Golden Retriever
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
© Tom Bayer / stock.adobe.com
Cirka sex kilo, tätt packad pudel-power – den lilla dvärgpudeln förenar den ädla rasens alla fördelar i sig och är mycket populär. Inte konstigt: den kloka hunden är inte bara smart, utan en äkta multitalang, som gärna följer med sin familj överallt.
Dvärgpudeln står med en mankhöjd på upptill 35 centimeter och en vikt på maximal 6 kilogram vid den gyllene mitten av pudelstorlekar.
Utöver dvärgpudeln finns med en vikt på upptill 10 kilogram den något större liten pudel. Utöver det finns storpudeln eller kungspudeln med en vikt på upptill 25 kilogram och en mankhöjd på upptill 45 centimeter. Sist finns toypudeln som med en vikt på maximal 4 kilogram är den minsta representanten för rasen.
Oberoende om dvärg- eller storpudeln: I kärnan är en pudel alltid en pudel. Och alla representanter av dessa raser har den typiska krulliga pälsen. Här skiljer man mellan ullpudel och snörpudel. Ullpudlar har en päls med fin ullig struktur som krullar sig mycket. Och den ger nästan inte efter när man trycker med handen. Även snörpudlar har en yvig päls. Den bildar de namngivande snören som är minst 20 centimeter långa.
Dvärgpudlar finns i flera färger. Svart, brun, silver, vit och fawn (apricot och röd) samt med de mönstrade svart-loh-färgad och svart-vit fläckade pälsteckningen. Den senare kallas för “Harlekin”.
Rasen har, på grund av utställningshundens extravaganta utseende, ofta fått ryktet av en bortskämd hund. Dvärgpudeln drabbas snabbt av fördomen av en ren “mormors-hund”. Många hundvänner skräms bort av dessa kliché-artiga pudel-fördomar. Egentligen är dvärgpudeln en glad, klok och naturälskande hund, som gärna följer med sin människa genom vått och torrt.
De går bra ihop med främmande hundar, medan den visar sig mot främmande människor mest likgiltig. Dvärgpudlar är vaksamma men inte aggressiva. I motsats till de större pudlarna har de ett mer livligt sätt. De har inga höga krav på den dagliga motionen och har bara i sällsynta fall en jaktdrift.
De minutiöst klippta pudlarna ger intrycket av att ha mer krävande pälsvård. Detta är knappast komplicerat med en kortskuren dvärgspudel. Dessutom har rasen den stora fördelen att den inte har någon underull och inte fäller. Detta gläder människor som inte vill ta bort hår från kläder och inredning flera gånger om dagen.
Pälsen kräver dock regelbunden borstning och kamning. I genomsnitt varannan månad, senast var tredje månad, bör din dvärgspudel klippas professionellt.
Du kan göra detta själv om du får bra vägledning till att börja med och en professionell hundtrimmer. Det finns många möjliga päls frisyrer för dvärgpudlar. Dessa inkluderar till exempel fårsnittet, där pälsen rakas till en längd utan att klippa ben, tassar och ansikte.
Dvärgpudelägare som vill visa sin älskling på en utställning bör förstås först ta reda på hundtrimmarnas pudelklippningsrepertoar. Allt annat kan bestämmas fritt efter smak.
Kontrollera öronen regelbundet för Parasiter eller löst hår för att förhindra inflammation.
För att garantera en hälsosam kost bör du använda ett rasanpassat foder som är anpassas till rasens ålder och energinivå. Upp till sex månaders ålder är det bäst att ge en portion tre till fyra gånger om dagen. Därefter räcker det med två portioner under dagen. Vänj även din dvärgpudel vid en fast, ostörd matplats.
Tips: Mata inte alltid exakt samma tid. På så sätt kan du förhindra att din fyrbenta vän börjar skälla för sin ranson. Inkludera alltid hundsnacks i din hunds dagliga ranson för att undvika fetma.
Till exempel är naturliga tuggor som grisöron lämpliga för tandvård. Alternativt kan du ge din dvärgpudel snacks som är bra för tänderna. Din lockiga följeslagare ska alltid ha dricksvatten lätt tillgängligt.
Dvärgpudlar är små allroundpudlar och passar därför många hundälskare. De gillar alltid att vara mitt i packningen. Därför är en dvärgpudel väl lämpad för familjer eller singlar som vill spendera mycket tid med dem.
Eftersom dvärgpudeln inte fäller, sägs det ofta att det är den idealiska hunden för allergiker. Detta är dock inte nödvändigtvis sant. Förutom hudflagorna kan allergiker även reagera på saliven. Men de som är allergiska enbart mot mjäll gynnas. Dvärgpudeln tappar knappast dessa på grund av bristen på hårbyte. Icke desto mindre, spela det säkert och låt alla testa för allergier mot hundar innan en valp flyttar in.
Eftersom en dvärgpudel gillar att vara med sin familj, kan långvarig separation vara mycket stressande för rasen. Det är därför bäst att ordna eventuella lösningar innan din hund flyttar in.
Numera kan fyrbenta vänner lätt vara med på på många resor. Det finns ett antal lämpliga semestermål för detta. Ett annat bra alternativ skulle vara att placera dem hos personer som dvärgpudeln redan känner. Till exempel, mormor/morfar eller en vän.
Planera också grundläggande utrustning för din framtida rumskamrat. Dessa inkluderar: skålar, valpmat, Halsband, sele och koppel, Hund säng eller filt, grooming tillbehör, en speciell fästingpincett, Tillbehör för bilresor och leksaker.
Ta även reda på försäkringar för hundar och vad som gäller i din region för att bli hund förälder. Förutom kostnaden för foder av hög kvalitet, överväga även den årliga Veterinär besöket och dess eventuella kostnader vid sjukdom.
Det är generellt sant att ju större pudel, desto lättare är den att träna. Men inte ens en dvärgpudel ställer dig inför för många hinder om du kan ge den rätta hundträning. Alla representanter för rasen har det gemensamt att de är väldigt villiga att lära och samarbeta. Med tålamod och konsistens är varje dvärgpudel lätt att träna.
Börja med valpträning och övning av verbala kommandon och beröm hunden när hen är lydig. Det är bättre att öva kort, men ofta, för annars kommer du snabbt att överväldiga den lekfulla dvärgrpudeln med långa inlärningsenheter.
Dvärgpudeln är en riktig allrounder. Den är lämplig för lång vandringar samt för Agility för små hundar eller som ridkamrat på korta sträckor. Men denna ras uppskattar också en mysig eftermiddag med dig. Att vara där är allt!
Det är i alla fall viktigt att du tränar hjärnan på den smarte lille fyrbenta vännen regelbundet för att hålla hunden mentalt upptagen. Intelligensleksaker bör därför inte saknas i ett dvärgpudelhushåll. Miniatyrpudlar gillar att lära sig små knep som du kan integrera i vardagen då och då.
Också hund dans kan vara jättekul för er tillsammans: Här tränar ni tricks som en flödande rörelse, så att en graciöst utseende koreografi skapas.
Miniatyrpudeln är i grunden en robust hund. Det finns dock vissa rasspecifika sjukdomar. Dessa inkluderar till exempel två ögonsjukdomar: progressiv retinal atrofi (PRA) och katarakt . Båda sjukdomarna kan leda till fullständig blindhet. PRA kan dock nu uteslutas genom genetisk testning i avel. I den ärftliga formen av grå starr tas de drabbade hundarna ur avel. Det finns dock även en icke-ärftlig variant, som till exempel genom diabetes kan utlösas. Dvärgpudlar är också benägna att luxating patella, vilket är när knäskålen glider ur sin ursprungliga position.
En frisk dvärgpudel har en förväntad livslängd på upp till 17 år.
Om en dvärgpudel är dina drömmars hund kan sökandet efter en lämplig uppfödare börja. Som köpare gör du din del för rasens hälsa. Köp endast från uppfödare som bryr sig om sina djurs hälsa.
Uppfödaren du litar på låter dig vanligtvis besöka deras hem. På så sätt kan du lära känna miljön för dvärgpudelvalparna såväl som föräldrarna. Här har du möjligheten att ställa frågor till hunduppfödaren. Du får också ett intryck av attityden och socialiseringen av dvärgpudlarna. Eftersom den intensiva präglingsfasen äger rum fram till den nionde levnadsveckan, är kärleksfull socialisering under denna period avgörande.
En dvärgpudel från en välrenommerad uppfödare kostar i genomsnitt mellan 17 000kr upp till 35 000 kr.
En dvärgpudeluppfödare som håller koll på sina djurs välmående är registrerad i en klubb. Hen säljer bara sina djur, som har avmaskats flera gånger, med bevis på härstamning och vaccinationsintyg. Uppfödaren kommer säkert att ha frågor till dig, till exempel om din hundupplevelse. Låt dig inte luras av erbjudanden som säljer dvärgpudlar för ett fyndpris och utan papper.
Offren för sådana påstådda fynd är djur och köpare. Förutom ett vettigt urval av avelsdjur saknas ofta förebyggande undersökningar och socialiseringen av valparna.
Akta dig för privata kast. För kompetent avel kräver mycket kunnande och utifrån detta ett lämpligt urval av de godkända djuren.
Om du är öppen för en äldre hund, finns det möjlighet att få en dvärgpudel hos ett djurhem Du kan också söka efter en ny djurrumskamrat i djurskyddsorganisationer på Internet. Det finns många dvärgpudlar eller dvärgpudelkorsningar som letar efter ett nytt hem här.
Namnet är dess program. Det tyska ordet “Pudel” härstammar från att “pudla”, som betyder “att plaska runt i vattnet”. Det pekar mot dvärgpudelns härstamning: de härstammar från gamla vattenhundar. Skriftliga källor beskriver vattenälskande hundar med lockig päls redan på 13- hundratalet.
Men den klassiska pudeltrimningen är ännu äldre. Redan i antika Grekland finns teckningar på hundar vars päls var skuren så att de fick det typiska lejon-utseendet.
På 16- hundratalet var de lockiga hundarna rätt så populära i Europa. Förfäderna till dagens dvärgpudlar var alla större än den. De hade en vikt på mellan 10 och 20 kilogram och hörde mer till hundarna med medelhöjd.
Dess inlärningsförmåga och apporteringsförmågan utmärker pudeln som populär jakthund. Den användes främst vid jakt på vattenlevande fåglar. Här hade den klassiska pudelklippningen praktiska fördelar. Pälsen skulle skydda hunden vid pannan, bröst, axlar och fotlederna. Att klippa resten av kroppen förbättrade hundens simförmåga.
Under 17- hundratalet uppskattades hunden inom adeln, men snart ersattes pudeln som jakthund av kortpälsade hundar. Den smarta pudeln utvecklades mer och mer till en sällskapshund och fick inträde i damernas salonger.
På cirkusföreställningar visades de läraktiga hundarna i början av 19- hundratalet med olika konststycken. Under den tiden skedde viktiga utvecklingar inom pudelaveln, som ännu en gång gav rasen en stor popularitet.
Naturligtvis fanns en rad prominenta människor som inte kunde motstå dessa fyrbenta multitalanger, som till exempel Sir Winston Churchill. Den brittiska statsmannen var en pudel-vän och levde under 15 år tillsammans med den bruna dvärgpudeln Rufus II, som efter ett givande hundliv fick sin grav i hans trädgård.
Höjdpunkten på rasens popularitet fanns under 60-talet. Förändringen från jakt- till följeslagarhund under 19- hundratalet ledde även till att pudeln mer och mer avlades i flera storlekar.
De började med stor- och småpudlar. 1936 godkändes dvärgpudeln som ytterligare en ras. Det året var också året på pudelstandarden författades. Samtidigt bestämde FCI att Frankrike var pudelns ursprungsland. Men Tyskland lämnade ändå avgörande bidrag till pudelaveln. Under 1990-talet godkändes toypudeln som den minsta pudelstorleken.
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.