Den pigga, glada och vänliga danska-svenska gårdshunden är en del av det svenska kulturarvet. Som flitig brukshund brukade den hålla gårdar och stall rena från möss och råttor. Idag hålls den lättskötta rasen oftast som sällskapshund och passar även bra som förstahund.
Utseendet hos dansk-svensk gårdshund: liten och kompakt
Till utseendet påminner dansk-svensk gårdshund om jack russell terrier eller foxterrier. Den hårda, korta, släta pälsen är övervägande vit med en eller flera fläckar. Vissa individer kan ha fläckar i brunt, svart, fawn eller gult.
Hur stor blir en dansk-svensk gårdshund?
Hanarna blir 34–37cm och tikarna 32–35 cm höga. Enligt rasstandarden finns ingen specifik kroppsvikt angiven för hundrasen dansk-svensk gårdshund. Vanligtvis väger hundar av denna ras mellan sju och tolv kg.
Den lilla skandinaven har en kompakt och ganska rektangulär kroppsbyggnad. Huvudet ser ganska litet ut i förhållande till kroppen och har en något triangulär form.
Den dansk-svenska gårdshundens vänliga ögon är medelstora och mörka. Enligt den officiella rasbeskrivningen är öronen rosenöron eller framåtvikta. Halsen är kraftig och lätt böjd, bröstkorgen bred och djup med mycket väl välvda revben. Vanligtvis bärs svansen rak eller svagt böjd.
Med sitt lojala hundutseende vinner den danska hovhunden allt fler hjärtan och blir alltmer populär.
Temperament och karaktär: hurdan är en dansk-svensk gårdshund?
Även om den dansk-svenska gårdshunden ofta förväxlas med den mer välkända jack russell-terriern på grund av sitt utseende, har de två raserna inte mycket gemensamt när det gäller temperament.
Faktum är att den kraftiga dansk-svenska gårdshunden är närmare släkt med pinschern än med terriern. Därför klassificerar Internationella kennelfederationen (FCI) denna hundras som grupp 2 ”Pinscher och schnauzer”.
Musjägare utan överdriven jaktinstinkt
Till skillnad från jack russell terrier har dansk-svensk gårdshund inte någon utpräglad jaktinstinkt. Rasen hölls förr på skandinaviska lantgårdar för att fånga möss och råttor. Denna hund har därför inget intresse av större byten.
Än idag gillar den livliga, pigga dansk-svenska gårdshunden att gräva i trädgården när den får vittring på en gnagare. Utomhus, t.ex. somträningskompis vid jogging eller cykling, uppvisar den inte något överdrivet jaktbeteende.
Hur reagerar en dansk-svensk gårdshund på främlingar?
En annan uppgift för denna brukshund var tidigare att vakta hus och gård. Den dansk-svenska gårdshunden kan därför meddela besök genom att skälla. Den är dock inte skällig och visar ingen aggression mot främlingar.
En dansk-svensk gårdshund som hålls på ett artanpassat sätt är inte nervöst lagd. Inte heller buller och ovana situationer brukar störa denna självsäkra hund.
Den dansk-svenska gårdshunden som familjehund
Den tillgivna och sällskapliga dansk-svenska gårdshunden gillar att vara nära sin tvåbenta flock. Den anses vara en perfekt familjehund eftersom den är vänlig, lekfull och sällskaplig.
Den gillar att bli klappad. Dansk-svensk gårdshund trivs bra med barn, så länge föräldrarna har lärt barnen att hantera den fyrbenta vännen på rätt sätt.
Uppfostra en dansk-svensk gårdshund: även en nybörjare kan klara det
Dansk-svensk gårdshund är en uppmärksam sällskapshund som knyter nära band till sin familj. Den har en stark önskan att vara till lags, vilket underlättar uppfostran. En dansk-svensk gårdshund kan därför också rekommenderas för nybörjare.
Nyblivna hundägare bör ändå rådfråga en hundtränare eller gå på en hundkurs. Den smarta dansk-svenska gårdshunden kan nämligen utnyttja dina misstag för att få en högre rang.
Aktiv inom hundsport
Tack vare sin intelligens, uppfattningsförmåga och känslighet lär sig den dansk-svenska gårdshunden snabbt. Den förstår oftast utan problem vad ägaren vill och beter sig därefter.
Den lär sig snabbt små tricks samt rörelserna i olika hundsporter som agility, flyball eller dogdance.
Med lite tålamod och träning kan den människokära dansk-svenska gårdshunden till och med lära sig att vara ensam några timmar om dagen. Men den ska inte behöva klara sig utan sin familj för länge.
Kompatibel med katter och andra hundar
På grund av sin svaga jaktinstinkt kommer den dansk-svenska gårdshunden vanligtvis bra överens med katter och andra husdjur.
Eftersom den inte är särskilt aggressiv och oftast undviker bråk är den här hunden också lämplig att hålla i flock. Även med raser som anses vara svårare har den medgörliga dansk-svenska gårdshunden i allmänhet inga problem.
Djurhållning: vad behöver en dansk-svensk gårdshund?
För att kunna leva ett lyckligt hundliv behöver den dansk-svenska gårdshunden ha nära kontakt med sin familj. Den älskar långa promenader i naturen. Om den bor i städer ska därför regelbundna utflykter i det gröna planeras in.
Plats att gräva
Som redan nämnts tror den dansk-svenska gårdshunden ibland att den är trädgårdsmästare. Om den vädrar möss eller råttor i sitt revir gräver den upp trädgården och skonar inte rabatterna.
Detta beteende är oftast enkelt att träna bort. Den dansk-svenska gårdshunden bör dock få möjlighet att ägna sig åt sin passion för att gräva under långa promenader.
Hälsa: robust liten hund
Den dansk-svenska gårdshunden är fortfarande en relativt ung ras. Men förfädernas historia sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Den genetiska mångfalden vid aveln är hög, vilket ger dansk-svensk gårdshund en robust hälsa.
Det finns inga särskilda sjukdomar som är typiska för rasen. Då och då observeras utvecklingsrubbning i höftledskulan, även känd som Legg-Calvé-Perthes sjukdom. Denna höftledssjukdomkännetecknas av ensidig hälta och smärta. Den förekommer främst hos små hundraser. Vanligen drabbas unga hundar mellan tre och tio månader.
Hur gammal blir en dansk-svensk gårdshund?
Med god skötsel uppnår dansk-svensk gårdshund en hög ålder. Den förväntade livslängden för denna hundras är 12 till 15 år.
Kost och skötsel: ras utan typisk hundlukt
Precis som andra hundraser behöver den dansk-svenska gårdshunden en balanserad kost med högkvalitativt foder.
Vissa individer har en tendens att kasta i sig maten. Även torkade godbitar av våm eller nötkött slukas ofta snabbt. Därför ska husse och matte hålla ett öga på sin dansk-svenska gårdshund vid utfodringen.
Litet behov av skötsel för dansk-svensk gårdshund
Hundens korta päls kräver lite skötsel. Att borsta då och då, särskilt under pälsbytet, är fullt tillräckligt.
Bra att veta: en av fördelarna med denna ras är dess renlighet. Dansk-svensk gårdshund utvecklar normalt inte den typiska hundlukten.
Historia: lantgårdshund från Skandinavien
Först 2019 godkändes dansk-svensk gårdshund som ras av FCI. Rasen går tillbaka till de små, robusta gårds- och lanthundar som under lång tid har hållits i Danmark och södra Sverige.
Där hade de och har fortfarande till uppgift att vakta gården och befria den från skadedjur som möss och råttor. När många gårdar övergavs med tiden höll denna gamla skandinaviska hundras nästan på att utrotas.
Det är tack vare danska hundvänner som den dansk-svenska gårdshunden har överlevt. Hundvännerna använde de sista kvarvarande exemplaren för att bygga upp en avel, där stor vikt lades vid god hälsa och ett vänligt sinnelag.
Introduktion av en nygammal hundras
1987 erkändes slutligen gårdshunden som en självständig ras i Sverige och Danmark. Rasen presenterades för allmänheten på världshundutställningen i Köpenhamn 1989.
Numera anses beståndet av denna hundras vara säkerställd. Utanför sina skandinaviska hemtrakter är dansk-svensk gårdshund dock inte särskilt utbredd.
Att köpa en hund: hur mycket kostar en dansk-svensk gårdshund?
En frisk dansk-svensk gårdshundsvalp från en seriös uppfödare med alla papper kostar minst 20 000 kr. Priser på upp till 2 500 eller till och med 3 000 euro är inte ovanliga.
Om du vill köpa en dansk-svensk gårdshundsvalp måste du oftast kontakta en uppfödare. Det brukar sällan finnas hundar av den här rasen på djurhem.
Bort med tassarna från påstådda fynd
Om uppfödaren begär betydligt mindre för sina valpar ska intresserade köpare vara försiktiga. Då är det nämligen stor risk att uppfödaren fokuserar på kvantitet snarare än kvalitet – till nackdel för djuren.
Var extra försiktig när det gäller internetfynd. Valparna kommer ofta från inavel eller är inte tillräckligt socialiserade. Detta kan leda till hälsoproblem och beteendeproblem, vilket i sin tur leder till höga veterinärkostnader.
Dansky älskar att vara ute och röra på sig och tycker om långa promenader.
Slutsats: passar en dansk-svensk gårdshund för dig?
Om du letar efter en liten hund med det eftertraktade jack russell-utseendet är den dansk-svenska gårdshunden ett bra val. Hundens nästan obefintliga jaktinstinkt och att den är lätt att fostra gör dansk-svensk gårdshund till en exemplarisk sambo på fyra tassar – även som förstahund.
Kort beskrivning av dansk-svensk gårdshund
Egenskaper:
ursprungligen hölls dansk-svensk gårdshund som lanthund i Skandinavien. Idag blir den tidigare brukshunden alltmer populär som familjehund tack vare sin kompakta storlek och okomplicerade natur.
hård, slät, kort
vit grundfärg med bruna, svarta och/eller gula fläckar och prickar
Pälsvård:
tar lite tid
Motion:
behöver mycket aktivitet och gillar att röra på sig
Nybörjarhund:
ja
Tendens att skälla:
skäller lite
Förväntad livslängd:
12–15 År
Typiska sjukdomar:
robust ras, inga kända ärftliga sjukdomar
Pris:
från 20 000 kr.
FCI-grupp:
2 ”Pinscher och schnauzer”
Behov av rörelse:
medelhög
Härkomst:
södra Sverige och Danmark
Natalie Decker
"A life without a pug is possible, but pointless," Loriot once said. I would unreservedly agree and add: "A life without horse, cat and rabbit as well!" My heart beats for all animals big and small and I have the great fortune to be able to write about my passion as a freelance author. With my articles I would like to raise awareness for animal welfare and give useful tips to animal lovers.
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.