Under de senaste åren har hund- och kattägare alltmer bytt till spannmålsfria recept (grainfree). Denna typ av foder är bland annat gjord utan vete, havre, majs eller ris. En av de vanligaste orsakerna till att byta till spannmålsfritt kattfoder eller hundfoder är överkänslighet och överkänslighet eller allergiska reaktioner. De är dock sällsynta hos hundar och katter. Faktum är att det är vanligare att se nötkött, ägg eller komjölk utlösa allergiska reaktioner. Det spekuleras dock i att orsaken till överkänslighet ligger i spannmålsproteiner från vete eller majsprotein.
Generellt innehåller spannmål förutom viktiga näringsämnen, vitaminer, omättade fettsyror och mättande kostfiber huvudsakligen vegetabiliska kolhydrater - stärkelse. I motsats till vad många tror kan hundar tåla stärkelse till viss del. Katter kan också smälta spannmål i små mängder, eftersom kattens matsmältning är mer inriktad på byte, som har spannmålsprodukter i sitt mag -tarmsystem. Kvalitetsfoder är därför inte nödvändigtvis spannmålsfitt, men ett bra alternativ i vissa fall.
Gluten är en proteinblandning som finns i många spannmålsprodukter. Det finns till exempel i råg och havre. Andra spannmålsprodukter, till exempel hirs, innehåller däremot inget gluten. Glutenfritt betyder inte att det är spannmålsfritt. Det betyder helt enkelt bara att det är utan proteingluten.
Ekologiska ingredienser har hittats i stormarknader i många år och är alltmer också en del av hund- och kattfoder. Anledningen är att ekologiskt foder är mer hållbart. Ekologiskt foder b.la det med det europeiska gröna miljömärket lovar att tillverkas utan:
- Kemiska fungicider och bekämpningsmedel
- Genmodifierade frön
- Mineralt kvävegödsel
- Syntetiska bekämpningsmedel
I stället använder fodertillverkare råvaror från ekocertifierade råvaruproducenter som uppföder djur ekologiskt samt odlar och skyddar sina växter med biologiska bekämpningsmedel.
"Bio" eller "eko" är skyddade termer, men ekologiskt är inte alltid lika med ekologiskt. Om du vill göra något bra för miljön och servera ekologisk hund- eller kattmat bör du undersöka den exakta betydelsen av de enskilda ekocertifikaten.
När man talar om "högt köttinnehåll" bör hund- eller kattmat innehålla minst 60 procent kött. Men vilka är då fördelarna och nackdelarna med katt- och hundfoder med hög kötthalt?
Hundar har inte bara förändrats när det gäller utseende jämfört med deras förfäder. Det har också skett en förändring av kosten, eftersom de har vant sig vid det foder de får från människor. Den typen av foder innehåller nämligen vegetabiliska beståndsdelar som örter, bär eller grönsaker. Men också viktiga näringsämnen, vitaminer och kostfiber. Däremot innehåller de mindre av de essentiella aminosyrorna så som lysin och tryptofan som är byggstenarna i de viktiga proteinerna som djuren oftast får i sig via kött.
Till skillnad från hundar är katter definitivt köttätare och uppfyller sitt kaloribehov genom att konsumera animaliska proteiner. Om kattmat innehåller för lite kött kan katter inte absorbera aminosyrorna taurin och arginin som är viktiga för dem.
Det finns då en högre risk att katten drabbas av hjärtsjukdomar (t.ex. dilaterande kardiomyopati) ögonsjukdomar, eller urinförgiftning. Eftersom aminosyror, eller bara i små mängder, finns i vegetabiliska beståndsdelar, är en hög andel kött helt enkelt nödvändigt. Man ska dock inte enbart servera kött, eftersom för mycket protein kan skada njurarna i längden.
Ett högt köttinnehåll är därför en fördel hos hundar och en nödvändighet hos katter. Samtidigt är det dock viktigt att servera balanserad mat till din hund eller katt.