Trots att den är så liten är shih tzu en ovanlig hund som drar till sig mycket uppmärksamhet. Bakom den forna tempelvaktens långa man gömmer sig en lekfull vän med egen vilja, som är en trogen följeslagare till många hundvänner.
När man tittar på en shih tzu är det främst pälsen hos denna lilla fyrbenta vännen med en manköjd på cirka 27 cm som väcker uppseende. Hunden väger upp till 7,5 kg har härligt yppigt och långt hår. Samtidigt finns det finns gott om underull. Det finns shih tzuer i alla olika färger. Ofta är överhåret uppe på huvudet uppsatt eller klippt, så att “lejonhunden” kan se ordentligt. De hängande öronen syns nästan inte alls på grund av all päls. Den lilla hunden bär svansen över ryggen. I rasens standardbeskrivning sägs det att den har en ”arrogant attityd”.
Från klostret till soffan
Shih tzun kan blicka tillbaka på händelsesrik historia. Munkar i tibetanska kloster såg dess förfäder som ”Buddhas lejonhund”. Enligt legenden var Buddha omgiven av små hundar som kunde förvandlas till lejon vid fara. De tibetanska munkarna uppfödde de små fyrbenta vännerna som tempelhundar som skulle vakta de heliga platserna. Här hade de dessutom nytta av sin utmärkta hörsel, vilken är väldigt bra även jämfört med andra hundar. Från dessa tempeldjur stammar – förutom shih tzu – även den tibetanska terriern, lhasa apson och pekingesen. Förresten härstammar de båda vackra namnen “shih tzu” och lhasa apso sina vackra namn från denna tid. Båda betyder nämligen översatt “lejonhund”, där “shih tzu” är på kinesiska och “lhasa apso” på tibetanska. De små tempelhundarna kom förmodligen till kinas kejserliga hov under 1600-talet, som fortsatte uppfödningen av de karismatiska lyxhundarna. Först i början på 1900-talet tillät Kina export av dessa små hundar och de första exemplaren kom då till Europa och Amerika. I Storbritannien erkändes shih tzu 1929 som en egen ras. När kommunismen slog igenom i Kina 1949 gick många shih tzuer ett sorgligt öde till mötes. De ansågs vara “värdelösa” och dödades – det betydde då också slutet på de kinesiska uppfödningen, som hädanefter fortsatte i hela västvärlden.
Karaktär: lekfull och oberoende
Den lilla lejonhunden har ett mycket livligt temperament, men är inte nervös av sig. Den före detta tempelhunden är öppen och vänlig mot människor och djur, vilket även omfattar andra hundar. Trots all öppenhet och lekfullhet utstrålar shih tzun ofta en viss självständighet, som ibland tolkas som arrogans. Här lyser faktiskt även lite av lejonkaraktären igenom. Shih tzun verkar nämligen ibland mer som en katt än en hund, särskilt eftersom den inte är villig att underkasta sig i någon form. Men den påstådda arrogansen vägs dock mer än väl upp av dess glada lynne. En shih tzu sprider nästan alltid gott humör omkring sig, och med lite hundkunskap är uppfostran inget problem.
Hälsa: Kompetent uppfödning är den bästa förebyggande åtgärden
De vanligaste hälsorelaterade problem hos en shih tzu är den korta näsan, vilket leder till problem med andning och ögonproblem. Utlösande faktor för detta är en avelsframkallad brakycefali, vilket innebär att skallen är deformerad. Skallen är då för kort och bred. Detta blir uppenbart om man tittar på de hundarnas förfäder, vargen, i jämförelse med en shih tzu. Shih tzurer lider därför ofta av en förträngning i de övre luftvägarna, och även tårkanalerna är mer utsatta. Det är också shih tzu-valpköparnas ansvar att endast bestämma sig för en hund hos uppfödare, som vid valet av hundföräldrar lägger vikt vid ett hälsosamt uttryck hos shih tzu-standarden. Denna ras gillar inte värmen eftersom den har så mycket päls – på sommaren bör du därför planera in långa promenader tidigt på morgonen eller sent på kvällen. En shih tzu kan bli upp till 16 år gammal.
För en shih tzu är en kost som huvudsakligen består av kött och inte innehåller spannmål det bästa. När du ger torrfoder bör du särskilt se till att din lilla vän har tillgång till tillräckligt med vatten och dricker ordentligt. Det finns speciellt torrfoder för små hundar och till och med sådant som erbjuds exklusivt för shih tzuer, som då består av kroketter i anpassad form. Men se i alla fall alltid till att kött står överst på ingredienslistan. Eftersom små hundar har så tätt sittande tänder får de lätt tandsten. Därför bör du regelbundet ge hunden tandvårdssnacks. Om man redan vänjer valpen, blir det också lätt att borsta tänderna med en speciell hundtandkräm och fingertandborste. Små bitar av nötkött är också lämpliga att rengöra tänderna med.
Att vårda hårsvallet
Det är inget lurt med den fladdrande pälsen hos en shih tzu: Bakom den döljer sig faktiskt mycket arbete. Privata hundägare som inte går på utställningar med sin shih tzu kan gör pälsvården enklare för sig genom att regelbundet klippa den – då kan också hunden busa runt i både ute i skogen och där hemma. För utställningshundar är detta svårt eftersom den vackra pälsen då tar skada. Oavsett bör det långa håret klippas regelbundet så att det inte släpar i marken. Dessutom ska du se till att den lilla lejonhundens “man” inte hindrar den från att se världen – dessutom kan hår i ögonen leda till ögonirritation. En noggrann borstning och kamning varje vecka bör ingå i vårdrutinen för att förhindra att shih tzuns päls inte tovar sig. Särskilt benens insidor och bakom öronen bildas väldigt lätt tovor. Låt valpen tidigt vänja sig vid en noggrann genomgång av pälsen, så att den klarar av att bli ompysslad, en hårslinga för hårslinga. För att komma åt vissa ställen är det viktigt att din shih tzu även lär sig att lugnt ligga på sidan en stund. Leta igenom din hunds pälsa varje dag för att se om det fastnat kvistar eller annan smuts i den. Även parasitkontrollen bör göras regelbundet eftersom oväntade gäster, som till exempel fästingar, är svåra att hitta under den tjocka pälsen. Om smutsen från en upptäcktsfärd inte går att borta ur och du måste bada din shih tzu, är det bäst att använda ett speciellt hundschampo för långhåriga hundar. En stor fördel med den frodiga pälsen hos shih tzun är att den bara fäller väldigt lite eller inte fäller alls.
Uppfostran för smarta små vovvar
En shih tzu är lättlärd och lekfull, vilket gör uppfostran så mycket enklare. Men ibland kan hundens egensinniga lynne det vara en utmaning. Kärleksfull konsekvens är alltså det viktigaste för en framgångsrik uppfostran. Om du någon enstaka gång avviker från de fastställda reglerna kommer den kloka shih tzun att vilja dra nytta av det. Många av rasens representanter är också skickliga på att använda sitt söta utseende och försöker nå sitt mål genom att gny, puffa på dig eller lägga sig till med hundvalpsögon – det bästa är att du redan från början gör det klart och tydligt för valpen att detta beteende inte funkar genom att helt enkelt ignorerar skådespeleriet. Det bästa sättet att träna social färdighet är att regelbundet gå med din shih tzu på en hundkurs där den lär sig att umgås med hundar i alla storlekar på ett avslappnat sätt – utan rätt vanor under valpstadiet kan framför allt shih tzu-hanar bli dominanta längre fram.
Sysselsättning för den lilla allkonstnären
Shih tzun älskar långa promenader och lek – ofta ända upp i hög ålder. Dessutom har de små lejonhundarna ofta en förkärlek för vatten. Det räcker med en smutsig liten pöl för att shih tzun ska vilja rulla runt i den av hjärtans lust. Trots sin storlek är hundarna i grunden inga direkta soffpotatisar, även om de uppskattar en skön myseftermiddag. De är gärna fulla av upptäckariver när de är ute, men för hundar som ställs ut blir det svårare på grund av det långa håret, eftersom det alltid fastnar i varje spännande buske. Tränade shih tzuer följer även med hästälskare på kortare ridturer. Om du gillar att vara iväg ideellt med hunden, finns det massor med saker att hitta på med denna sympatiska lilla knatte. Bland annat är shih tzuer ofta perfekta som terapihundar. Deras lugna och öppna karaktär i kombination med det “söta” utseendet gör dem till utmärkta besökshundar på sjukhus, äldreboende eller barnhem – förutsatt att de genomgår lämplig utbildning och karaktärsprov.
Passar en shih tzu till mig?
Shih tzu passar bra till livliga familjer och till singlar som gillar att vara ute och resa med sin hund. Den passar även för nybörjare, förutsatt att de i förväg känner till den krävande pälsvården och är villiga att regelbundet lägga en hel del tid på den. Även om en shih tzu trivs i en lägenhet i stan, så uppskattar den naturligtvis en inhägnad trädgård. Om du bor i en hyreslägenhet, behöver du eventuellt ha ett skriftligt tillstånd från din hyresvärd att ha hund.
Ibland hör man att en shih tzu är en perfekt allergihund eftersom den inte hårar – men det är inte helt sant. Allergiker reagerar nämligen inte på hundhåret som sådant, utan på hundens saliv och hudavlagringar. Så innan en shih tzu flyttar in bör du därför vara säker på att ingen i familjen är allergisk. På tal om hår: Pälsvården är något som du medvetet behöver planera in under en lång tid. En valp som flyttar in vill bli aktiverad och ompysslad varje dag i upp till 17 år. Innan den flyttar in bör du också ha klart för dig var den ska ta vägen om du blir sjuk eller åker på semester. Om du kan tänka dig att semestra med hunden är det bra att redan i god tid ta reda på lämpliga hotell och resemöjligheter – tänk på att en shih tzu inte är särskilt förtjust i värme. Förutom basutrustningen i form av skålar, koppel, bilsäkerhet, filtar och korgar och naturligtvis de passande verktyg för att vårda din hund i form av borstar och kammar – eventuellt även en trimmer – tillkommer det också regelbundna kostnader för lämpligt hundfoder, leksaker samt kontroller hos veterinären, eventuella besök hos hundfrisören samt hundförsäkring. Vid sjukdom kan det uppstå oförutsedda veterinärkostnader.
Så här hittar du din shih tzu
Shih tzu är en populär hundras och därför hittar du oftast relativt snabbt valpar när du bestämmer dig för att en shih tzu ska bli en ny familjemedlem. Se upp för svarta får bland uppfödarna som förökar shih tzuer utan stamtavla och utan att vara medlem i en kennelklubb och som förmodligen säljer billigt. För dem handlar det inte om hundens och rasens välbefinnande utan bara om att tjäna pengar. En seriös uppfödare är medlem i en kennelklubb och kan, vilket är särskilt viktigt när det gäller en shih tzu, ge information om hälsotest för din valps respektive förfäder. På så vis minskar risken för genetiskt ärftliga sjukdomar. En uppfödare som bryr sig om sina skyddslingars välbefinnande ställer också gärna upp som din kontaktperson efter valpköpet och blir glad när du hör av dig och berättar hur din nya familjemedlem utvecklas. Det är ett bra tecken om uppfödaren tar dig lite på pulsen när det gäller djurhållningsvillkoren för att kunna säkerställa att valpen kommer i goda händer. När den avmaskade valpen flyttar bör du som regel alltid få stamtavlan, ett vaccinationspass med vaccinationsstämplar och naturligtvis köpeavtalet. De flesta hundar har ett chip och är registrerade, vilket är nödvändigt för resor inom Europa.
Om du vill ge en äldre hund ett nytt hem är det bäst att titta runt på Internet – där finns det många fyrbenta vänner som letar efter ett nytt hem. Men dessa hundar är ofta blandraser – så tänk alltid på att endast en shih tzu med stamtavla är också en shih tzu. Särskilt när det gäller ärftliga belastningar kan det även vara meningsfullt att kolla upp den ärftliga hälsan hos en vuxen hund. Men naturligtvis kan även en shih tzu-blandhund från djurskyddet linda dig runt tassarna och berika ditt liv. Det bästa sättet att ta reda på om den lilla lejonhunden passar dig och ditt och hur du lever ditt liv är att prata med den tidigare ägaren eller djurhemmet. En redan vuxen hund har förstås den fördelen att den oftast redan har fått en grundläggande träning. Det kan vara till hjälp särskilt för nybörjare – men det är inte säkert att den har lyckats. Så ibland lämnas även shih tzuer in på grund av att ägarna inte klarade av den smarta lilla parveln. I bästa fall har du därför möjlighet att lära känna din nya familjemedlem bättre och skaffa dig kunskaper innan den flyttar in.
Vi önskar dig en skön hundstund med din ovanliga shih tzu!
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.