Finsk lapphund (suomenlapinkoira) This article is verified by a vet

Den vänliga och godmodiga, vackra Finska Lapphunden får allt fler fans även utanför sitt hemland Finland. Om du är intresserad av den här hundrasen bör du ha en sak gemensamt med den: kärleken till att vara ute i naturen.

Finsk lapphund på en äng

Finska lapphunden är en fantastisk familjehund med en atletisk natur.

Utseende: vilka yttre kännetecken har den finska lapphunden?

Den medelstora finska lapphunden når en längd på cirka 49 centimeter (hanar) eller 44 centimeter (tikar) och en vikt på mellan 16 och 25 kg.

På grund av sitt mestadels kalla hemland har den finska lapphunden en tät, medellång päls som skyddar den mot kyla. När det gäller färger är den finska lapphunden känd för sitt breda färgspektrum. Det finns få andra hundraser som kan vara så färgglada som den finska lapphunden.

Den finska lapphundens svans är normalt medellång och tjock.

Renrasig vuxen Finnischer Lapphund utomhus i naturen © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com
Finska lapphunden kan ha olika pälsfärger.

Karaktär: godmodig atlet

Som en aktiv vallhund är den finska lapphunden en vänlig och uppmärksam hund. Den kännetecknas också av intelligens, mildhet och nyfikenhet, vilket gör den till ett bra sällskapsdjur.

Med dessa egenskaper är den finska lapphunden också lämplig som vakthund, eftersom den uppmärksammar främlingar genom att skälla. Den är dock inte skällig och behåller lugnet även i ovana situationer.

Finsk lapphund är snäll mot barn och är också bra med äldre eller fysiskt funktionshindrade personer. Den kan också leva tillsammans med andra husdjur, förutsatt att du socialiserar hunden från valpstadiet.

Djurhållning: vänlig men bestämd fostran

Den ursprungliga vallhunden är ivrig att lära sig och mycket samarbetsvillig. Redan när den är valp eller unghund ska du se till att reglera hundens skällande.

Är den finska lapphunden en bra förstahund?

Även nybörjare kan klara att fostra en finsk lapphund. Det bästa är dock att ta professionell hjälp i form av valplekstunder och valpkurser.

Du ska också läsa på om hunduppfostran för att göra den kloka hunden rättvisa. Annars kommer din finska lapphund snabbt att genomskåda eventuella svagheter i din uppfostran och utnyttja dessa.

Så låt dig inte luras av hundens charm. Denna känsliga och vänliga hund kräver emellertid inte att du är sträng.

Motion och aktiviteter: hur mycket motion behöver en finsk lapphund?

Finsk lapphund är en av de aktiva och motionsälskande raserna och behöver tillräckligt med fysisk och mental träning. Med denna sportiga kompis vid din sida kan du välja mellan flera olika gemensamma aktiviteter.

Även om rasen inte är särskilt utbredd globalt har finska lapphundar upprepade gånger utmärkt sig i sportaktiviteter – till exempel i agility- eller vallhundstävlingar.

Sportig allroundhund

Lapphunden passar också för lydnad eller som terapihund på äldreboenden eller i skolor. Naturligtvis följer den också gärna med på promenader eller joggingturer. Din hunds hälsa är viktig i detta sammanhang.

Kom ihåg att även utmana hunden mentalt. Andra alternativ för hundsport är dogdancing, nosarbete och mycket mer. Ta tillsammans reda på vad du och din hund tycker om och prova något nytt då och då.

Men din finska lapphund behöver också tid för att koppla av, för att hålla sig lugn och inte överanstränga sig. En mysig eftermiddag med mys och gos ska därför också vara en del av den dagliga rutinen.

Kost: vad äter den finska lapphunden?

Oavsett om du väljer våtfoder eller torrfoder – för att hålla din finska lapphund frisk under lång tid ska du vara noga med att ge den rätt mat. Det är viktigt att ingredienserna är av god kvalitet och att foderstaten är balanserad.

Liksom med alla andra hundraser ska du inte bara ta hänsyn till hundens ålder och vikt, utan också till dess aktivitetsnivå. Den finska lapphunden har annars inga särskilda krav på foder.

Håll ett öga på vikten

Trots den yviga pälsen ska midjan vara smal. Det är lämpligt att väga hunden och registrera vikten varje månad. För att undvika övervikt ska du tänka på att även godis räknas in i dagsransonen.

Din hund ska också alltid ha tillgång till färskt dricksvatten. Detta gäller även under längre utflykter.

Skötsel: är den finska lapphunden lättskött?

Trots den vackra, frodiga pälsen är pälsvården hos den finska lapphunden ganska enkel. Som regel räcker det att borsta hundens päls noggrant en eller två gånger i veckan för att förhindra tovor. Eftersom dessa ofta förekommer bakom öronen eller vid ljumskarna är det bra att titta där lite oftare. Hjälp din hund genom att borsta den under fällningen för att skynda på processen lite.

Om du sköter om din hund regelbundet behöver den bara badas om den är mycket smutsig. Kom ihåg: om du badar din hund för ofta kan det irritera huden.

Förutom pälsen bör du också kontrollera hundens ögon, öron och klor med jämna mellanrum. Klor som är för långa kan du korta med en klosax eller en klofil.

Hälsa: en robust hundras

Den finska lapphunden anses allmänt vara en robust ras som kan uppnå en medelålder på tolv till 14 år.

Det finns dock vissa anlag för ärftliga sjukdomar som kan begränsa livskvaliteten. Till dessa hör de två ögonsjukdomarna progressiv retinal atrofi (prcd-PRA) och grå starr, som i värsta fall kan leda till blindhet hos din hund. Även fall av höftledsdysplasi (HD) är kända.

Det är därför viktigt att du tar reda på mer om föräldradjuren och gentester av dessa innan du köper hund.

Historia: renhund från Norden

Förfäderna till dagens finska lapphund kom troligen med samerna i samband med att de vandrade upp till Skandinavien som jägarfolk, och användes då som jakt- och vakthundar. När samerna senare övergick till renskötsel blev hundens huvudsyssla i stället renvallning.

Hundarnas förmåga att utföra sina uppgifter var viktigare än deras utseende, vilket ledde till att rasen under lång tid hade ett varierande utseende. Det var först 1945 som de första standarderna togs fram av Finska Kennelklubben.

Från vallhund till sällskapshund

Det var inte förrän på 1960-talet som rasen delades upp i lapsk vallhund och lapphund – sedan 1993 kallas rasen officiellt finsk lapphund.

Under de senaste årtiondena har den finska lapphunden blivit allt mindre viktig som renhund, även om den fortfarande är mycket populär och välkänd i sitt hemland. Där föds över 1 000 valpar av rasen varje år. Idag är ”suomenlapinkoira” (dess finska namn) i första hand en sällskapshund.

Köpa: var hittar jag en finsk lapphund?

När du köper en valp, se till att du väljer en seriös uppfödare som är medlem i en klubb. Då kan du stötta deras arbete med att skapa de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt hundliv. Observera dock att denna nordiska ras inte föds upp i alla länder och att du kan behöva resa långt för att köpa en valp.

Om detta inte är ett problem ska du besöka uppfödaren i hemmet och se föräldradjuren och valparna på nära håll. Det är det bästa tillfället att ställa alla frågor om rasen och djurens hälsa.

Hur dyr är en finsk lapphund?

Priserna för en valp kan variera mycket, men ligger i genomsnitt på ca 1 200 euro. Därutöver tillkommer startkostnader (t.ex. för matskålar, koppel, halsband) och löpande kostnader för foder och veterinärundersökningar.

Alternativt kan du också adoptera en vuxen finsk lapphund. Då kan kontakta ett lokalt djurhem eller vända dig till nordiska hundklubbar. Dessa kan ha möjlighet att förmedla en vuxen hund.

Finsk lapphund hoppar över ett agilityhinder © Juha Saastamoinen / stock.adobe.com
Den finska lapphunden gillar det sportiga.

Slutsats: passar den finska lapphunden för mig?

Denna mångsidiga hundras är den perfekta följeslagaren för människor som tycker om att vara utomhus med dem. Helst ska du redan ha lite hundvana innan du låter den före detta vallhunden flytta in hos dig.

Ambitiösa hundnybörjare kan också våga sig på en framtid tillsammans med den smarta lapphunden, förutsatt att de har övervägt beslutet noga och har stöd av erfarna människor i sin närhet eller på en hundklubb.

Den finska lapphunden är perfekt för aktiva familjer, även med små barn. Den är en utmärkt följeslagare vid många utomhusaktiviteter och lämpar sig även som vakthund. Nära familjekontakt är viktigt för denna pälskling: den gillar att vara med överallt.

Kort beskrivning av den finska lapphunden

Sammanfattning:finsk lapphund (suomenlapinkoira), vall- och sällskapshund
Mankhöjd:49 cm (hanhundar), 44 cm (tikar)
Vikt:mellan 16 och 25 kg
Genomsnittlig livslängd:i genomsnitt 12 till 14 år
Pris:från 12 000 SEK
Karaktär:vänlig, aktiv, smart
Päls:tjock päls, mestadels slät
Pälsfärg:olika
Behov av uppfostran:medelhög
Behov av skötsel:litet till medel
Behov av rörelse:hög
Härkomst:Finland

Franziska G., Veterinär
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jag utbildade mig till veterinär vid Justus-Liebig-Universitet i Giessen. Där kunde jag samla medicinsk erfarenhet inom olika områden, som smådjur, stora djur och exotiska djur samt farmakologi, patologi och livsmedelshygien. Sedan dess arbetar jag inte bara som veterinärförfattare utan också med min vetenskapligt baserade avhandling. Mitt mål är att i framtiden skydda djur bättre mot patogena bakterier. Förutom mina kunskaper som veterinär drar jag också nytta av mina egna erfarenheter som lycklig hundägare och kan därför förstå rädslor och problem samt andra viktiga frågor om djurhälsa och utreda dessa.


Våra mest populära inlägg
10 min

Malteser

Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.

11 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.