Den eleganta och krävande belgiska schäferhunden finns i fyra olika varianter, som skiljer sig mycket från varandra. Gemensamt för dem är deras enorma behov av att röra på sig och vara sysselsatta. I den här artikeln sammanfattar vi vad det innebär att ha ett av dessa djur.
Den belgiska schäferhunden är sportig och behöver mycket motion. Därför används den ofta av polisen, men med noggrann uppfostran är den även lämplig som familjehund.
Utseende: yttre egenskaper hos den belgiska schäferhunden
Den belgiska schäferhunden är upp till 66 centimeter hög och har ett elegant och ståtligt utseende. Särskilt de två långhåriga varianterna (tervueren och groenendael) verkar nästan majestätiska. Det beror dels på deras lätta kroppsbyggnad, som trots sin storlek aldrig verkar kraftig, dels på deras fina huvud, som de bär mycket högt.
I motsats till sin släkting, den tyska schäferhunden, är de belgiska hundarna nättare och kortare. Medan den tyska varianten har en ganska rektangulär kroppsbyggnad, är den belgiska schäferhunden nästan kvadratisk från sidan sett.
Inte heller deras gång är lika kraftfull. Ändå överträffar de den ibland när det gäller hastighet, smidighet och hoppförmåga.
De fyra undertyperna
I dagens rasstandard från FCI definieras rasen i fyra olika varianter. Dessa fyra varianter skiljer sig i huvudsak åt genom pälsens längd, tillväxtriktning och färg:
Malinois: Den mest kända typen av denna ras och utseendemässigt närmast den tyska schäferhunden. Dess korta päls är – bortsett från den svarta masken – fawnfärgad (blekgul till ljusgråbrun) med svart skuggning. Hårtopparna är då svarta och ger den ljusa grundfärgen en något mörkare nyans.
Laekenois: Rasens mest ursprungliga, men idag mest sällsynta representant. Den är också korthårig och fawnfärgad som malinoisen, men strävhårig. Pälsen känns hård och torr och verkar rufsig. Detta lite “djärva” utseende är uttryckligen önskvärt enligt standarden.
Tervueren: Tervuerens pälsfärg påminner om malinoisens: fawnfärgad-svart med en svart mask. Men håret är längre och därför hör den tillsammans med groenendael till den till denna rasens långhåriga underart.
Groenendael: Groenendael, som också är långhårig, är den enda av de fyra varianterna vars päls är helt svart. Precis som för alla andra typer tolererar rasstandarden en liten vit bröstfläck och vita tecken på tassarna.
Sinnelag: Vilka egenskaper har en Belgisk Schäferhund?
Som tidigare vallhund, som var ansvarig för att skydda flocken och bonden, har den belgiska schäferhunden fortfarande alla värdefulla egenskaper som utmärkt vakthund.
Vaksam, livlig och blixtsnabb i sina reaktioner är den alltid redo att försvara sin flock. På grund av sin uttalade skyddsinstinkt tar den instinktivt ansvar för allt som ingår i hemmet. Äger du en belgisk schäferhund behöver du inte vara rädd för inbrottstjuvar. Den belgiska schäferhunden är därför den perfekta vakthunden.
Men om du är rädd och osäker är den här modiga hunden mindre lämplig för dig. Den belgiska schäferhunden behöver en jämställd partner vid sin sida som vet hur man styr dess temperamentsfulla karaktär med stort ledarskap och konsekvens.
Skötsel och djurhållning: Är den Belgiska Schäferhunden lätt att sköta?
I princip är kräver denna ras inte mycket skötsel. Däremot kan pälsvården variera kraftigt beroende på de olika typerna.
Du måste borsta malinoiser och laekenoiser ungefär en gång i veckan. Groenendael och tervueren behöver däremot pälsvård flera gånger i veckan på grund av sin långa, täta päls.
Två gånger per år byter schäferhunden dessutom sin päls. Då bör du öka pälsvården. Men i allmänhet brukar pälsen hos denna ras inte ens bli tovig hos de långhåriga typerna, och till skillnad från vissa andra långhåriga hundar är den ganska lättskött.
Genom att dessutom rengöra tänderna och öronen då och då kan du förebygga eventuella inflammationer. Om du vänjer din temperamentsfulla belgare tidigt vid att bli omskött, kommer den i framtiden att tolerera det och hålla sig stilla.
Är den belgiska schäferhunden också en familjehund?
Förutom mycket motion och sysselsättning behöver schäferhundar en konsekvent uppfostran. När den socialiseras tidigt kan den blir en familjehund. Men glöm inte att dessa hundar är mycket känsliga.
Hur uppfostrar man en belgisk schäferhund?
Överdriven stränghet får dem ur balans, vilket säkert inte leder till det önskade målet med uppfostran. De njuter lika mycket av tillgivenhet i form av god och mys som av gemensamma aktiviteter. Hundar som är fysiskt och mentalt stimulerade är lugna och balanserade i hemmet.
Med kärlek, tålamod och mycket tid för gemensamma (sport)aktiviteter kan du uppfostra den vaksamma vallhunden till en lojal och pålitlig familjehund. Tack vare sin höga intelligens och vilja att lära sig nya saker är den belgiska schäferhunden en läraktig elev.
Sport och aktivitet: Hur mycket motion behöver en Belgisk Schäferhund?
Lika viktigt som en konsekvent och kärleksfull hand är din vilja att engagera dig fysiskt och mentalt med din sportiga hund. Om du försummar detta utvecklar din rashund obehagliga beteenden och har ibland en tendens till att bli överdrivet aggressiv.
Mycket motion har en positiv inverkan på din hunds vikt och främjar dess fysiska och mentala hälsa. Belgiska schäferhundar har ställer krav och behöver mycket mer motion och sysselsättning för sitt mentala välbefinnande än andra hundar.
Så sysselsätter du din belgiska schäferhund
Förutom utbildning till tjänstehund (t.ex. hos polis, tull eller räddningstjänst) är hundsport en bra aktivering. Samtidigt kan du locka din lekfulla och motionsglada hund till att hänga med på nästan alla sporter.
Tack vare sin förmåga att hoppa högt och att den är så oerhört snabb presterar den särskilt bra vid agility. En belgisk schäferhund kan utan problem ta sig över en brant vägg på 2,5 meter.
En daglig promenad runt kvarteret är långt ifrån tillräcklig för dessa energiknippen. Om din belgiska schäferhund inte är en brukshund utan en familjehund, måste du därför definitivt tänka på att ha tillräckligt med alternativa aktiviteter.
Hälsa: Hur tålig är den Belgiska Schäferhunden?
Sedan hundrasen standardiserades får uppfödare inte längre korsa de olika varianterna med varandra. Därför fokuserar uppfödarna i regel endast på en av de fyra typerna.
Men denna aspekt för också något positivt med sig. Eftersom den inte är så utbredd är belgiern nämligen en mycket frisk hundras där du inte behöver vara rädd för rasspecifika sjukdomar.
Knappt någon predisposition för rasspecifika sjukdomar
Visserligen beskriver vissa rapporter en tendens till epilepsi eller armbågsdysplasi. Men den fruktade höftledsdysplasin (HD), som framför allt förekommer hos stora hundraser, är ganska sällsynt hos dessa hundar.
Trots det kan naturligtvis även belgiska schäferhundar utveckla sjukdomar. Du bör därför alltid hålla koll på din hund noggrant, så att du i god tid upptäcker förändringar i dess beteende och utseende.
Hur gammal blir en Belgisk Schäferhund?
Den genomsnittliga livslängden är mellan 10 och 14 år.
Kost: Vad äter den Belgiska Schäferhunden?
Lika viktigt som rätt skötsel är bra och balanserad kost för ditt djurs hälsa. Men vilket hundfoder är det bästa för den belgiska schäferhunden? Tyvärr kan den frågan inte besvaras generellt för alla hundar av denna ras.
Även om de har ungefär samma kroppsbyggnad kan deras energibehov skilja sig kraftigt åt beroende på ålder, vikt och aktivitetsnivå. När du väljer rätt foder bör du därför alltid tänka på din hunds individuella förutsättningar. En ung hund behöver ett annat foder än en äldre hund eller en aktiv arbetshund.
Exempel: foderranson för en vuxen hund
Kött är hundens viktigaste proteinkälla. Därför bör fodret vara av hög kvalitet och utgöra cirka 50 till 70 procent av ransonen.
En annan viktig beståndsdel i näringen är grönsaker och frukt som ger din fyrbenta vän viktiga vitaminer och näringsämnen. Alltför söt frukt och för många kolhydrater bör du dock undvika.
Inte heller kryddad mat eller matrester är lämpliga för din hund. Om du vill göra din schäferhund glad, ge den hellre ett speciellt hundgodis som belöning efter en sportig utflykt.
Härkomst: När började uppfödningen?
Snabbhet och smidighet kännetecknade redan de belgiska schäferhundarnas förfäder. Dessa användes till en början uteslutande som arbetshundar för herdar och bönder.
Fram till slutet av 1800-talet fanns det ett stort antal vall- och boskapshundar i Belgien som trots sitt olika utseende parades “vilt” med varandra.
Först 1891 satte den nybildade belgiska schäferhundklubben i Bryssel ett stopp för dessa “oordnade” förhållanden. En första standard delade in de belgiska vallhundarna i tre olika pälstyper: sträv-, kort- och långhårig.
Orolig historia
Under den belgiska schäferhundens historia har det upprepade gånger förekommit tvister mellan uppfödarna om vilka färger och varianter som är tillåtna. Fram till de fyra typer som gäller idag, som var och en har fått sitt namn efter belgiska orter, har pälsvarianterna ändrats om och om igen under de senaste hundra åren.
Även om pälsens utseende var kontroversiellt, var uppfödarna av de belgiska schäferhundarna eniga om karaktären, morfologin och användbarheten. Rasen har på så vis förblivit sin karaktär och kroppsbyggnad trogen från början.
Separation från hollandse herdershond
De belgiska schäferhundarna har samma kroppsbyggnad och utseende som de nederländska hollandse herdershond. Båda härstammar ungefär från samma område och namngavs som olika raser först efter att Belgien skiljdes från Nederländerna.
Köp: Hur dyr är en Belgisk Schäferhund?
Priserna för ett djur börjar vid cirka 11 000 Kronor. Beroende på ålder, härkomst och hälsa kan kostnaderna dock variera kraftigt.
Innan du skaffar dig en belgisk schäferhund bör du dock ställa dig följande frågor:
Är uppfödaren seriös?
Har jag råd med en hund?
Kommer jag att kunna leva upp till de höga kraven?
Seriösa uppfödare finns listade hos respektive uppfödarföreningar. Även djurhem eller djurskyddsorganisationer lämnar ibland ut belgiska schäferhundar.
Slutsats: Är en Belgisk Schäferhund något för mig?
Det säger sig självt att sådana atletiska och temperamentsfulla hundar absolut bör hamna i händerna på aktiva och erfarna hundägare. Som ägare till en belgisk schäferhund behöver du tid och lust att aktivt sysselsätta dig med din hund.
Hundar som är fysiskt och mentalt utmanade är inte bara friskare och lyckligare, de är också mer mottagliga när det gäller lydnad och uppfostran. Särskilt hos denna ras, som har en viss grundskärpa, kan dålig träning annars leda till farliga beteendeproblem.
Så för att undvika obehagliga överraskningar måste du kontrollera hudens beskyddarinstinkt från början. En professionell uppfostran och bra socialisering är därför oumbärliga för en harmonisk samexistens med denna intelligenta vakthund.
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.