{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/hund/hundsport-hundlek/lek-raett-med-hunden","title":"Lek rätt med hunden","mag_id":215071,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":1586,"sub_cat_name":"Hundsport & hundlek","cat_id":1469}
När du leker med din hund är det viktigt att varken stimulera den för mycket eller för lite.
Hundägare bör inte bara leka med hunden ofta, utan också på omväxlande sätt. Undvik att pressa den för mycket, genom att leka för svåra lekar eller för länge, men tråka inte heller ut den med enformiga lekar eller ständiga upprepningar.
Lekarna ska vara anpassade till respektive hunds förmåga och behov. En hund kanske gillar den klassiska leken att jaga efter pinnar, en annan föredrar att kämpa om en tuggleksak som den försöker dra ur husses eller mattes hand. Det är viktigt för varje hundägare att känna igen när hunden ber om att få leka. Det kan den göra på ett antal sätt.
Hur vet jag att min hund vill leka?
Vem känner inte till den typiska positionen med framtassarna utsträckta, rumpan i luften och en viftande svans? Men inte alla hundar uttrycker sin önskan att leka på detta sätt. Andra uppmärksammar sig själva genom att hoppa eller springa vilt. Andra erbjuder sin favoritleksak och, när du nästan kan greppa den, tar de den snabbt i munnen och springer bort med den i säkerhet (”ta den om du kan”) eller lägger ner leksaken och väntar tills du inleder leken. Kanske höjer hunden tassen för att animera dig eller så visar den det typiska ”glada busansiktet” med öppen mun och läpparna tillbakadragna, utan synliga tänder.
Lek med hunden: uppfostran och träning
Särskilt viktigt när ni leker hämtlekar/apportering är att föremålet inte kastas i hundens riktning, utan alltid bort från det. Objektet ska imitera ett flyende byte, och vilket byte springer mot hunden? Var inte heller rädd att ha en brottningsmatch på golvet med hunden, särskilt som valp. På det sättet lär den sig att människor också kan ligga på golvet och förundras inte om det skulle ske senare någon gång. Det är dock viktigt att avsluta leken direkt om hunden försöker starta en maktkamp! Helst ska valpen lära sig att ”lekbitas” i sin kull, när den busar och kämpar med sina syskon. I denna ålder har hundarna fortfarande ingen bithämning och den lilla valpen lär sig raskt att leken slutar väldigt snabbt om den biter för hårt.
Tips för att ”leka rätt” med hundar
Tvinga aldrig din hund leka
Om du har en gammal eller sjuk hund är det vettigt att besöka veterinären regelbundet för att förhindra eventuella skador genom för intensiva lekstunder
Avsluta leken omedelbart så snart din hund blir för kaxig
Tycker du och hunden att det blir långtråkigt med promenader i längden? Har du lust att uppleva något mer tillsammans med vovven? Då är kanske agility just det du söker! Det är en modern hundsport som bidrar till att förbättra kommunikationen mellan människa och hund och som är speciellt bra att hålla på med ute under sommaren.
Oavsett om det handlar om mindre vandringar i närområdet, dagsturer under helgen eller en hel vandringssemester med hund, så är vandring med hund en djurvänlig hobby för team som består av människor och djur.
Hundägare bör inte bara leka med hunden ofta, utan också på omväxlande sätt. Undvik att pressa den för mycket, genom att leka för svåra lekar eller för länge, men tråka inte heller ut den med enformiga lekar eller ständiga upprepningar.