Att köpa en häst: tips och checklista
Älskar du hästar och vill köpa en egen? Vi visar dig vad du ska tänka på när du köper en häst och hur du säkerställer att din nya följeslagare är frisk och förblir så länge.
© JM Fotografie / stock.adobe.com
Älskar du hästar och vill köpa en egen? Vi visar dig vad du ska tänka på när du köper en häst och hur du säkerställer att din nya följeslagare är frisk och förblir så länge.
Hästar behöver uppmärksamhet, omsorg och tillgivenhet. Att köpa en häst innebär att ta mycket ansvar och investera tid och pengar. Därför måste blivande hästägare tänka igenom köpet noggrant och bedöma sin egen motivation och erfarenhet så ärligt som möjligt.
Tänk över följande punkter innan du köper en häst:
Ju tydligare dina förväntningar på din egen häst är, och ju mer exakt du vet vad du kan erbjuda hästen, desto enklare blir köpet. För det visar också vilken typ av häst du behöver, vilket boende som är bäst och vilka frågor kring köpprocessen du fortfarande behöver klargöra.
Om du är osäker och väljer att vänta med att köpa en häst kan du utnyttja tiden till lära dig ännu mer om dina favoritdjur och skötseln av hästar. Du kan till exempel ta större ansvar stegvis genom ett riddeltagande.
Vi har sammanfattat några av de viktigaste frågorna om hästköp åt dig i denna artikel.
Hästar har en stark karaktär – de är ibland mer och ibland mindre temperamentsfulla. Det är därför viktigare att kemin mellan dig och din häst stämmer än färg och utseende. När allt kommer omkring kommer din häst att vara ditt sällskap i många år. Dessutom är förtroende och en ”god anknytning” grunden till att era gemensamma aktiviteter är säkra och ni kan arbeta bra tillsammans, utan att någon av er blir frustrerad.
Lästips: Innan du köper en häst är det viktigt att du bekantar dig med egenskaperna hos de olika hästtyperna och raserna.
Anskaffningskostnaden för en häst varierar beroende på ras, ålder och härkomst. Utbudet sträcker sig från ponnyer för 10 000 kr till varmblodiga djur för 100 000 kr och mer.
Driftskostnaden för en häst är svår att uppskatta, men en grov gissning är att du kan räkna med cirka 50 000 kr per år. Men som sagt, det beror på många faktorer.
Beroende på typ av stall kan du räkna med 1000 till 4000 kr hyra i månaden. Dessutom tillkommer foderkostnader på runt 500 kr i månaden. Du behöver även reservera pengar för besök hos veterinären och hovslagaren samt för försäkringar och utrustning.
Hur ser den perfekta startutrustningen för din häst ut?
Det finns många olika möjligheter att köpa en häst. Oavsett om du börjar leta online eller vill kontakta en uppfödare: Ta inte ditt köpbeslut ensam och låt en erfaren hästvän eller tränare guida dig och ge dig tips.
Du hittar hästar i radannonser i hästtidningar eller notiser i ridhus, på speciella försäljningsevenemang samt online. Det senare är ett bra sätt att öka kunskapen inför ditt hästköp. Du får en bra översikt över vad som erbjuds i din region och hittar privata och kommersiella säljare i närheten som du kan ta reda på mer om.
Observera: Köp aldrig en häst online utan att träffa den och säljaren!
Hos hästhandlare hittar du ett stort utbud av hästar. Men att köpa en häst från en återförsäljare kan innebära en risk, eftersom denne inte kan veta hästens hela historia. Det är viktigt att informera dig noga om återförsäljaren.
Uppfödare säljer ofta hästar som är födda och uppvuxna hos dem. När du köper din häst här får du den från kunniga människor, och säljaren brukar också vara noggrann, eftersom den har ett rykte att förlora om något inte stämmer. Om du redan vet vilken hästras som passar dig kan du kontakta seriösa uppfödare via hästföreningar.
När du har hittat din drömhäst kommer ni att lära känna varandra för första gången. Observera hästen och säljaren noggrant, var uppmärksam på följande punkter på plats och ställ många frågor om beteende, ursprung, hälsa och särdrag.
För att du inte ska glömma något i ivern, ta med dig följande checklista och en kunnig person:
Ta dig tid att köpa en häst och låt dig inte stressas. En ansedd säljare ger dig den tid det tar för dig att fatta ett beslut. Du får under inga omständigheter avstå från en ridur och ska även testa hur hästen beter sig i vardagliga processer, som när den sadlas eller ryktas.
Se också till att din framtida hästs papper är färdiga. Varje häst behöver ett hästpass – djurets identitetshandling, så att säga. Dessutom, när du köper en häst får du ett ägarbrev för din nyförvärvade häst.
Har du hittat en häst och gnistan har tänts? Du vill då förstås få många år tillsammans med den. Låt därför en veterinär undersöka hästen enligt den ”lilla inköpskontrollen” innan du ingår ett köpeavtal.
Veterinären kontrollerar hästans allmänna hälsa och kroppstillståndet, lemmarna, ögonen och hjärtat. I den stora inköpskontrollen ingår ytterligare tjänster som röntgen av ben och hovar eller en blod- och ultraljudsundersökning.
Eftersom det medför en extra kostnad med den lilla eller stora inköpskontrollen rekommenderas att låta göra undersökningen först när du redan är mycket säker på att du har hittat din drömhäst.
Tidigare brukade köpet förseglas med ett handslag. Idag bör du hellre ingå ett hästköpeavtal som innehåller alla väsentliga ramvillkor. Visar det sig i efterhand att djuret har ”defekter”? Med ett kontrakt har du en solid grund, till exempel om du behöver sänka priset i efterhand.
Ytterligare ett kontrakt är nödvändigt beroende på om du köper din häst privat eller från en återförsäljare. Det finns många modellavtal på nätet. Låt kontrollera avtalen av en jurist så att du inte får några onödiga överraskningar efter köpet.
Om du inom sex månader efter köpet upptäcker att barnens ponny visar sig vara särskilt envis eller om du först efter köpet får reda på att den är allergisk måste säljaren göra förbättringar, sänka priset eller ta tillbaka hästen.
Förutsättningen är att felet fanns och var känt innan hästen köptes. Återigen, det är vettigt att be en advokat om råd.
Om du och säljaren har kommit överens kommer du snart att vara en stolt hästägare. För att du ska kunna njuta av din nya följeslagare länge är det bäst att teckna en ansvarsförsäkring för hästägare. Om din häst orsakar skada är du skyddad från höga kostnader.
Du kan även minska veterinärkostnader med en hästförsäkring och skydda dig själv och din familj med olycksfallsförsäkring.
Älskar du hästar och vill köpa en egen? Vi visar dig vad du ska tänka på när du köper en häst och hur du säkerställer att din nya följeslagare är frisk och förblir så länge.