Aggressiv kamphund eller kärleksfull familjemedlem? Detta beror helt på hur den kompakta staffordshire bullterriern, även kallad staff/staffe, uppfostras. För att främja dess positiva egenskaper som lojalitet och godmodighet bör ägare till denna hundras ha mycket erfarenhet.
Biffig och stark beskriver bäst utseendet på denna medelstora hundras. Till skillnad från hos släktingen, den amerikanska staffordshire-terriern, är staffordshire bullterrierns huvud kort och ganska fyrkantigt. Öronen är till hälften uppstående.
Med en vikt på elva till 17 kg och en mankhöjd på 35 till 40 cm är staffen en av de tyngre hundtyperna. Tack vare sin enorma styrka är hunden snabb och smidig trots sin imponerande vikt.
Vilka färgvariationer finns hos en staffordshire?
Staffordshire bullterrier finns i nästan alla färger, från svart till rött och blått. Alla enfärgade varianter är tillåtna, kombinerade med vitt eller tigrerade. Rasens päls är kort och slät och visar tydligt dess muskler.
Staffordshire Bull Terrier är en godmodig fyrbent vän som behöver mycket tillgivenhet för att vara lycklig.
Karaktär: är en staffordshire bullterrier farlig?
Staffordshiren har ett rykte om sig att vara en hård kamphund. Detta beror dock mindre på hundens natur och mer på vissa hundägares dåliga fostran. Hundar av den här rasen är i regel människokära och godmodiga.
Deras vänliga natur kan dock ändras om de behandlas aggressivt eller överdrivet hårt. Staffordshire bullterrier har en låg retningströskel och kan snabbt bli dominant.
Varför är staffordshire bullterrier en s.k. listhund?
Det finns alltid personer som medvetet tränar sin staffe till att vara arg och aggressiv. Okunskap, inkonsekvens och osäkerhet kan också få ödesdigra konsekvenser för den i grunden snälla hunden.
Det är därför hundrasen, som är en populär familjehund i England, finns med på listan över farliga hundraser i många europeiska länder och i delar av USA och Kanada. Djurhållning, uppfödning och import är föremål för strikta regler i dessa regioner.
Hur uppfostrar jag min stafford på rätt sätt?
Staffordshire hör hemma hos erfarna hundvänner som kan hantera dem
självsäkert,
lugnt och
tålmodigt.
Då visar rasen sin fredliga och känsliga sida. Vänlig men bestämd och konsekvent fostran är det bästa sättet att se till att din fyrbenta vän utvecklas till en pålitlig och vänlig sällskapshund.
Staffordshire bullterrier är inte lämplig som beskyddare för osäkra människor. Då och då kommer den dominanta hunden att testa sina gränser och behöver en ägare som signalerar en tydlig rangordning där människan alltid står högst.
Tidig socialisering, särskilt med andra hundar, är också viktig för en lyckad uppfostran och ett harmoniskt liv tillsammans.
Djurhållning och skötsel: vad behöver en staffordshire bullterrier?
Bortsett från en hundvan omgivning behöver rasen inte mycket för att vara lycklig. Pälsvården tar nästan ingen tid alls. Det räcker att borsta den korta pälsen en gång i veckan och därutöver skämma bort hunden med klappar och kel.
Med jämna mellanrum, särskilt efter långa utflykter i naturen, krävs en noggrann genomgång. Då kan du få bort eventuella parasiter och upptäcka förändringar i huden, munhålan eller öronen.
Bra att veta: staffordshire bullterriers anses vara tuffa och hårda mot sig själva – de härdar ut trots smärta eller problem. Håll därför ett extra öga på din fyrbenta vän.
Till vem passar en staffe?
Väluppfostrade individer av rasen är i allmänhet mjuka och till och med gosiga, särskilt när de umgås med barn. Detta är också anledningen till att staffordshire i sitt hemland England kärleksfullt kallas för ”Babysitter Dog” eller ”Nanny Dog”.
Rasen älskar sin familj och söker närhet till sina människor. Du ska därför inte hålla din hund i hundgård. I familjekretsen är vovven inte bara en pålitlig vakthund, utan också en träningskamrat och mysig lekkompis.
Eftersom hunden gillar att vara aktiv känner den sig mest hemma i ett hus med gott om utrymme och en trädgård där den kan springa runt.
Aktivitet: så håller du din staffordshire i form
Staffordshire bullterrier älskar att släppa loss och behöver mycket motion. Förutom regelbundna promenader är olika hundsporter ett utmärkt sätt att tillbringa tid tillsammans.
Ett bra sätt att ge din staffordshire en utmaning är agility. Din hund kan ge allt när den springer och hoppar och du kan samtidigt stärka ditt band till ditt husdjur.
Hälsa: hur robust är hundrasen?
Staffordshire bullterrier är en av de mest robusta hundraserna. Den är dock inte immun mot typiska hundsjukdomar som höft- och armågsledsdysplasi, njursten eller ögonproblem.
Rätt kost för staffordshire bullterrier
Terrier som staffordshire är benägna att drabbas av allergier och hudproblem. Det orsakas ofta av felaktig kost. Valet av foder måste därför göras med omsorg. Ett högt köttinnehåll, grönsaker och viktiga fetter och oljor är ett måste i din fyrbenta väns mat.
Ta därför alltid en närmare titt på ingredienserna i färdigfoder. Du kan hålla kolla på allt om du lagar mat till din hund själv eller utfodrar den enligt BARF-metoden.
Historia: från kamphund till familjehund
Förfäderna till staffordshire bullterrier dök upp i England för 250 år sedan. Gruvarbetare från regionen runt Birmingham och grevskapet Staffordshire höll då olika terrierkorsningar som ”råttdödare”.
För att förbättra sin magra inkomst använde arbetarna sina hundar för att fånga råttor efter avslutat arbete. I detta grymma spektakel satsades pengar på vilken hund som kunde döda flest råttor.
Från bitsk råttjägare till familjehund
I början av 1800-talet dök en ras som kallades bull-and-terrier upp allt oftare i hundslagsmål och blev de populäraste kamphundarna i England.
1835 förbjöd det engelska parlamentet hundkamper genom lag. För att undvika att bryta mot lagen fokuserade många uppfödare på andra mål. Avelsarbetet fokuserade mer på staffens lämplighet som familjehund snarare än på deras kamplust.
100 år senare registrerades staffordshire bullterrier som en självständig brittisk hundras i United Kennel Club (UKC).
Vad är skillnaden mellan en pitbull och en stafford?
Idag finns det vissa hundraser som lätt kan förväxlas med staffordshire. Till dessa hör american staffordshire terrier (amstaff) och amerikansk pitbullterrier. Pitbull och amstaff har sitt ursprung i korsningar mellan brittisk bulldogg och terrier. Pitbullen är dock ett resultat av selektiv avel. Målet var en ”pit” för djurkamper i ringen (pit).
Liksom amstaffen skiljer sig pitbullen från staffordshire bullterriern främst genom storlek och huvudform. Medan amstaff och staffordshire bullterrier erkänns av FCI, erkänns pitbullterriern endast av UKC.
Skillnaderna mellan Staffordshire Bull Terrier och American Staffordshire Terrier kan lätt identifieras vid en direkt jämförelse.
Köpa en staffordshire bullterrier: gör din research noga
Köpet av en staffordshire bullterrier bör övervägas noga och kräver god kunskap om rasen och erfarenhet av hundar.
Saker att tänka på innan du skaffar hund
Ta i förväg reda på vilka bestämmelser som gäller i din stad eller kommun och på eventuella resmål. Reglerna och restriktionerna varierar från region till region och sträcker sig från ”hundkörkort” till ett totalförbud mot att föda upp och hålla vissa hundar.
Vad ska man tänka på vad gäller uppfödaren?
Bli inte förvånad om en uppfödare överöser dig med frågor om ditt liv vid ditt första besök. En bra staffordshire-uppfödare tar ett stort ansvar och lägger värde på att placera sina valpar i lika ansvarsfulla händer.
Om uppfödaren avråder dig från att köpa en hund finns det förmodligen en annan ras som är perfekt för dig. Du bör följa uppfödarens råd både för att skydda valpen, dig själv och andra.
Slutsats: trofast vän för hundvana ägare
Staffordshire bullterrier är en härlig fyrbent vän som sprudlar av energi och livsglädje. Det är en av de mer krävande hundraserna och hör därför hemma i händerna på erfarna ägare.
Om du är kunnig inom hunduppfostran och är beredd att sätta dig in i hundrasens speciella egenskaper, finns det inget som hindrar att du köper en staffe.
Kort beskrivning av staffordshire bullterrier
Sammanfattning:
Staffordshire bullterrier är en medelstor hundras som med god uppfostran kan hållas i hundvana familjer.
Mankhöjd:
35–40 cm
Vikt:
11–15 kg (tikar), 12–17 kg (hanar)
Genomsnittlig livslängd:
12–14 år
Karaktär:
godmodig, tillgiven, människokär, låg retningströskel
Päls:
slät, kort och tät
Pälsfärg:
röd, fawn, vit, svart eller blå med eller utan vitt, tigrerad i alla nyanser eller med vitt
Behov av uppfostran:
hög
Behov av skötsel:
lågt
Behov av rörelse:
hög
Härkomst:
England
Sabrina Quente
Animals have accompanied me for as long as I can remember - there is hardly a child's photo without a budgie on my head or a cat on my lap. For more than ten years, I have been writing as an editor about various topics ranging from health insurance to cat ownership. Always with me: my cat Mimi, who is the best source of inspiration for many texts and knows when it's time for a break from writing.
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.