{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/hund/adoptera-hund/10-tips-foer-att-ta-perfekta-bilder-av-din-hund","title":"10 tips för att ta perfekta bilder av din hund","mag_id":215692,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":1476,"sub_cat_name":"Adoptera hund","cat_id":1469}
”Säg omelett!” Det är inte lätt att både fånga hunden i rätt ljus och fotografera den från sin bästa sida på kommando. Här kan du läsa om hur du kan peppa din hund inför hundfotograferingen och få professionella tips för att ta lyckade foton av din hund.
Varför är bilder på hundar så uppskattade?
Våra hundar har en fast plats i våra liv och kärleken sträcker sig ofta till en egen plats på väggen bland andra familjefoton. Vi gillar att fånga våra nära och kära på bild så att vi kan behålla dem i minnet, njuta av bilderna och dela dem med vänner och andra familjemedlemmar. Det är ingen överraskning att hundar och katter är de mest populära motiven efter våra egna barn. Men hundar, liksom små barn, har andra saker att tänka på än att sitta stilla och medverka till att fotot blir fint. Innan fotografen ens hinner trycka på avlösaren har hunden redan sprungit iväg och det gulliga ögonblicket är förbi.
Vad behövs för att ta ett bra foto av min hund?
Framför allt behöver du vara utrustad med tålamod för att ta ett vackert foto av din fyrbenta vän. Även den mest toleranta människa kan tappa humöret när hunden inte sitter stilla, bilderna blir suddiga, ljuset blir för dåligt och slutligen bara hundens svans har fastnat på bilden – eller om kameran slutar fungera i fel ögonblick och om minneskortet plötsligt är fullt. Så läs dessa 10 professionella tips innan du ger upp och lägger tillbaka kameran i skåpet. Vi lovar, du behöver inte vara en erfaren fotograf eller ha en iögonfallande dyr utrustning för att ta det perfekta fotot av din hund. Om du följer dessa tips om förberedelser, lämpliga kamerainställningar, bra ljusförhållanden och de bästa vinklarna och perspektiven kommer du att kunna ta fantastiska bilder på din hund själv, med bara din smartphone eller en liten kompaktkamera.
Tips 1: Bra förberedelse för perfekta hundfoton
När vi ser vår hund jaga energiskt över en äng, med vackert glänsande päls i motljus, eller när den fixerar oss med oemotståndliga, tiggande ögon, vill vi fånga dessa ögonblick direkt med en kamera. För att det ska fungera utan problem i framtiden är det en bra idé att du förbereder dig lite inför din nya hobby. Måste du först ta reda på hur du sätter på kameran, leta reda på rätt fotoinställning eller komma på hur du optimerar belysningsinställningarna kommer du att missa de sötaste momenten. Det spelar ingen roll om du vill fotografera din hund med en spegelreflexkamera, en liten kompaktkamera eller till och med din smartphone – lär känna kamerans grundinställningar för att kunna reagera snabbt. Den bästa och dyraste kameran är inte till någon nytta om fotografen inte kan använda den på rätt sätt.
De som inte bara vill använda sin telefonkamera utan föredrar att använda en digital kompaktkamera eller enkellinsreflexkamera bör åtminstone veta var de olika inställningarna, till exempel porträttläge, sportläge eller burst ställs in. Om du vill ta det ett steg längre kan du lära dig mer om de tekniska termerna, till exempel slutartid, ISO-känslighet och bländare. Det kan verka komplicerat till en början, men med lite övning är det inte så svårt. Det kan slutligen vara det som fulländar dina foton! Även om du bara har din telefon till hands är det värt att titta på de olika funktionerna i telefonens kamera. Om du tycker de är för begränsade finns det en rad appar som kan förbättra dina foton.
Tips 2: Platsen och motivval för hundfotografering
Att på förhand bestämma hur och var du vill fotografera din hund är lika viktigt som grundläggande kunskap om hur kameran fungerar. Om du vill du förbättra dina fotograferingskunskaper bör du, utöver alla snapshots du tar med telefonen, planera riktiga ”photoshoots” med hunden och prova kamerainställningar samt olika vinklar och format. I början är en mer avskild plats bäst, där du och din hund inte störs av bilar, motorcyklar eller andra hundar och människor. En stor, folktom äng, ett öppet fält eller en flodbädd är bra bakgrunder. Hunden har så klart huvudrollen, men även bakgrunden är betydande. En hektisk bakgrund med bilar, människor, ett fult höghus eller kraftledningar kan förstöra ett annars lyckat foto av din hund. Om du föredrar att fotografera din hund hemma bör du, om möjligt, göra det i trädgården, kanske framför en grön häck. Att ta snapshots inomhus är svårare på grund av ljusförhållandena och kräver mer övning.
Tips 3: Uppmuntra din hund och välj rätt ögonblick
Du har hittat den perfekta platsen för din första fotografering, har åkt några kilometer ut i naturen och nu bestämmer sig hunden för att strejka? Det är inte en sällsynt situation, för det finns nog inte många hundar som är intresserade av att vara fotomodeller. Det är förvisso mycket mer spännande att nosa runt på den här obekanta platsen, att springa ut på fältet eller jaga efter den där haren. Ni som har en hund som kan grundläggande kommandon som ”sitt”, ”fot” och ”ligg” kommer att ha det mycket lättare. Hur som helst kommer hundens blick på fotot att avslöja om den faktiskt ville göra något annat och bara motvilligt följde kommandot att ”sitta”. För att undvika bilder på en uttråkad hund kan du tänka på detta:
Låt din hund kissa och även springa av sig lite innan du börjar fotosessionen. Naturligtvis inte så mycket att den sedan ligger och flämtar i bilderna, men tillräckligt för att göra sig av med lite energi så att den kan koncentrera sig och intressera sig för uppgiften.
Om hunden har ätit, låt den ta en paus så att den kan sova lite och smälta måltiden i lugn. Skjut hellre upp fotograferingen till en senare tidpunkt.
Tänk på att om din hund är fysiskt och psykiskt engagerad och vet att du tar den på allvar genom att erbjuda den variation i vardagen, desto villigare kommer den att samarbeta framför kameran och försöka glädja dig.
Ta med några godbitar eller hundens favoritleksak så att den fortfarande har kul efter det tionde fotot. Visa din hund att om den deltar och gör bra ifrån sig kommer den att belönas med godis, klappar eller sin älskade leksak. Det gör att den säkert kommer att posera mer entusiastiskt framför kameran.
Avsluta fotograferingen så snart du inser att hunden börjar bli uttråkad eller jobbar för hårt. Beröm din hund ofta och ge den en godbit för bra samarbete. Det kommer hunden att minnas nästa gång du tar upp kameran!
Tips 4: Bra ljus för vackra hundfoton
Rätt belysning är verkligen a och o. Många bilder misslyckas bara på grund av för dåligt ljus. För nybörjare rekommenderas att ta foton utomhus. De ser naturligare och finare ut än bilder som tas inomhus. Solljuset trollar inte bara fram färgerna i naturen utan lyser också upp din hunds päls. De flesta bilder blir skarpare, även om din hund rör sig, eftersom det naturliga solljuset tillåter korta slutartider. Middagssolen på sommaren brukar dock vara för stark och bör undvikas. Det är inte bara för varmt för hunden utan ljuset är också för kraftigt för de flesta kameror. Färgerna på bilderna ser då ofta livlösa ut och den extrema belysningen skapar osmickrande skuggor.
Den bästa tiden att ta bilder ute är tidigt på morgonen eller fram emot kvällen, när ljuset är mjukare och den höga andelen rött gör färgerna varmare och skuggorna mjukare.
Självklart kan bilder som tas när himlen är grå eller när det är dimmigt eller stormigt också ge intressanta resultat. Men ju mörkare himlen eller omgivningen är (även foton tagna i en skuggig skog), desto mer ljus behöver kameran kunna uppta. Om du använder en bra kompaktkamera eller en spegelreflexkamera kan du försöka med att öka slutartiden (till exempel 1/320), öka bländaren (till exempel till f/2,8) eller ställa in ett högt ISO-värde. Testa gärna flera inställningar om du är osäker! Med lite övning finner du snabbt ut vilket läge som ger bäst resultat.
Tips 5: Skarpa ögon mot en suddig bakgrund
Hundar har ett oemotståndligt sätt att titta på oss och det är detta vi vill se på bilderna. När du tar porträtt är det särskilt viktigt att fånga ögonuttrycket i hög upplösning. Försök få till en ljusreflektion i ögonen genom att låta hunden titta mot ljuset. Ta bilden nära hunden och fokusera på hundens ögon. Hundens ansikte och uttryck kommer extra bra till sin rätt när bakgrunden är suddig. Expertfotografer ställer in bländaren så lågt som möjligt (A- eller AV -läge). När bländarvärdet ligger mellan f/2,8 och f/3,2 är objektivet vidöppet och skärpedjupet är lägre. Resultatet är att bakgrunden blir suddig medan din hund kommer att vara skarp i förgrunden.
Har du ännu inte vågat dig på manuell fotografering, men vill ändå vill ta fina porträttfoton av din hund, kan du använda porträttläget som är enkelt att ställa in på de flesta digitalkameror (symbolen brukar vara ett huvud). Vissa smarttelefoner kan också ta den här typen av porträttfoto med en oskarp bakgrund. Om din telefon inte har den här funktionen kan du ladda ner appar som minskar skärpedjupet. Alternativt kan du göra bakgrunden på det färdiga fotot mindre skarp med ett bildredigeringsprogram eller en app.
Tips 6: I ögonhöjd med hundmodellen
Om du inte råkar äga en Great Dane är du förmodligen mycket större än din hund. Det betyder att om du står upp när du fotograferar kommer du att fånga din hund uppifrån, det vill säga från fågelperspektiv. Detta perspektiv rekommenderas inte för att ta den här typen av bilder. Bra foton på djur blir särskilt intensiva när de tas ur djurets perspektiv. Fotot ska fokusera på hunden, så du bör absolut vara på samma nivå som den. Du kan sitta ner, knäböja eller, tvärtom, placera hunden högre upp, till exempel på en trädstubbe, en sten eller på en sluttning.
När du fotar horisontellt kommer hundens proportioner inte att förvrängas. För riktigt små hundar, som Chihuahuas kan du också prova att ligga på marken med kameran och fotografera hunden lite underifrån. Det får din lilla hund att se ut som en jätte på fotot!
Tips 7: Så lyckas du med porträttbilder på hundar
Att vara nära, komma ner i ögonhöjd och fånga din hunds uttryck skarpt medan bakgrunden är suddig är de viktigaste tipsen för porträttfotografering – de beskrivs i punkterna 5 och 6. Ett grunt skärpedjup på grund av en vidöppen bländare (= lågt f/-tal) är en mycket populär effekt vid porträttfotografering, eftersom den sätter modellen, vare sig det är djur eller människa, i förgrunden. Motsvarande manuella inställningar (till exempel bländartalet f/1,8) eller porträttläget hjälper dig med detta. I princip bör ögon, öron och nos vara tydliga i hundens porträtt och allt annat kan vara suddigt.
Porträttfoton där hunden tittar direkt in i kameran och hundens lojala blick fångas framifrån är riktiga vinnarfoton – vilket uppenbarligen är lättare sagt än gjort. Nyfikna hundar tenderar att titta runt omkring i omgivningen hela tiden istället för in i kameran. Det finns några knep som du kan använda för att få din hunds uppmärksamhet. Om din hund har grundläggande lydnadsträning kan du använda vissa kommandon, men det är inte alltid säkert att din hund tittar direkt i kameran när du säger ”sitt” eller ”ligg”. Godis kan hjälpa när du håller dem bakom kameralinsen, men vissa hundar blir så tagna av dem att de springer dreglande mot kameran och det vill vi naturligtvis undvika (även om det också kan bli ett lustigt foto). Det som brukar fungera bäst är att göra ett ljud som din hund inte känner till och som kan fånga uppmärksamheten. Det kan vara ett okänt djurljud som du antingen imiterar själv eller spelar upp från din telefonen. När din hund hör de konstiga ljuden kommer den förmodligen att titta uppmärksamt i den riktning de kom ifrån – och sedan är det bara att trycka på avtryckaren i rätt ögonblick.
Men även om din hund inte tittar direkt in i kameran kan du fortfarande ta bra porträtt. Speciellt hundens ansikte ur sidoperspektiv, där den låter blicken vandra i fjärran, ser ofta väldigt fängslande och ädelt ut. Se till att det finns utrymme mellan hundens ögon och fotokanten. Det ska alltid finnas lite mer utrymme åt det håll hunden tittar än på andra sidan av bilden. I allmänhet bör du inte placera din hund exakt i mitten. Foton ser mer intressanta ut när motivet i förgrunden är placerat lite på sidan. Du kan (mentalt) dela upp din bild i två horisontella och två vertikala linjer, i 9 lika stora rektanglar (vissa kameror erbjuder också sådana orienteringslinjer på displayen). När du tar porträtt ska din hunds ansikte vara ungefär där två linjer möts.
Tips 8: Fotografera hund i rörelse
Foton där din hund springer eller hoppar ser särskilt dynamiska ut. När en fotograf lyckas fånga ansiktet på en hund som springer mot kameran upptäcker vi grimaser som vi annars aldrig skulle se. Men det är inte så lätt att ”fokusera” hundar medan de är i rörelse. Konturerna blir snabbt skakiga, bilden suddig eller det avgörande ögonblicket, till exempel bilder när hunden hoppar med alla fyra benen i luften, är redan förbi.
För att fånga snabba rörelser exakt är det viktigt att slutartiden är så kort som möjligt. En kamera som är inställd på ett högt f/-tal (mellan f/3,2 och f/4,5) reagerar direkt, medan en kamera i normalt läge kräver ett ögonblick för att fånga ljuset, fokusera och att knäppa fotot. Problemet är då att du inte får så mycket tid för ljuset att komma in i kameran. Du måste förmodligen justera ISO-inställningen på din kamera för att reglera detta problem. Ibland tar det lite tid och övning att hitta rätt balans mellan bländaren och ISO för att få till perfekta rörelsebilder.
Lyckligtvis har de flesta digitalkameror och smartphones en inställning som gör fotografering av rörelser mycket enklare nuförtiden. Du kan till exempel ställa in sportläget samtidigt som burst-läget. Medan din hund leker och busar på ett fält eller lekplats, behöver du bara ha din kamera redo. Även om du då måste lägga lite tid på att sortera igenom alla foton är det värt det. Av så många bilder kommer det säkert att finnas en eller flera som fångat din hund perfekt i rörelse.
Tips 9: Styla din hundmodell
Vi gillar alla att se bra ut på foton och detsamma gäller våra husdjursmodeller. En hund vars päls är okammad och hänger livlöst, eller om den fortfarande har sömngrus i ögonen och rester av lunchen runt munnen är inte en särskilt charmig modell. Så innan du tar upp kameran; rengör hundens ansikte, torka bort smuts och borsta pälsen. Det kommer ger långhåriga hundar en särskilt blank päls, vilket sedan syns på bilderna. Samtidigt kan du byta ut hundhalsbandet mot en fin snusnäsduk. Var noga med detaljerna och tänk ut i förväg hur du vill att din hund ska se ut, oavsett om den ska ståta med sin naturliga skönhet eller kanske piffas upp med några söta tillbehör. Testa vilken stil du föredrar och vad som passar din hunds natur bäst.
Tips 10: Övning ger färdighet
Nu har du fått några tips om hur du kan skapa perfekta hundfoton, men det är naturligtvis inte alltid så lätt att omsätta teorin i praktiken. Men ge inte upp direkt! Ibland tar det några försök att få till den kvalitet du siktar på, beroende på förkunskaper, talang, vilken fotoutrustning du använder och hur hundmodellen spelar med. Pressa inte dig själv eller hunden. Det viktigaste med fotograferingen är att ha kul. Det kommer att synas i bilderna efteråt, vilket gör dem desto bättre!
Med detta i åtanke önskar vi dig en mycket roligt hundfotografering med din älskade pälsnos!
Älskar min hund mig? När vi älskar någon, vill vi naturligtvis veta om den har samma känslor för oss som vi har för dom. Även på våra hundkompisar vill vi kunna läsa tecknen som de använder för att visa oss att vi också har en plats i deras hjärta. Men hundar har andra vägar för att visa sin kärlek. Och de kan inte säga “jag älskar dig” med ord. Tack vare detta hittar hundar andra älskvärda vägar för att visa oss deras kärlek. Det är mycket enklare än vi trodde att upptäcka dessa tecken. För förmågan att förstå våra älskade hundars språk vilar i oss alla.
“Hur ser jag att min hund är lycklig?” “Hur vet jag att det jag gör mot hunden är rätt och att den har det bra hos mig?” Det är frågor som många hundägare ställer sig.
Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.