandla rädsla för fyrverkeri?
Hundars ångest kan behandlas – oavsett om det är rädsla att vara ensam, för främlingar och främmande djur eller för högljudda, okända ljud. Hundar som utvecklar allvarlig ångest under ett fyrverkeri reagerar vanligtvis också på andra, liknande ljud, t.ex. åskväder. Det kan hjälpa att fundera på varför dessa ljud gör honom så osäker. En terapi tillsammans med en expert kan hjälpa till att komma fram till orsakerna, för att dessa sedan ska kunna motverkas specifikt. Ett stört rudelförhållande i familjen kan också utlösa hundens fobi för ljud. Hunden kan känna att den måste överta rollen som chef och beskyddare eftersom matte eller husse inte är tillräckligt autoritära eller säkra.
Desensibilisiering med ett knapptryck
En annan form av terapi kan vara desensibilisering med hjälp av en CD-skiva med fyrverkeriljud eller motsvarande ljudfiler från internet. Fyrverkeriljuden spelas för hunden, först på låg volym. Ökar sedan volymen gradvis. När din hund lyckas hålla sig lugn kan du uppmuntra detta beteende. Om den blir nervös eller ängslig, ignorera den. På så sätt går det att desensibilisera hunden gradvis och vänja den vid smällare och fyrverkerier. En sådan metod tar tid och du bör börja flera veckor innan fyrverkerierna på nyårsafton.
Andra sätt att minska rädslan
Förutom de möjligheter vi beskrivit ovan finns det många andra metoder som kan minska eller helt ta bort hundens rädsla för fyrverkerier. Även om några av dem är ganska ovanliga och resultatet är omtvistat, är det värt att ta en snabb titt på dessa alternativa åtgärder.
Det finns till exempel doftspridare för eluttaget, sprayer eller halsband som sprider en sorts konstgjort framställt lugnande feromon som kan lugna hunden. Det är en doft som liknar tikens doft under digivningen. Många hundtränare arbetar också med den så kallade TTouch-metoden, utformad av Linda Tellington-Jones från Kanada. Hundens spänningar ska lösas med vissa beröringar med händerna och samtidigt stimuleras hundens självläkande krafter. I vissa fall används kroppsbandage för att ge hunden en känsla av stabilitet, vilket ger den säkerhet. På samma sätt fungerar den så kallade ”thundershirt” som består av ett fast material och är knuten hårt runt hundens kropp. Det mjuka, kontinuerliga trycket har en lugnande effekt på många hundar.
Och nästa nyårsafton?
Trots alla dessa åtgärder bävar många hundägare inför tanken på nästa nyårsafton. För även om du har lyckats få din hund något sånär lugn kommer den säkert inte att njuta av kvällen. Det otrevliga ljudet av de högljudda raketerna, hektiska människor och livlig partystämning hemma uppskattas sällan av hundarna. Ett alternativ kan vara att åka till en plats där raketer och smällare inte är tillåtna. När allt kommer omkring kan det vara vara ganska helande för oss människor också att njuta av lugn och ro vid årsskiftet!
Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.
Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
Valpträning, ju tidigare desto bättre? För valpens fostran stämmer detta motto garanterad. Små hundar är nyfikna och möter världen helt förutsättningslös. Det kan man använda för att lära hunden på ett lekfullt – men också konsekvent – sätt vad som förväntas av den.