Bichon frisé

Bichon frisé

Bichon frisé

Den fransk-belgiska hundrasen bichon frisé är en okomplicerad charmör som förvrider huvudet på många hundälskare med sin vänliga karaktär. Här kan du läsa mer om den omtyckta rasen.

Vita lockar

Vid första anblicken liknar bichon frisé en fluffig vaddtuss på fyra ben. Den väger maximalt 6 kg vid cirka 30 cm mankhöjd. Den helt vita pälsen kan bli upp till 10 cm lång med utdragna korkskruvslockar som, enligt rasstandarden, ska påminna om pälsen hos mongoliska getter. Pälsen är silkeslen och känns särskilt mjuk genom korkskruvarna, även om täckhåren är lite hårdare. Lockarna har också gett rasen dess namn: bichon frisé betyder ungefär ”knähund med lockigt hår”. Bichon frisé ser världen med mycket mörka och nyfikna ögon. Hängöronen är täckta av lockar. Svansen ligger böjd i en elegant båge över ryggen, den ska dock inte vara ringlad.

Hundar att älska – sedan flera hundra år tillbaka

Redan i antiken fanns små, pudelliknande hundar som senare blev särskilt omtyckta av den franska och spanska adeln. Ända sedan dess har dessa ”knähundar” alltid haft framför allt en uppgift: att vara omtyckta glädjespridare.

Genom sin blotta närvaro gladde de sina ägare, som framför allt var förmögna människor. De behövde inte uppfylla någon annan uppgift. Därför räknas de också till sällskapshundarna. Förmodligen härstammar denna silkeslena, lockiga hund från Kanarieöarna, vilket också har gett den namnet ”Teneriffa-hund”. Vilka raser som spelade roll vid bichon friséns uppkomst är inte helt klargjort – experternas åsikter är delade, men de utgår från raser som vattenspaniel eller dvärgpudel. ”Knähundarna” från Teneriffa kom till Europas fastland på trettonhundratalet. I början av femtonhundratalet erövrade bichon frisén renässanshoven i Frankrike och Spanien. Hundarna var omåttligt populära och avancerade snabbt till salongslejon i de fina sällskapen. De till och med parfymerades och smyckades av de adliga damerna. På 1930-talet ökade populariteten starkt framför allt i Frankrike och Belgien, samtidigt som de 1928 fortfarande ställdes ut som ”lockig sidenpudel” i Duisburg, Tyskland. 1933 godtogs standarden för bichon frisé och den fick sitt officiella namn. Den första bichon frisé-kullen i Tyskland föddes inte förrän 1953. Samma år nådde den första representanten för rasen också USA. Över denna omväg förde amerikanska invandrare med sig den fransk-belgiska rasen bichon frisé till Storbritannien, där de första valparna föddes 1974. I Sverige föddes den första kullen så sent som 1977. Framförallt i USA har rasen sedan dess varit mycket populär, även om det ibland kan vara svårt att vänja sig vid hur de klipps där. Förutom bichon frisé räknas dessa raser till släkten ”bichon”: malteser, bolognese, havanais och löwchen.

Everybody’s Darling

En bichon frisé vet hur den ska använda sin charm. Det är en munter, öppen hund som gärna är med och håller sig framme överallt. En bichon kan linda de flesta runt sin tass  för den lockiga solstrålen utstrålar glädje och smittar omgivningen med sitt goda humör. Den älskar att bli klappad och kliad och sitter gärna i knäet med nära kroppskontakt. Det är en okomplicerad följeslagare som nästan aldrig är hektisk, kommer bra överens med andra djur och i regel är vänlig mot främmande människor. Bichon frisé är temperamentsfull och kan vara vaksam, men även om den skäller på brevbäraren är den inte aggressiv och brukar inte skälla länge. Behandla inte din bichon frisé beskyddande när något nytt händer, till exempel när den den träffar främmande människor, hos veterinären eller vid oljud eller buller. På grund av bichon friséns lilla storlek gör många hundägare felet att vilja lugna eller trösta den. Det gör hunden bara mer osäker, eftersom den märker att det är en ovanlig situation och att den ”borde reagera”. När du beter dig lugnt och säkert följer din hund ditt exempel!

bichon frisé welpen © Dogs / stock.adobe.com
Früher war der Bichon Frisé als Gesellschaftshund beim Adel beliebt.

Robust hälsa

Dessa små vita, muntra energiknippen uppvisar knappt några rastypiska sjukdomar. De kan drabbas av tårande ögon som kan efterlämna bruna spår i den vita pälsen. Därför är det viktigt att kontrollera ögonen och ta bort hårstrån som kan irritera. Förutom detta tenderar bichon frisé till inflammation i andningsorganen. Rasen betraktas annars som robust med en lång livslängd. En välskött bichon frisé som får en artanpassad kost kan leva i upp till 15 år, vissa djur även upp till 17 år.

Bichon frisé foder: artanpassad näring

Upptäck vårt urval av hundfoder utformat för bichon frisé!

En bichon frisé behöver, som varje hundras, en artanpassad kost med foder som är särskilt utformade för rasens speciella behov. De lockiga charmörerna är för det mesta inte särskilt kräsna – undantag bekräftar regeln – så du har ett stort urval av fodersorter att välja mellan. Välj ett foder med hög köttandel, både om den får våtfoder och torrfoder. Kött ska stå på första plats i innehållsdeklarationen men den totala mängden protein bör inte vara högre än 30 %. För normalt aktiva hundar som inte tränar eller springer långa sträckor varje dag räcker också 25 % råprotein. Socker hör inte hemma i ett högkvalitativt hundfoder. Ibland göms det dock under namn som ”betmelass”. Undvik också produkter som innehåller vegetabiliska biprodukter som lågkvalitativt spannmål. Får hunden bara torrfoder är det viktigt att den dricker ordentligt. Det finns speciella torrfoder för de små, upp till 6 kg tunga hundarna där foderbitarnas storlek är anpassade till små hundars käkar och deras mer tätt sittande tänder. Andra bra tillbehör för att vårda hundens tänder och motverka tandsten genom mekanisk rengöring är speciella tandvårdsleksaker och godis samt att regelbundet ge hunden råa bitar av nötkött som den får tugga intensivt på.

Vårda lockarna

Täckhåren med underull är relativt lättskött och skyddar bichon frisén mot kyla och väta på vintern och mot hetta på sommaren. En stor fördel med denna ras är att den inte tappar hår! Valpar bör borstas varannan dag för att undvika att tovor i pälsen och för att borsta ur smuts. Vuxna hundar behöver borstas ordentligt  en gång i veckan. Får hunden våtfoder måste hundens ”skägg” rengöras regelbundet. Den lockiga pälsen behöver också klippas med jämna mellanrum. Sällskapshundar kan gärna klippas lite kortare än utställningshundar som enligt rasstandarden behöver en viss pälslängd. En kortare päls är betydligt enklare att sköta! Det är viktigt att hålla håren runt ögonen hållas korta för att undvika ögonirritation och naturligtvis för att hunden behöver fri sikt.

Läraktiga elever

Klarar du bara att stå emot bichon friséns charm och hålla dig allvarlig lyckas du också med uppfostringen, för det är en mycket läraktig och smart hund. Rasen är lämplig som nybörjarhund om du känner till grunderna i hunduppfostran och träning. Var alltid snäll men konsekvent så kommer du snabbt att göra framsteg med den klipska lilla krulltotten. Det bästa är att besöka en hundskola där din bichon frisé redan i valpålder får ha kontakt med andra hundar. Den alerta lilla hunden har sig för övrigt inget emot att lära sig konststycken.

bichon frisé mutter mit welpe © Dogs / stock.adobe.com
Das Fell des Bichon Frisé ist reinweiß und fällt nicht aus.

Den viktigaste sysslan – att delta i allt

Bichon frisén älskar att vara nära sin familj, även om den inte behöver sysselsättning hela dagen. Som de flesta hundar gillar den långa promenader och följa med på längre vandringar, för denna ”knähund” är egentligen en äkta friluftshund som gärna känner vinden vina runt öronen. Du som cyklar; ta med din bichon på cykelturerna i en speciell hundcykelkorg! Emellanåt kan du låta den vuxna hunden springa bredvid cykeln i lugnt tempo så får den motion också. Eftersom rasen inte har någon jaktinstinkt och kommer när du ropar (förutsatt att den är bra uppfostrad) kan hunden få springa fritt på lämpliga platser. Bichon frisé är också utmärkt för hundsport som agility för små hundar. Och efter era gemensamma äventyr uppskattar den långa, gosiga stunder i soffan.

Passar en bichon frisé till mig?

En bichon frisé är en sann allroundare: den anpassar sig bra till miljön runtomkring och är därför mycket lämplig som stadshund i lägenhet. Den älskar barn och om de är stora nog att umgås respektfullt med hunden är den en underbar lekkompis för dem. Håll särskild koll din valp om det finns små barn i närheten och se till att de hanterar valpen försiktigt, eftersom bichon frisé-valpar är så små. Rasen brukar komma bra överens med andra husdjur som hundar eller katter. Se upp med mindre djur och gnagare bara så ett hunden inte ser dem som ”levande leksak”. Om de vänjer sig vid varandra redan när hunden är liten ska det inte var några problem. En bichon frisé kan vara ensam kortare stunder och brukar anpassa sig till familjens dagliga rutiner – förutsatt att den får sina behov uppfyllda. Sammanfattat är det en optimal hund både för familjer och singles samt äldre människor som gärna uppehåller sig utomhus i naturen.

En fyrbent familjemedlem betyder ansvar många år framöver. Det är mycket att tänka på innan din bichon frisé flyttar in: om du bor i en hyreslägenhet och det inte står i uttryckligen i hyreskontraktet att det är tillåtet att ha hund bör du fråga din hyresvärd om tillstånd (begär att få det skriftligt!). Bichon frisé hårar inte men det kan vara bra att kontrollera att inte någon i familjen är allergisk mot hundar. Har du någon som kan hoppa in vid behov och passa hunden? Numera finns det många hotell som tillåter hundar så det kan vara ett alternativ att ta med den på semestern. Tänk på att det inte bara är ett tidsmässigt ansvar utan även finansiellt – Förutom inköpspriset för hunden tillkommer kostnader för grundutrustningen (skålarhalsband, sele, koppelleksakerhundfiltar eller hundkuddar, en hundkorg eller -bädd, tillbehör för hundens dagliga vård och transporttillbehör för bilen), den årliga kostnaden för en hundförsäkring och regelbundna rutinundersökningar hos veterinären. Skulle hunden bli oväntat sjuk kan kostnaden snabbt skjuta i höjden.

Hur hittar jag min bichon frisé?

När du känner dig säker på att ni skulle bli ett bra team, du och en bichon, kan du börja leta efter en seriös uppfödare som är ansluten till en kennelklubb. Det kan ta tid att hitta en uppfödare som du klickar med och känner förtroende för. Hen ska alltid leverera sina hundar med stamtavla, vaccinationsintyg och hälsointyg samt chip. Uppfödaren ska behandla sina djur med respekt, tålmodigt svara på dina frågor och samtidigt själv vara kritisk och kontrollera köparna och hur valpens hem kommer att se ut. Tiken ska alltid ha tillräckligt med tid att återhämta sig mellan två kullar. När du besöker uppfödaren träffar du inte bara valparna utan kan få en bra bild av föräldrarna och deras temperament och karaktärer. En ansvarsfull uppfödare brukar också stå till tjänst och svara på frågor om hunden i framtiden.

Köp aldrig en hund av så kallade ”uppfödare” som inte kan uppvisa stamtavlor och inte tillhör en kennelklubb. De är för det mesta bara intresserade av att tjäna pengar, utan att ta hänsyn till hundarnas hälsa, karaktär och valparnas och föräldrarnas sociala beteende. Det kan verka vara en bra affär men ofta får du lägga desto mer på veterinärbesök och har inte heller någon som helst garanti för hundens ursprung. Privata kullar som uppstått genom en ”olycka” är inte heller att rekommendera.

Funderar du på att ta emot och rädda en äldre bichon frisé? Då kanske du kan kontakta djurskyddsföreningar eller speciella organisationer som har specialiserat sig på att förmedla bichon frisé. En fördel med äldre hundar är att du kan låta en färdigt uppfostrad och rumsren hund flytta in. Men även här kan undantaget bekräfta regeln – det finns naturligtvis hundägare som måste ge bort sin hund för att de inte klarar av att uppfostra och utbilda den. Djurskyddsföreningar, familjehem eller jourhem kan ofta genom samtal med dig avgöra om du och hunden har chansen att bli ett dream team. Har du möjligheten att få en hund genom privat förmedling ska du helst lära känna hunden först och kanske promenera några gånger med den. I varje fall kan det vara en berikande erfarenhet att ge en äldre bichon frisé ett nytt hem!

Vi önskar dig och din nya charmanta bichon frisé många underbara år tillsammans!

Våra mest populära inlägg
10 min

Malteser

Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.

11 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.