Det riktiga fågelfodret för din kanariefågel

fågelfoder för kanarierfågel

Som du kan se av den konformade näbben på din fågel, består fågelns huvudkost av olika korn som kan köpas som färdiga blandningar.

För tjock?

Om kanariefågeln blir hängig och tjock, bör du sätta den på diet omedelbart och sortera bort det oljehaltiga fågelfoder den helst vill ha. Eller så kan du ge den endast kanariefrön och groddar. Men A och O mot fett är ändå att flyga mycket fritt.

Blandfoder

Blandfoder är viktigt för att fågeln ska få en variationsrik kost. Den kommer nämligen alltid att äta de läckerbitarna som är gjorda av de sädeskorn som innehåller mycket olja som t.ex. niger- eller hampfrön. Först när den känner sig hungrig, kommer den äta de sorter som inte smakar lika gott. Om du bara ger honom de frösorter den gillar bäst, kommer den ganska snart lägga på sig ett rejält fettlager. Och det kommer han få svårt att skutta bort, på sin sittpinne i andra änden av buren.

kanarienvogel ernährung © Darek / stock.adobe.com

Kalk och grit

Ny färsk fågelsand med rikliga mängder grit bör alltid finnas till hands för kanariefågeln. Du kan också ge den grit i en liten foderskål. Grit är finmalda musselskal som bidrar till att frön i fågelns mage blir ordentligt malda.

Kalk kan kanariefågeln också få i sig från sepiaskal, vilket är speciellt bra under ruggningstiden.

Färskt vatten

Kanariefågeln dricker allra helst vatten som den får färskt varje dag. Om vattnet innehåller för mycket klor, kan du köpa ett behandlingsmedel i djurbutiken för att neutralisera de skadliga ämnena.

Grönfoder

För att kanariefågeln alltid ska vara i toppform och få tillräckligt med vitaminer, bör du göra ett litet knippe vildörter. Dessa kan du fästa i buren med en klämma. Glad som en lärka kommer han äta av de färska gröna örterna, plocka ur fröna och ta bort skalet med sin näbb. Om du plockar örterna själv, bör du se till att de inte är sprutade och att de inte kommer från ställen nära hårt trafikerade vägar. Örterna bör heller inte komma från ställen där det finns lite för många ”visitkort” från hundar.

Unga blad från maskrosor är väldigt omtyckta. Även halvmogna frö är riktiga läckerbitar för fåglar. Bästa tiden att plocka är tiden när blombladen har ramlat av, men innan fröställningarna har öppnat sig. Våtarv går också bra att ha i en blomsterpotta. Den håller sig länge om du ger den rikligt med vatten och av och till även gödning.

Molke/mjölktistel, hästhov, korsört, lomme, olika grässorter, svartkämpar och speciellt groblad vill den gärna äta.

Sedan tycker många kanariefåglar om att få skalade morötter, äpplen och små bitar av gurka. Köpt sallad bör du dock inte ge fågeln eftersom den salladen oftast innehåller för mycket skadeämnen som är skadliga för den lilla fågelkroppen.

Groddar

Groddar är en helt speciell energikälla. Lämpligast är att använda groddburkar till att odla fröväxter som groddar sig snabbt som t.ex. mungbönor eller rovor. För att det inte ska bildas mögel, spolar du av fröna flera gånger om dagen och redan efter 24- 36 timmar kan fröna ”serveras” färdig groddade. Se alltid till att fröna är helt färska och inte luktar surt eller unket.

Om kanariefågeln får en sund och variationsrik kost av den här sorten, kommer den både att trivas och må bra hos dig och sjunga och göra dig glad. Vägen till hjärtat går som bekant genom magen.

Våra mest populära inlägg
5 min

Foderrekommendationer för undulater: En Guide till en Balanserad Diet

Att äga en undulat är en glädjande och berikande upplevelse. Dessa små, färgglada fåglar är kända för sin lekfullhet, sin intelligens och sin förmåga att skapa starka band med sina ägare. Men att ta hand om en undulat kräver mer än bara en kärleksfull touch; det kräver en gedigen förståelse av deras unika behov, särskilt när det gäller deras diet. Att ge din undulat en näringsrik och balanserad kost är avgörande för dess hälsa och välbefinnande. I den här guiden kommer vi att djupdyka i undulatens näringsbehov, utforska olika typer av foder för undulater och ge praktiska tips för att säkerställa att din fjäderbeklädda vän får all den näring den behöver.