Hårt skal, mjuk kärna: Rottweiler är en kraftig, orädd och självsäker hund som ibland varnar genom att visa tänderna som vakthund och polishund. Men som familjehund visar den tidigare kallade metzgerhunden (sv. slaktarhund) också sin mjuka sida: tillgiven, lojal och gosig!
Redan romarna uppskattade hundarnas stora styrka i kombination med sin smidighet och enorma uthållighet. Romerska herdar hölls sig med förfäderna till dagens rottweiler som vall- och herdehundar. Rottweiler tillhör därmed en av världens äldsta hundraser.
Med hjälp av de ihärdiga och orädda hundarna skickade romerska legionärer sina boskapsflockar till en rad olika boskapsmarknader runt om i det romerska riket. På så sätt kom dessa hundars förfäder även till den dåvarande riksstaden Rottweil, som fram till 1800-talet var ett viktigt centrum för boskapshandel och som till slut gav rasen sitt namn. Nötkreatur och får vallades från Rottweil till Breisgau, Alsace och Neckar-dalen. De lokala slaktare, som hade hand om boskapshandeln, insåg snabbt att denna ras hade ett högt bruksvärde och började föda upp dessa nyttiga arbetshundar.
Djuren, som kallades ”metzgerhundar”, har under flera århundraden fötts upp speciellt för uthållighet, förmåga att valla och intelligens. Tack vare sin uttalade vaksamhet, sin villkorslösa beskyddarinstinkt och sin höga arbetsförmåga blev de oumbärliga medhjälpare till de lokala slaktarna. De modiga och duktiga fyrbenta vännerna vallade och vaktade inte bara boskapen, utan försvarade också sin ägare och dess egendom mot rovdjur eller tjuvar. På de medeltida marknaderna, där boskapshandlarna och slaktare sålde sina varor, band de ett halsband med en läderpåse om sina hundar, för att förvara pengarna de fått in där. Inte ens de slugaste tjuvarna vågade närma sig denna kraftfulla och vaksamma hund.
Under den sena medeltiden spred sig den populära rasen rottweiler från boskapshandelscentret tyska Rottweil i Baden-Württemberg, till andra delar av landet. Kort därefter förlorade rasen dock sitt ursprungliga syfte; att bevaka och driva stora boskapsflockar. Uppkomsten av järnvägar och andra fordon gjorde det möjligt att transportera boskap på ett snabbare och mer effektivt sätt. Till skillnad från många av sina artfränder dog dock inte rottweiler ut som en eftertraktad rashund.
När polisen i början av 1900-talet testade olika hundraser för arbete i tjänst, såg man snabbt rottweilerns höga användarvärde. Redan 1910 erkändes den officiellt som tjänstehund. Än idag finns rottweilrar ofta i tjänst hos polis- och gränsbevakning.
Utseende
För sitt arbete som tjänstehund hos polis och militär har den kraftfulla rottweilern också de fysiskt de bästa förutsättningarna. Dess muskellösa kropp och kraftfulla, breda bett med 42 tänder inger respekt hos alla andra. Den kraftiga och tunga hunden är full av kraft och energi. Trots sin något satta kroppsbyggnad med en rak, fast rygg och ett brett, djupt bröst ser en rottweiler aldrig klumpig ut. Tvärtom förråder hunden med sin smidiga och uthålliga gång och kraftfulla fotleder sin rörlighet och uthållighet.
Hanhundar väger cirka 50 kg och har en mankhöjd på mellan 61 och 68 cm, tikar är något mindre med en mankhöjd på mellan 56 och 63 cm och väger 42 kg. Den täta, korta pälsen, som består av överhår och underull, är glänsande svart med mätta rödbruna tecken. Den så kallade branden på kinder, nosen, undersidan av halsen, bröstet och benen samt över ögonen och under svansroten skiljer sig tydligt från den djupa svarta grundfärgen. De triangulära, hängande öronen sitter högt på den medellånga och breda skallen. Dess välutvecklade nos, som också gör den predestinerad för att användas som spårhund, är snarare bred än rund. Den är, liksom de stadigt anliggande läpparna och tandköttet, mörkt svart.
Rottweiler – karaktär
FCI:s rasstandard, där hundrasen är erkänd under nummer 147 (grupp 2: pinscher, schnauzer, mollosser, schweiziska sennerhundar och hundar som liknar grand danois) beskriver rottweiler som en hund med ”vänlig och fridfull grundstämning”, som är tillgiven, barnälskande och lydig. Trots denna lugna och godmodiga kärna har rottweiler upprepade gånger fått dåligt rykte om sig och kallas numera listhund i vissa länder. I action- och skräckfilmer framställs den som det aggressiva och onda odjuret, och även i verkligheten har den upprepade gånger kommit på tal i samband med bitaattacker. Skulden för detta ligger hos människor som tidigare tränat upp rottweilrar till aggressiva bitmaskiner och betedde sig hänsynslöst med dem. Men även missförstådd djurkärlek, som hänger samman med bristande eller inkonsekvent uppfostran, ledde hos vissa hundar till aggressivt beteende.
Om rottweilerns i grunden goda natur kommer fram beror alltså, som hos de flesta hundraser, på ägarens beteende. I ansvarsfulla och erfarna händer, som ger den en konsekvent uppfostran, utvecklas rottweiler till en psykiskt stabil, arbetsglad och tillgiven hund som inte är farligare än någon annan hund i samma storlek. En väl socialiserad och uppfostrad rottweiler är till och med lämplig som familjehund. I denna roll är den en mycket trogen och pålitlig följeslagare. Även om den i regel bara underordnar sig en ledare, är den lojal och tillgiven mot andra medlemmar i sin familj. Den är öppen och mjuk mot familjens barn. Och även samexistensen med andra djur är i regel inga problem efter den vanliga tillvänjningen. Även om man inte kan tro det om den starka kroppen, så är rottweilern en lugn och avslappnad medboende som också gärna lägger sig ner och slappar då och då. Ute däremot är den sportiga och kraftfulla hunden mycket aktiv. Den älskar att leka och busa utomhus och njuter av kreativa idrottsprogram där den kan få utlopp för all sin energi.
Mångsidig, fysisk aktivitet gynnar också hunden psykiskt. När rottweiler är både fysiskt och mentalt utmanad är den lätthanterlig. Rottweiler är sällan nervösa eller ens aggressiva. De är misstänksamma mot främlingar, men välutbildade hundar är snarare distanserade och återhållsamma. Dess uttalade beskyddarinstinkt, modiga karaktär och inte minst dess fysiska styrka gör det visserligen möjligt för den att försvara sin egendom med alla medel, men den använder sig endast av dessa när ägaren kräver det. Framför allt är det psykisk styrka och viljan att arbeta som gör att rottweiler kan utföra alla uppgifter som anförtrotts den utan att klaga och som gör den till en idealisk tjänste-, bruks- och sällskapshund.
Rasproblematik
Oansvarig uppfödning, fel eller bristande uppfostran kan leda till farliga beteendemönster hos rottweilern. På grund av bristande uppfostran och en olämplig djurhållning, som redan nämnts, har rottweilern upprepade gånger orsakat bitattacker. Sedan 2001 har rottweilern tagits upp som listhund i vissa tyska förbundsländer, vilket innebär att det finns vissa begränsningar när det gäller djurhållningen. Bland annat måste man genomgå ett karaktärsprov och klara det. I Österrike krävs ett “hundkörkort” eller ett “bevis på kompetens” beroende på delstat för att ha en rottweiler. Också i Schweiz krävs tillstånd för djurhållning i tolv av tretton kantoner med raslistor. Innan du köper en rottweiler bör du därför informera dig om gällande bestämmelser.
Rottweiler – uppfödning och uppfostran
Inom rottweiler-uppfödningen spelar de egenskaper som krävs för att hunden ska kunna användas som tjänstehund fortfarande en avgörande roll. Förutom vaksamhet, mod och styrka lägger ansvarsfulla uppfödare stor vikt vid sina hundars psykiska motståndskraft och mentala styrka. Först och främst är det självsäkerheten och det balanserade sinnet som gör rottweilern till en trogen och pålitlig partner i tjänsten. Likaså är lydnad och viljan att underordna sig en ledare en av de grundläggande förutsättningarna för deras insats.
Rottweilern passar också bra som familjehund om den har ett starkt psyke, balanserat sinne och är lydig. För att främja dessa egenskaper krävs dock, som beskrivits inledningsvis, inte bara en seriös uppfödning, utan också en fast och konsekvent uppfostran. Det är viktigt att uppfostran och socialisering påbörjas redan när hunden är valp. Varje ung rottweiler är redo att ansluta sig till en flock och lära av den. Den temperamentsfulla och viljestark hunden måste i ett tidigt skede få veta sina gränser. Särskilt under de första nio månaderna måste den lära sig att begränsa sin styrka och följa sin människas instruktioner. Integreringen i familjen bör också ske så tidigt som möjligt. Den av naturen misstänksamma hunden bör läras att umgås med främlingar och nya situationer försiktigt, tålmodigt och med nödvändig konsekvens.
Medan en rottweiler av naturen redan har tillräckligt med beskyddande instinkt, blir den först en blid och vänlig ledsagar- och familjehund om den uppfostras korrekt. En tidigt socialiserad och välutbildad rottweiler kommer så småningom att bli till en trogen och tillgiven partner som orubbligt står vid sin ägares sida i alla situationer. På så vis berikar den säkerligen alla hundälskare.
Det säger sig självt att denna hundras inte lämpar sig för alla. Rottweiler behöver en erfaren hundledare som förutom sakkunskap också utstrålar lugn och sans. Denna självsäkra hund kommer definitivt inte att underordna sig personer som är osäkra eller nervösa. Dessutom bör personer som är intresserade av en rottweiler ha tillräckligt med styrka och stabilitet för att säkert kunna föra den kraftfulla hunden i kopplet. Särskilt hanhundar kan utveckla en enorm styrka med en kroppsvikt på över 50 kg. Därför är tikar mer lämpliga som familjehundar. Hur man tar hand om och uppfostrat en rottweiler på rätt sätt kan man läsa om på Svenska rottweilerklubbens hemsida.
Rottweiler – kost
Vid utfodringen av en rottweiler bör man ta hänsyn till olika faktorer, till exempel ålder, aktivitetsnivå och hälsotillstånd. Fodret ska vara omväxlande och innehålla mycket kött. Se också till att din hund alltid har tillgång till färskt vatten. I zooplus webbshop hittar du hundfoder för rottweiler som är exakt anpassat till deras näringsbehov.
Särskilt för unga hundar är regelbunden träning oumbärlig så att rörelseapparaten kan utvecklas i enlighet med kroppsmassan. Dessutom ser det till att din fyrbenta vän håller sig i form även när den blir äldre. Om din rottweiler är en mer aktiv hund, bör den få i sig mer kolhydrater för att få energi. För lugnare hundar bör kolhydratintaget minskas något, annars kan det leda till övervikt. Detta bör undvikas för att förhindra problem med rörelseapparaten.
Hälsa och skötsel
Det är alltså inte är helt problemfritt att hålla och träna denna speciella hundras och den kan åtminstone vara en utmaning. I gengäld är den fysiska skötseln av rottweiler mycket låg. Den korta pälsen behöver bara borstas ibland och behöver endast masseras regelbundet med handskar med gumminoppor under pälsbytet.
Även mot sjukdomar är den robusta och muskulösa rottweilern ganska motståndskraftig. Precis som många andra hundar i samma storlek och vikt visar dock även rottweiler en viss känslighet för armbågs- och höftledsdysplasi (ED/HD). Det krävs därför en röntgenundersökning som en del av avelsprövningen för att upptäcka den genetiska predispositionen för en sådan ledsjukdom. Under de senaste åren har det också blivit allt vanligare att diagnostisera hjärtsjukdomar hos rottweiler, till exempel en hjärtsvikt.
I allmänhet kan risken för en sjukdom minimeras – precis som hos oss människor – med rätt kost och ett balanserat motionsprogram. Särskilt rottweiler, som inte hålls som tjänstehundar, utan som rena familjehundar, behöver fysisk och mental sysselsättning. Lydnad, spårarbete eller agility är bra aktiviteter. Rottweilern själv, som också gillar att jogga med sin ägare, är inte nödvändigtvis tillfredsställd med att bara springa, utan vill hellre utföra en uppgift. På så sätt är den gemensamma motionen också avgörande för en god relation mellan människa och hund.
Människor som har tillräckligt med lust och tid att ägna sig åt denna utmanande ras, som ger den en suverän och konsekvent uppfostran, ger den ett nära familjeband och ett omfattande fysiskt och mentalt uppdrag, kommer med rottweilern så småningom att ha en hund vid sin sida som inte bara skyddar dem, utan som framför allt är en pålitlig, vänlig och mild vän. En hund som inte bara på grund av sin styrka får hundälskare på fall.
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.