Jack Russell Terrier

Jack russell terrier hundras

Liten men oj: Jack Russell Terriern är en rörelseglad, vänlig ras med ett stort temperament.

Liten, smart och livlig – denna fortfarande unga ras har ett stort antal fans bland hundvännerna. Jack russell terrier är en egen, självständig ras med brittiska rötter som erkändes av FCI år 2000. Det som skiljer en jack russel terrier från dess nära släkting parson russell terrier är de korta benen.

Översikt av Jack Russell Terrier

Kort info: Jack Russell Terriern är en aktiv, vänlig ras med ett stort behov av rörelse och en stark jaktinstinkt. Med lämplig hunderfarenhet och konsekvent uppfostran kan en Jack Russell Terrier  även passa som familjehund.
Mankhöjd: 25 till 30 cm
Vikt: fem till sex kilogram (beroende på storlek).
Genomsnittlig livslängd: 13 till 16 år
Pris: Runt 10000 Kr
Temperament: vänlig, aktiv, jaktinstinkt
Päls: slät-, sträv- eller borstig
Pälsfärg: mestadels vit med svarta eller bruna teckningar
Utbildningsbehov: medel
Skötselbehov: veckovis pälsomsorg
Behov av motion: hög
Ursprung: England och Australien

Historia

Rasen har fått sitt namn efter mannen som avlade fram den: John (med smeknamnet ”Jack”) Russell (1795–1883). 1819 flyttade foxterrier-tiken ”Trump” hem till honom i Oxford. Hon räknas som stammoder till alla nuvarande jack russell terrier och parson russell terrier. Rasen i sin nuvarande form har trots de brittiska rötterna sitt ursprung i Australien, eftersom hundarna främst avlades där. Anledningen till detta ligger i rasens användningsområde: en jack russell terrier är en typisk jakthund vars förfäder främst användes till rävjakt i Australien. Detta blev nödvändigt eftersom engelska invandrare runt 1850 släppte ut två rävar på den femte kontinenten – den inhemska dingon var inte något lockande byte för de mänskliga jägarna.

Men rävarna förökade sig explosionsartat utan sina naturliga fiender, och inom kort började folk kräva att de skulle decimeras. Därför efterfrågades jakthundar som var så små att de passade in i de underjordiska kanin- eller vombat-bon som rävarna bodde i, men som ändå kunde springa långa sträckor. Jämfört med den långbenta parson russell terriern ligger den mindre jack russel terriern med sina korta ben nosen före på det här området. Jack russell terrierns officiella historia börjar först 1972 när ”Jack Russell Terrier Club of Australia” grundades.

Även idag är Australien det mest inflytelserika landet när det gäller rasens utveckling. De små energipaketen blev också berömda genom den amerikanska tv-serien ”Frasier” där hunden Moose sågs av otaliga tittare i 192 avsnitt och därmed blev till en fyrbent Hollywoodstjärna. Jack russell terrier används än idag till att jaga rävar, grävlingar och murmeldjur. Men den glada och positiva hunden har med tiden blivit mycket populär som sällskaps- och familjehund också.

Jack Russell Terrier ståendes på en gräsmatta © deviddo / stock.adobe.com
Jack Russell Terriern finns med olika pälstyper: Pälsen kan vara antingen kort och slät eller lite längre och strävhårig.

Utseende

Kroppsbyggnad: liten och smidig

En jack russell terrier nosar alltid nära marken när den är ute på sina älskade upptäcktsfärder: de livliga hundarnas mankhöjd ligger enligt avelsstandarden mellan 25 och 30 cm. Deras idealvikt ligger mellan 5 och 6 kg. På grund av de korta benen är hundarna längre än de är höga. Bröstkorgens omkrets ligger mellan 40 och 43 cm och är särskilt relevant för rasen med tanke på att den används till grytjakt: en större bröstkorg skulle hindra terriern från att springa genom rävgryten. De V-formade öronen bär jack russell terriern övertippade framåt. När hunden flänger runt, vilket den gör både ofta och gärna, så bär den svansen upprest, men när hunden vilar hänger svansen ner.

Päls och färger

Typiskt för rasen är också den typiska färgkombinationen av övervägande vit päls med tecken eller fläckar i olika nyanser som svart, brunt och gulrött (tan). Fläckarna kan vara utspridda som kofläckar eller koncentrerade på några få ställen – extra snyggt är det med en fläck runt ena ögat – men andelen vitt måste alltid dominera. Pälsens struktur kan vara slät, sträv eller raggig.

Jack Russell Terrierns uppförande och karaktär

En jack russell terrier ser kanske liten och söt ut, men i bröstet bultar ett ivrigt jägarhjärta. Denna kombination leder tyvärr ofta till att man underskattar rasens rörelsebehov och vad som krävs för att hålla den. Denna fyrfoting är livlig, mycket aktiv och allt annat än en soffpotatis. Den temperamentfulla hunden kännetecknas dessutom av en stark vilja. Även om rasen i princip betraktas som barnvänlig bör man ändå vara försiktig, särskilt när det gäller små barn.

Förutom en konsekvent uppfostran behöver den lilla hunden framför allt: motion, motion, motion! Om den socialiseras som valp är den i regel social gentemot andra hundar, men inför smådjur eller katter, framför allt utanför den ”egna” familjen, tar jaktinstinkten snabbt överhanden. En välbalanserad jack russell terrier är en ren glädje för sina tvåbenta vänner: den är vänlig, social, orädd och arbetsvillig.

Hur man uppfostrar en jack russell terrier

Uppfostran ska alltid vara kärleksfull och konsekvent och ta hänsyn till den livliga jack russell terrierns utpräglade jaktinstinkt. ”Nej” måste alltid betyda nej – en inkonsekvent uppfostran använder den smarta hunden gärna för att själv ta ledningen i relationen mellan människa och djur. Det är bäst att vänja hundarna vid andra smådjur redan när de är valpar – i vuxen ålder är det mycket svårt för den ivrige jägaren att vänja sig vid katter och andra djur som den ser som ett möjligt ”byte”. Precis som vuxna hundar behöver valparna en omedelbar reaktion för att lära sig vad som är önskat och vad som är oönskat beteende. Och att man förblir konsekvent är A och O. Viktigt: Red ut vad som är oönskat beteende tillsammans med alla familjemedlemmar redan i valpåldern. Om hunden får sova i sängen när den är en liten valp så kommer den alltid att kräva det. Om du reagerar på den unga hundens försiktiga skällande genom att skänka det uppmärksamhet, så riskerar du att få en stor hund som skäller högt och hela tiden.

Det rekommenderas starkt att gå på valp- eller hundskola. Där får din nya familjemedlem oftast inte bara träffa hundar av andra raser så den blir mer avslappnad i umgänget med andra fyrbeningar, utan den får öva in grundläggande kommandon också som ”sitt” eller ”plats” plus inkallning, vilket gör vardagen enklare för dig. För övrigt stärker det gemensamma lärandet bandet mellan dig och hunden. Helst bör du redan innan nykomlingen flyttar in leta upp en kompetent hundskola, där tränaren ger klara och vettiga svar på dina frågor och där du får intrycket av att fokus ligger på kontrollerad lek och inlärning.

Aktivitet för energipaket

De här små energipaketen älskar mycket action! Om de inte får någon action utvecklar de ofta beteendeproblem eller övervikt. För att din hund ska få tillräckligt med motion kan man utöver långa promenader med mycket tid och plats för att gräva och nosa runt även rekommendera hundsporter som agility eller freestyle, för där får hunden träna sitt vakna intellekt också. Din jack russell terrier följer gärna med dig på joggingturer! De utmärkta spårhundarna uppskattar spårningslekar där det gäller att hitta gömda föremål eller hundgodis.

Med all den energi som finns är det viktigt att du också ger din hund lugn och ro. I praktiken innebär det till exempel: Bollspel – ja tack! Men helst kontrollerat, det vill säga bollen plockas till exempel upp först på ditt kommando. Kontrollerad lek förhindrar att hunden blir för uppspelt, samtidigt som den får röra på sig. Lekar som ger mental stimulans är viktigt för att hunden ska bli lycklig, men också för att du och hunden ska växa tillsammans som team. Du kan givetvis träna in en massa tricks med din hund också – klickerträning brukar hundarna uppskatta väldigt mycket! En aktiv och väluppfostrad jack russell terrier är en fantastisk följeslagare i alla livssituationer.

en lycklig jack russell terrier som leker i gräset © alexei_tm / stock.adobe.com
En viljestark energiknippe: Jack Russell behöver förutom tillräcklig sysselsättning även en konsekvent, men kärleksfull uppfostran.

Jack russell terrierns kost och hälsa

Hundens kost beror på olika faktorer, som hälsotillståndet, åldern och aktivitetsnivån. Särskilt den sistnämnda faktorn är extra viktig för de små energipaketen, varför en jack russell terrier i regel behöver ett ökat energiintag. Men man kan inte utgå ifrån att så är fallet för alla hundar. I allmänhet bör kosten innehålla cirka 70 % kött. Om du ger din fyrbenta vän torrfoder och/eller våtfoder är en ren smaksak. Man bör dock alltid vara noga med att fodret är av hög kvalitet. BARF-utfodring (biologiskt artanpassad råutfodring) är ett annat utfodringsalternativ som är lämpligt för en jack russel terrier. I vår hund-shop hittar du hundfoder speciellt för jack russell terrier.

Jack russell terrier har en tendens att utveckla allergiska hudsjukdomar, som i vissa fall beror på intolerans mot vissa foderingredienser. Om det finns tecken på foderintolerans, till exempel hudreaktioner eller mag- och tarmbesvär, måste man leta efter orsaken. Det görs bäst genom en uteslutningsdiet. De allergiframkallande foderingredienserna måste sedan undvikas i framtiden. Vid spannmålsintolerans kan man till exempel byta till spannmålsfritt hundfoder. Du bör hålla koll på tillräcklig motion och en kost som är anpassad till den låga kroppsvikten, annars har de små kraftpaketen en tendens att snabbt bli överviktiga.

Hur gammal blir en Jack Russell Terrier?

I grund och botten är en jack russell terrier ett robust djur som kan bli mer än 15 år gammalt med bra skötsel och artanpassad kost.

Sjukdomar som är typiska för rasen

Tyvärr finns det en del sjukdomar som är typiska för rasen. Risken för dem kan dock minimeras genom att köpa av en ansvarsfull uppfödare. Precis som vissa andra terrier-raser har jack russell en tendens till ataxi och myelopati. Symptom på dessa neurologiska sjukdomar kan vara rörelsestörningar och muskeldarrningar. Allergiska hudsjukdomar (atopi) kan också förekomma. Vid en patellaluxation går knäskålen ur led, och hunden går då ofta på bara tre ben, för att avlasta det drabbade benet. Ett kirurgiskt ingrepp kan göra din skyddsling fullt frisk igen.

Pälsvård: helst en gång i veckan

Hundens päls består av täckhår och underull och kräver regelbunden pälsvård. Pälsvården går lättast på hundar med slät eller raggig päls, eftersom det räcker med att borsta dem – men å andra sidan fäller de mer hår än sina strävhåriga släktingar. Ju oftare du använder kammen och gummiskrapan, desto färre hår hittar du i din bostad. Förutom kamningen varje vecka bör du även trimma din strävhåriga jack russel terrier regelbundet – helst hos ett proffs, som kanske kan ge dig instruktioner också. Trimningen gör att gamla och lösa täckhår tas bort, så att pälsen kan förnyas. Ögon, öron och klor bör man helst ta sig en snabbtitt på varje dag, så att du kan agera direkt om du ser några förändringar, till exempel på grund av kvalster.

Passar en jack russell terrier till mig?

Tycker du om att vara aktiv och att vara utomhus? Då är en jack russell terrier en utmärkt följeslagare! En väluppfostrad hund av denna livliga ras passar även utmärkt som familjehund: långa utflykter, joggingrundor, bus med barnen – den lilla familjemedlemmen är gärna med på alla aktiviteter med action! Om du hellre tar korta promenader är det bättre att välja en lugnare hundras, eftersom en jack russell terrier alltid behöver tillräckligt med fysisk aktivitet.

Har du redan andra husdjur? En terrier som har vuxit upp med katter kan mycket väl bli vän med katter. Men i princip bör man alltid vara försiktig när de passionerade jägarna lever tillsammans med ett potentiellt ”byte”. För nybörjare lämpar sig en jack russel terrier som förstagångshund bara om nybörjaren först har studerat rasen och dess behov, och särskilt då vad som krävs för en perfekt uppfostran. En bra informationskälla är föreningar för uppfödare och rasklubbar, lokala uppfödare och naturligtvis även andra jack russell-fans med erfarenhet.

Innan hunden flyttar in

Eftersom en jack russell terrier har en förväntad livslängd på upp till 15 år bör man fundera noga innan man låter hunden flytta in. Ta i förväg reda på vem som kan ta hand om hunden om du blir sjuk eller åker på semester. Om du redan har barn bör du ställa upp klara regler innan hunden flyttar in och lära barnen att umgås med den nya familjemedlemmen på ett ansvarsfullt sätt. Om barnen bemöter nykomlingen med respekt finns det oftast inget som står i vägen för en långvarig vänskap: Barn och hundar kan bli ett fantastiskt team!

Kan du tänka dig att åka på semester med din fyrbenta vän? Nu för tiden finns det många hotell som gärna välkomnar din familj inklusive hunden! Förutom basutrustningenkoppel, korg, kammar och borstar, klotång, filtar, transportkorgar till bilen etc. – så tillkommer även regelbundna kostnader för ett artanpassat djurfoder och veterinärundersökningar. De sistnämnda kan naturligtvis också tidvis bli dyrare om hunden drabbas av oväntade sjukdomar. Ta också reda på om någon familjemedlem är allergisk mot hundar och, om så behövs, om din hyresvärd tillåter hundar. Naturligtvis bör du också göra en realistisk uppskattning av om du har tid att tillgodose rasens behov – dagligen och under många år.

Hur man köper en Jack Russell Terrier

Den som letar efter en jack russell terrier bör leta efter en seriös uppfödare. Eftersom hundrasen är mycket populär finns det tyvärr många svarta får också bland uppfödarna som främst är ute efter att göra största möjliga vinst. Nackdelarna med dem är inte bara den förlorade rasstandarden – seriösa uppfödare är noga med att välja rastypiska avelshundar – utan också att valparnas och föräldrarnas hälsa blir lidande. Oseriösa uppfödare håller ofta djuren under dåliga förhållanden och utan hänsyn till en artanpassad sysselsättning.

Moderdjuren får knappt möjlighet att återhämta sig efter födseln innan de ska paras igen så snabbt som möjligt. Dessutom skiljs valparna ofta alltför tidigt från modern, vilket förutom hälsorisker också medför problem i valparnas sociala beteende. Seriösa uppfödare är medlemmar i en förening eller hundklubb och åtar sig att följa deras riktlinjer för djurets och rasens bästa.

Hos en uppfödare som bryr sig om hundarnas välbefinnande har du möjlighet att träffa valparna, föräldrarna och syskonen hemma hos uppfödaren. En seriös uppfödare svarar gärna på frågor om avelsdjurens hälsovård eller kost och är inte bara en säljare, utan även en person du kan fråga om allt som gäller din nya valp. Dessutom frågar en bra uppfödare gärna om sin skyddslings framtida levnadssituation, om hur du bor och om dina fritidsaktiviteter, för naturligtvis ingår det i en ansvarsfull uppfödning också att man hittar bästa möjliga hem för sina valpar. Landets uppfödarföreningar för rasen kan hjälpa dig att hitta seriösa uppfödare nära dig.

En Jack Russel från djurhemmet

Om du inte absolut måste ha en valp kan du också söka efter särskilda djurskyddsföreningar för jack russell terrier som omplacerar äldre djur, och ibland även blandrashundar, till ett bra nytt hem. Då och då hittar man även hundar av denna ras på djurhem. Sådana hundar kan ha vissa särdrag i sin karaktär beroende på deras historia, men de blir i regel extra glada över ett nytt hem – djurskyddsföreningen kommer i regel att hjälpa dig med att ta reda på om den här fyrbenta vännen passar dig.

Vi önskar dig många spännande äventyr tillsammans med din jack russell terrier!

Våra mest populära inlägg
11 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.

10 min

Malteser

Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.